Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κατέστησαν σαφή κατά την συνάντηση που είχε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
- Εφημερίδα «Εστία»
Οι επιπτώσεις στα ελληνο-τουρκικά είναι άμεσες καθώς η στήριξις των ΗΠΑ πυροδοτεί την αλαζονεία του Ερντογάν με αποτέλεσμα ο Τούρκος Πρόεδρος να ξεφεύγει από κάθε όριο, μη αφήνοντας στην Αθήνα πολλές επιλογές. Έτσι φθάνουμε σε μιαν επιδείνωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων που οδηγεί στην απόφαση του Έλληνος Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να «παγώσει» επ’ αόριστον (και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές) την επίσκεψή στην Άγκυρα.
Να σημειωθεί ότι ο τουρκικός Τύπος αποδίδει την απόφαση αυτή στις συνομιλίες που είχε πριν λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης με τον Μπενιαμίν Νετανάχου στο Τελ Αβίβ.
«Είναι πολύ δυνατός και έξυπνος άνθρωπος» είπε ο Τραμπ και συνέχισε: «Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν. Τον αγαπώ. Με αγαπάει επίσης. Και ο Τύπος θυμώνει πολύ όταν λέω ότι αγαπώ τον Ερντογάν. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα και δεν είχαμε ποτέ προβλήματα. Και όπως θυμάστε, πήραμε και τον ιεροκήρυκα πίσω από την Τουρκία. Ήταν τεράστια υπόθεση. Το είπα στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου αυτό. Η Τουρκία και οι ηγέτες της, του είπα ότι δεν θα είναι πρόβλημα. Κοιτάξτε, ο Ερντογάν είναι ένας δυνατός και έξυπνος άνθρωπος. Είπα στον (ισραηλινό) πρωθυπουργό: ‘Αν έχετε πρόβλημα με την Τουρκία, νομίζω στα αλήθεια πως θα μπορέσω να το λύσω’».
Όμως ο Πρόεδρος Τραμπ ουδέποτε εξεδήλωσε πρόθεση να «λύσει» τα προβλήματα που έχει η Ελλάς με την Τουρκία, καθώς φαίνεται ότι για αυτόν, ο Έλλην Πρωθυπουργός είναι ανύπαρκτος. Οι προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη για διάνοιξη διαύλων προς την αμερικανική κυβέρνηση έχουν πέσει στο κενό.
Τελευταία περίπτωσις, χθες που ο Έλλην Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο φιλοτραμπικό μέσον Breitbart News όπου αφού ανεφέρθη στην ανάγκη συνεργασίας ΗΠΑ και ΕΕ για το ζήτημα των δασμών, απηύθυνε ιδιαίτερο μήνυμα. Τονίζοντας ότι θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγικό εταίρο της Ελλάδος, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον διάδρομο IMEEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) που θεωρείται ως η αμερικανική απάντησις στην Πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας. Στον διάδρομο αυτό όμως δεσπόζουσα θέση έχει η Τουρκία, ως χώρα συνδέσεως του ασιατικού με τον ευρωπαϊκό βραχίονα της εμπορικής συνδέσεως.
Στην Τουρκία πάντως, οι αναφορές στην αναστολή της επισκέψεως Μητσοτάκη είναι επιθετικές. «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέστειλε την επίσκεψή του στην Τουρκία επ’ αόριστον, έπειτα από την επίσκεψή του στο Ισραήλ», υποστηρίζει Τούρκος αναλυτής στην εφημερίδα “Μιλλιέτ”.
Ο Πρόεδρος του think tank ANKASAM, Mεχμέτ Σεϊφετίν Ερόλ, αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέστειλε επ’ αόριστον την επίσκεψή του στην Άγκυρα, και ερμηνεύει την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι «φαίνεται πως το ελληνικό – ελληνοκυπριακό δίδυμο βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό την υποθήκη της ισραηλινής πολιτικής». Υποστηρίζει, ακόμη, ότι «το Ισραήλ φαίνεται να έπεισε τον Μητσοτάκη για άλλη μια φορά στη στρατηγική του να περικυκλώσει και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, στην οποία εμπλέκεται και το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι από το 2009».
Τέλος ο Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, Ουμράν Ομέρ Οζκιζιλτσίκ, θέτει το θέμα των F-35 υποστηρίζοντας ότι «η επιστροφή των F-35 δεν θα γίνει με απόφαση της Γερουσίας, αλλά με απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ. Εάν η Ελλάδα και το Ισραήλ προσπαθήσουν να το εμποδίσουν μέσω της Γερουσίας, θα πρέπει να περάσουν ξεχωριστή νομοθεσία, η οποία θα έβαζε τον Τραμπ εναντίον της Γερουσίας».
Ένα άλλο σημείο τριβής παραμένει η πόντισις του καλωδίου ηλεκτρικής διασυνδέσεως Ελλάδος-Κύπρου Ισραήλ για το οποίο η Τουρκία επαναλαμβάνει την απαίτηση να έχει λόγο στην αδειοδότησή του.
Στο ζήτημα ανεφέρθη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, σαν να έχει λησμονήσει την υποχώρησή μας από την θάλασσα της Κάσου, την οποία μάλιστα είχε δικαιολογήσει τότε υποστηρίζοντας ότι απεφεύχθη η κλιμάκωσις μιας κρίσεως. Τώρα δηλώνει: «Αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ψυχραιμία. Το καλώδιο είναι ένα έργο που έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και εντάσσεται στα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του καλωδίου».
