Πυρά ΠΑΣΟΚ προς κυβέρνηση για τη διαρροή δεδομένων του ΕΑΠ: Χωρίς εθνική στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια η Ελλάδα

«Η κυβερνοασφάλεια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τεχνοκρατικό ζήτημα, αλλά ως κρίσιμο πεδίο εθνικής ασφάλειας»

Must Read

Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία διεθνών οργανισμών και εταιρειών ασφαλείας, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο ευάλωτους στόχους κυβερνοεπιθέσεων στην Ευρώπη επικυρώνει με εμφατικό τρόπο η υπόθεση με τη διαρροή στο Dark Web 813GB προσωπικών δεδομένων φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Με αφορμή το σοκαριστικό αυτό συμβάν, το οποίο συνέβη στις 25 Οκτωβρίου του 2024, κατόπιν κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε το ΕΑΠ, με τους επικεφαλής του ιδρύματος να το «παραδέχονται» μόλις τις προηγούμενες ημέρες, ο Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την «έλλειψη εθνικής στρατηγικής και δράσεων», την ώρα που κυβερνοεπιθέσεις πλήττουν κρίσιμες δημόσιες υποδομές με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση.

Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για διαχρονικά κενά στην προστασία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι «δεν αποτελεί έκπληξη η διαρροή ευαίσθητων δεδομένων στο dark web», καθώς η χώρα στερείται συντονισμένου σχεδίου και αξιόπιστων μηχανισμών πρόληψης και αντίδρασης. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στόχος είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα βασίζεται σε πρόληψη, αποτροπή και αντίδραση.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια τριπλή προσέγγιση:

  • Πρόληψη με αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων και ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας απέναντι σε επιθέσεις τύπου DDoS.
  • Αποτροπή μέσω άμεσης αντίδρασης και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.
  • Αντίδραση με επιχειρησιακά εναλλακτικά σχέδια και εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης κρίσεων.

Παρά τις προειδοποιήσεις, η τελευταία επίσημη αναφορά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κυβερνοασφάλεια χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ οι περισσότερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες χαρακτηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ ως «δαπανηρές και αναποτελεσματικές». Το κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ τονίζει ότι η κυβερνοασφάλεια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τεχνοκρατικό ζήτημα, αλλά ως κρίσιμο πεδίο εθνικής ασφάλειας.

Η καταγγελία του ΠΑΣΟΚ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με την Kaspersky, η Ελλάδα κατατάσσεται ως η χώρα με το πιο επικίνδυνο διαδικτυακό περιβάλλον παγκοσμίως, ενώ στον δείκτη κυβερνοασφάλειας της Eurostat, βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ. Το δίκτυο «Σύζευξις», το Κτηματολόγιο, η ΑΑΔΕ, πανεπιστήμια και κρατικές τράπεζες έχουν αποτελέσει στόχους επιθέσεων μόνο το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ ακόμη και η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας έχει παραδεχθεί ότι «οι περισσότερες επιθέσεις δεν αναφέρονται καν, επειδή δεν γίνονται αντιληπτές».

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν οι αλλεπάλληλες ψηφιακές εισβολές θα λειτουργήσουν επιτέλους ως «καμπανάκι» για την Πολιτεία, ή αν η χώρα μας θα συνεχίσει να βαδίζει απροετοίμαστη σε ένα όλο και πιο επικίνδυνο ψηφιακό περιβάλλον.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:



Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This