Οι σπερμολογίες Μητσοτάκη με αφορμή τη Chevron

Για να υπάρξει κατάργηση της τουρκολιβυκής ΑΟΖ ή έστω τροποποίησή της πρέπει, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία και η Λιβύη να υποβάλουν στον ΟΗΕ τροποποίηση ή κατάργηση της τ/λ ΑΟΖ και να ακυρώσουν την υπάρχουσα οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης

Must Read

Οι δηλώσεις του K. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ότι «η Chevron αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή», πως «η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε πείσμα της κακόβουλης σπερμολογίας κάποιων» και οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, ότι «πετυχαίνουμε κύριο πλήγμα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και έχουμε ντε φάκτο αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ», αποτελούν κομματική φαντασία παραπλάνησης της κοινής γνώμης για πολιτικά συμφέροντα.

  • Tης Κύρας Αδάμ – εφημερίδα δημοκρατία

Και τούτο διότι:

-Η Chevron είναι ιδιωτική εταιρία και δεν έχει καμιά αρμοδιότητα αναγνώρισης ή μη ΑΟΖ κανενός κράτους. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στον ΟΗΕ.

-Η περιοχή νοτίως της Κρήτης δεν περιλαμβάνεται σε οριοθετημένη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει στον ΟΗΕ έστω απλή διεκδίκηση (claim) της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή με συντεταγμένες, όπως έχει πράξει η Τουρκία, καθώς η τουρκική περιοχή ΑΟΖ ταυτίζεται με τη «Γαλάζια Πατρίδα» και καλύπτει την περιοχή από τον 26ο μεσημβρινό και ανατολικά, και συγκεκριμένα 8 ν.μ. νοτίως του Αγίου Νικολάου Κρήτης στη διεθνή θάλασσα και ανατολικά. Το σημείο νοτίως της Κρήτης αποτελεί και τη μέση γραμμή μεταξύ της ΑΟΖ Τουρκίας και της Λιβύης. Στην πράξη και με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα στην περιοχή νοτίως της Κρήτης όχι μόνο δεν έχει ελληνική ΑΟΖ, αλλά ούτε την έχει διεκδικήσει με συντεταγμένες.

Οποια περιοχή «μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος» νοτίως της Κρήτης για έρευνες από τη Chevron, που θα δοθεί από την κυβέρνηση -με συντεταγμένες , όπως υποστηρίζει-, δεν αγγίζει, ούτε θα αγγίξει την τουρκική ΑΟΖ, όπως αυτή οριοθετήθηκε επισήμως με τη Λιβύη. Στην περίπτωση που οι συντεταγμένες των οικοπέδων που θα δώσει η κυβέρνηση στη Chevron επικαλύπτουν το τμήμα της τουρκικής ΑΟΖ, η Τουρκία θα αντιδράσει στρατιωτικά, όπως έχει δηλώσει επίσημα η τουρκική κυβέρνηση και όπως έχει ήδη πράξει με τα καλώδια στην περιοχή της Κάσου.

Η τουρκολιβυκή ΑΟΖ περιλαμβάνει την τουρκική ΑΟΖ από τη μέση γραμμή νοτίως του ανατολικού άκρου της Κρήτης και φτάνει μέχρι τις ακτές της Τουρκίας μεταξύ Ρόδου Καστελόριζου, ενώ η λιβυκή ΑΟΖ ξεκινά νοτίως της Κρήτης και φτάνει στον κόλπο της Σύρτης, με συντεταγμένες κατατεθειμένες στον ΟΗΕ. Ετσι, η Τουρκία έχει τη δική της ΑΟΖ και η Λιβύη τη δική της ΑΟΖ όσον αφορά το σύνολο της οριοθέτησης της τ/λ ΑΟΖ. Είτε η Λιβύη είτε η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει την ΑΟΖ της όπως επιθυμεί, ακόμα και να… την κάνει δώρο σε ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Σουηδία, Βραζιλία κ.λπ.

Αφ’ ης στιγμής δεν θίγεται το τμήμα της τουρκικής ΑΟΖ, η Τουρκία δεν έχει λόγο να εμπλακεί σε τυχόν έρευνες της Chevron, διότι οποιαδήποτε αντιδικία θα αφορά μόνο τη Λιβύη και την Ελλάδα. Μολονότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι με τις τυχόν περιοχές έρευνας της Chevron επικαλύπτει το τμήμα της λιβυκής ΑΟΖ, εντούτοις η λιβυκή ΑΟΖ δεν καταργείται ούτε κατακερματίζεται.

Για να υπάρξει κατάργηση της τουρκολιβυκής ΑΟΖ ή έστω τροποποίησή της πρέπει, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία και η Λιβύη να υποβάλουν στον ΟΗΕ τροποποίηση ή κατάργηση της τ/λ ΑΟΖ και να ακυρώσουν την υπάρχουσα οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, η οποία έχει αναρτηθεί επίσημα στον πίνακα 104 του ΟΗΕ.

Οσον αφορά τα οικόπεδα ερευνών που καθορίστηκαν το 2014 από την ελληνική κυβέρνηση με τον νόμο Μανιάτη, αυτά δεν έχουν καμιά νομική βάση, διότι ο καθορισμός των οικοπέδων είναι αυθαίρετος, δεδομένου ότι στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν συντεταγμένες διεκδίκησης της ελληνικής ΑΟΖ. Ο νόμος Μανιάτη υποβλήθηκε στον ΟΗΕ χωρίς συντεταγμένες, ενώ η Τουρκία υπέβαλε συντεταγμένες της «Γαλάζιας Πατρίδας» που ταυτίζονται με την τουρκική ΑΟΖ.

Η Ελλάδα από το δυτικό άκρο της Κρήτης στη θαλάσσια περιοχή μέχρι την Κύπρο σε νομικό πλαίσιο δεν έχει ΑΟΖ, διότι ακόμα και η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του Δένδια δεν ορίζει περιοχή ΑΟΖ, αλλά μόνο τη μέση γραμμή.

Η ξαφνική ενεργοποίηση της Chevron στην περιοχή εντάσσεται στην ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να δοθεί λύση στη συνολική οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ – και αυτό έχει γνωστοποιηθεί στις αντίστοιχες κυβερνήσεις. Το γεγονός αυτό ώθησε προφανώς την κυρία Γκιλφόιλ -υπό διορισμό πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα- στον ενθουσιώδη λόγο της για τον Τραμπ, στην τελετή στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου, ώστε να καθησυχάσει τους Ελληνες πολίτες ότι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι και να ξυπνούν αισιόδοξοι, διότι έχουν την προστασία του Αμερικανού προέδρου. Δηλαδή, η κυρία Γκιλφόιλ, μονοκονδυλιά, κατέστησε ανίκανη και κατήργησε την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος, αφού έκανε την Ελλάδα… προστατευόμενο είδος για τον κ. Τραμπ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This