Προσέθεσε ότι το έργο αυτό προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και δεν απαιτεί άδεια: «Ολόκληρη η Μεσόγειος είναι σπαρμένη από καλώδια. Το έργο δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από το διεθνές δίκαιο». Από το διεθνές δίκαιο σίγουρα όχι. Από την Τουρκία όμως;
Αντιθέτως προς τις φοβικές δηλώσεις διαφόρων πολιτευομένων, μήνυμα αισιοδοξίας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κώστας Τασούλας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Forum των Δελφών. «Η γνώση της Ιστορίας μας χαρίζει αυτοπεποίθηση – ειδικά όταν, σε αντίστοιχες συνθήκες, κάναμε τις σωστές επιλογές» ετόνισε για να αναφερθεί εν συνεχεία στη σημασία των συμμαχιών, επισημαίνοντας ότι «από την καταστροφή της Σμύρνης και έπειτα, η βασική μας διπλωματική επιδίωξις ήταν να μην βρεθεί ποτέ ξανά η χώρα απομονωμένη».
Επανέλαβε δε με έμφαση ότι η Ελλάς διαχρονικώς συντάσσεται με την Δύση: «Όχι δουλοπρεπώς, αλλά προς όφελός της. Η κατεύθυνση αυτή, είναι εγγεγραμμένη στην ιδρυτική μας διακήρυξη: στόχος ήταν πάντα η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η συμπόρευση με τον πολιτισμένο, χριστιανικό κόσμο της Δύσης – έναν κόσμο στον οποίο η Ευρώπη ενέτασσε την Ελλάδα τόσο πολιτισμικά όσο και γεωστρατηγικά».
Δείτε επίσης:
- «Φρένο» από το ΚΥΣΕΑ στις έρευνες ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου!
- Δήλωση Τραμπ για Μητσοτάκη
- Πρόεδρος Τουρκικής Ερευνητικής Εταιρείας: «Αν θέλει ο τουρκικός στρατός, μπορεί να εισέλθει στο Τελ Αβίβ σε 72 ώρες»
Μα εμείς δεν ήμασταν με την σωστή πλευρά τής Ιστορίας;;;
Κάποιοι βιάζονται να σηκώσουν τα λάβαρα της επανάστασης με το Κυριάκο οπλαρχηγό και τον Γεραπετρίτη παπαφλέσα. Εγώ πάλι λέω πως εκεί που τα είχαν μοιράσει και συμφωνήσει μάλλον το μεγάλο λιοντάρι αποφάσισε πως θέλει…τι άλλο; Τη μερίδα του λέοντος και έτσι αποφάσισαν να κρατήσουν στάση αναμονής. Ίσως μέχρι να γίνει το φαγοπότι και κατοπιν να δουν τι περίσσεψε στο τραπέζι για τους ίδιους.
Eγω βλεπω ο Τασουλας , θα δωσει την λυσει με τον Ερντογαν μολις παει στην Τουρκια . Θα του τα πει χυμα και τσουβαλατα , οπως αρμοζει σε εναν ΠτΔ .
To ψευδώνυμο που χρησιμοποιείς δεν το επέλεξες τυχαία τουλάχιστον αν κρίνω από τα όσα γράφεις….
Η Τουρκικη πολιτικη παντα δουλευε για την χωρα τους , με καλους διπλοματες . Κακος για της αλλες χωρες, αλλα κοιτουσαν παντα το συμφερον τους . Δεν εχω ακουσει Τουρκο να λεει καλης γειτονιας , η διεθνες δικαιο . Αυτα τα λενε Κρατοι που εχουν προβληματα .
Ο Ερντογάν μεταφέρει, αναμενομενα, τα εσωτερικά προβλήματα και το ναυάγιο της Συρίας στο Αιγαίο.
Για τη στάση του Τραμπ απέναντι στον Νετανιάχου, μην είστε τόσο απόλυτοι. Ίσως να ήταν μια καλά σκηνοθετημένη παράσταση ώστε να μην φανεί πως στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας (στη προσπάθεια του να διαφυλάξει τα προσωπικά του συμφέροντα στη Τουρκία). Γιατί μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο ένας πρόεδρος που η κυβέρνηση του και αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από Εβραίους και χρηματοδοτείται από αυτούς να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο στο Ισραήλ. Ας περιμένουμε….
Όσο για μας, ο λαουτζίκος επέλεξε Μητσοτάκη δυο φορές και δίνει περίπου 40%+ στα εθνομηδενιστικα Συριζα, πασοκ, πλευση, κκε, επομένως θα έχει τις συνέπειες των επιλογών του. Αφού αξιολόγησε θετικά την εξωτερική πολιτική μιας μαριονέτας της ΝΤΠ, που λόγω εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων και χαμηλής ευφυίας κατάφερε να βαλτώσει τις σχέσεις τόσο με Ρωσία όσο και με ΗΠΑ, τότε να κοιμηθεί όπως έστρωσε.
Ίσως αυτό να μας αξίζει τελικά ως ξεπεσμένο και ηθικα αλλοτροιωμενο εθνος που είμαστε.