Ανασχηματισμός: Ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης με στόχο πρόσφυγες και μετανάστες βλέπει ο «Guardian»

Must Read

Άρθρο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη φιλοξενεί σήμερα, Παρασκευή 14/3, ο «Guardian», εστιάζοντας στην τοποθέτηση στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου του Μάκη Βορίδη, τον οποίο χαρακτηρίζει «πρώην ακροδεξιό ακτιβιστή».

Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «ταρακουνημένος από τις διαμαρτυρίες» για τα Τέμπη τοποθετεί νέο υπουργό Μεταφορών, ενώ κάνει «στροφή προς τα δεξιά» στη μετανάστευση, επισημαίνοντας το ακροδεξιό «παρελθόν» του Μάκη Βορίδη, τις απόψεις που έχει εκφράσει για τους μουσουλμάνους μετανάστες, αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε το γεγονός της ανάληψης του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου από μέρους του. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός τοποθέτησε έναν πρώην ακροδεξιό ακτιβιστή, ως φοιτητή, στο τιμόνι του Υπουργείο Μετανάστευσης» στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που έχει στόχο να κάνει το «reset» στην κυβέρνησή του, εν μέσω λαϊκής οργής για τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη δημοσκοπική πτώση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τοποθέτησε τον αυτοαποκαλούμενο εθνικιστή Μάκη Βορίδη σε ένα ευαίσθητο πόστο, ενώ επέλεξε αρκετούς νεότερους αξιωματούχους για βασικά χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Μεταφορών», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες για την τραγωδία των Τεμπών.

Ο αρθρογράφος – αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης, μιλώντας στον «Guardian», κάνει λόγο για «ενίσχυση του ελέγχου του στη δική του κοινοβουλευτική ομάδα» και την αποστολή του μηνύματος ότι, από εδώ και στο εξής «θα υπάρχει μια πιο συντηρητική, σκληροπυρηνική στάση» στη μετανάστευση. «Επίσης, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρώπη και την Ουάσινγκτον ότι “είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος”», προσθέτει.

Κυνηγούσε Αριστερούς φοιτητές με τσεκούρι

Εστιάζοντας το παρελθόν του Μάκη Βορίδη, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι κάποτε τον είχε «συλλάβει» ο φακός να… κραδαίνει τσεκούρι, ενώ κυνηγούσε Αριστερούς φοιτητές. Προσθέτει ότι εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή ως επικεφαλής της νεολαίας της ΕΠΕΝ, κόμμα το οποίο στην Ευρωβουλή είχε στενές σχέσεις με τον Ζαν-Μαρί Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, καθώς ενστερνιζόταν δημοσίως πολλές από τις εξτρεμιστικές θέσεις του.

«Ο Βορίδης εδώ και καιρό έχει περιγράψει τους μουσουλμάνους μετανάστες ως μια απειλή για την Ευρώπη και την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας», συνεχίζει ο «Guardian», σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «προσβλητικό για την κοινωνία».

Ο «Guardian» κάνει αναφορά σε δύο ακόμα στελέχη του κυβερνητικού σχήματος, τον Χρίστο Δήμα και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, οι οποίοι επίσης ανέλαβαν κρίσιμα υπουργεία. «Ο νέος υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, που δίδασκε στη Βρετανία προτού μπει στην πολιτική, θα επιβλέψει την αναδιαμόρφωση του σιδηροδρομικού δικτύου, τα κενά ασφαλείας του οποίου έχουν κατηγορηθεί για το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Η τοποθέτηση στο Υπουργείο Οικονομικών του δημοφιλούς, με σπουδές στις ΗΠΑ, Κυριάκου Πιερρακάκη, επίσης θεωρείται ότι δίνει έναν αέρα αναγέννησης σε μια κυβέρνηση που βρίσκεται στον έκτο χρόνο της στην εξουσία. Ο 42χρονος Πιερρακάκης, που μετακινείται από το Υπουργείο Παιδείας, προέρχεται από την Κεντροαριστερά», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

«Η δημοτικότητα του Μητσοτάκη, που κάποτε θεωρούνταν απρόσβλητος, έχει πέσει δραματικά, παρότι η κυβέρνησή του επιβίωσε της ψήφου δυσπιστίας για το δυστύχημα την προηγούμενη εβδομάδα. Με τις βουλευτικές εκλογές να μην αναμένονται πριν το 2027, πολιτικοί αναλυτές λένε ότι υπάρχει χρόνος να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά λίγοι πιστεύουν ότι οι σημερινές αλλαγές θα είναι αρκετές για να ανακόψουν τη λαϊκή οργή», καταλήγει ο «Guardian».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This