«Οι τελευταίο δυο μήνες ήταν περίπλοκοι και γεμάτοι προκλήσεις. Αλλά σε κάθε κρίση, θα έλεγα, θέλω να βλέπω τις πιθανές ευκαιρίες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Monocle», στην εκπομπή Foreign Desk του Andrew Mueller.
Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα ήταν μια απότομη αφύπνιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά για όσους, όπως η Ελλάδα, υποστηρίζουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, όσον αφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι στρατηγικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε απαιτούν τολμηρές αποφάσεις και διευκρίνισε ότι αναφέρεται στη χρηματοδότηση, «να βάλουμε χρήματα στο τραπέζι, ειδικά όταν πρόκειται για την άμυνα. Για παράδειγμα, έχω ταχθεί εδώ και αρκετό καιρό υπέρ της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αμυντικές δαπάνες».
«Όταν έθεσα για πρώτη φορά το ζήτημα αυτό, οι συνάδελφοί μου δεν ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυτόν τον δρόμο. Χαίρομαι που βλέπω τώρα ότι σημειώνεται πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, πρόκειται για δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δεν είναι η προτιμότερη λύση κατά την άποψή μου, αλλά τουλάχιστον είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, βλέπω χώρες όπως η Φινλανδία να μιλούν ανοιχτά για διερεύνηση όλων των τρόπων χρηματοδότησης για έργα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά στην ευρωπαϊκή άμυνα» είπε συγκεκριμένα.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι πρόκειται για μια χώρα που βρίσκεται στη διαδικασία ενός βαθύτατου μετασχηματισμού και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει πολλά εύσημα για την οικονομική της διαχείριση.
«Δεν είμαστε πλέον το «άρρωστο παιδί» της Ευρώπης. Η οικονομία μας έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Κοιτάζοντας, για παράδειγμα, τις μεταρρυθμίσεις που σήμερα ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση, διαπιστώνω ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις εμείς τις έχουμε ήδη εφαρμόσει στην Ελλάδα».
Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει ακόμη χαμένο έδαφος που πρέπει να καλύψουμε για να συγκλίνουμε με την Ευρώπη, ενώ τόνισε το έργο της κυβέρνησης στην τομέα της φοροδιαφυγής.
«Όλοι πίστευαν ότι αυτή ήταν ενδημική στην Ελλάδα. Κάθε κυβέρνηση στο παρελθόν είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Καμία δεν το πέτυχε. Εμείς το καταφέραμε και αυτό μας δίνει μεγάλη δημοσιονομική δύναμη πυρός. Όταν μιλάω για την επιστροφή στους πολίτες του συλλογικού πλούτου που δημιουργούμε, αυτό ακριβώς εννοώ. Χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας. Μειώσαμε την ανεργία από το 17% στο 8%. Θέλουμε να τη μειώσουμε πολύ γρήγορα στον μέσο όρο της ΕΕ» είπε και κατέληξε:
«Επιθυμώ υψηλότερους μισθούς και χαμηλότερους φόρους. Για να το πετύχεις αυτό, χρειάζεσαι μια υγιή και ισχυρή δημοσιονομική θέση. Η Ελλάδα σταθερά παράγει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα. Το κόστος δανεισμού μας έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε όλες τις πολιτικές μας. Να είστε βέβαιοι ότι υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουμε μέχρι το 2027 και θα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και μετά το 2027, εφόσον ο ελληνικός λαός αποφασίσει να μας εμπιστευτεί και πάλι».
Δείτε ακόμη:
- Σόκαρε γκρεμίζοντας τη συνωμοσία περί ελαίων
- Με πυροβόλο έριξαν οι Τούρκοι διακινητές! – Η ανακοίνωση του Λιμενικού
- Προειδοποίηση Α/ΓΕΕΘΑ: Παραμένει απειλή η Τουρκία – Εάν χρειαστεί θα παρέμβουμε άμεσα
Αυτό το παλικάρι, ο Coo-Lee, θα πρέπει να διάβάζε πολύ Camelot 3000 όταν ήταν πιτσιρικάς.
Αν σε μια οικονομια δεν φτιαξουν οι οικονομικοί δείκτες η ευημερια δεν φθανει ποτε στον πολιτη.
Γιατι σχολιαζετε μερικοι δεν χρειαζετε το ξερουμε οτι εισαστε απλα @λιθιοι.
Ασε ρε δημητρακη.. Οι δείκτες μια χαρά ειναι… Ο κόσμος παλι όχι…. Οι οικονομικοί δείκτες είναι μια χαρα,αλλά δεν περναει η ,όποια ,ανάπτυξη στον κόσμο. Επομένως οι οικονομικοι δείκτες βελτιώνονται για ελάχιστους. Με αυτα που γράφεις δημητρακη ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ! Μην κουνάς το δάχτυλο στους άλλους.. Και μην κάνεις άθλια προπαγνδα.. Όλοι σε έχουμε μια σκέτη από γιουβετσι… Βλακα..
Μαλλον ο Κουλης εννοει οτι κατεχει την πιο βαθια τσεπη φισκα στο ταλαρο απο ολους τους Ευρωπαιους ομολογους του και οτι το φαγοποτι κραταει γερα στην Κολομβια του Νοτου
Έπρεπε να πεις : ” Εχω γεμίσει την οικονομία φούσκες”, ” Εχω αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 70 δις”, “εχω κατακλέψει το κράτος, και τα έδωσα με απευθείας αναθέσεις σε κολλητους και φίλους”, ” Στραγγισα όλο το δημόσιο για να πληρωθουν τα τρολ και ο προπαγανδιστικος μηχανισμός της ΝΔ ” Κλπ….. Την δικιά σου “διακυβέρνηση” Η χώρα θα την πληρωνει δεκαετίες…
Το παιδί είναι χαζό