Με φόντο την ελληνογαλλική συμφωνία για τους πυραύλους Exocet που αποκτά η Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κόντρα στη γραμμή Μαξίμου, προειδοποιήσε ανοιχτά για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ανοιχτή απειλή. «Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται» ήταν το μήνυμα του υπουργού μετά από τις υπογραφές για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τη συνάντησή του με τον Γάλλο ΥΠΑΜ Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη συνάντηση «γόνιμη και ειλικρινή στο πλαίσιο των μακροχρόνιων παραδοσιακών μας δεσμών, των κοινών μας αξιών, της κοινής εμπιστοσύνης, του αλληλοσεβασμού» και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώσαμε το αυτονόητο, ότι Ελλάδα και Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι, ότι μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας».
Αναφερόμενος στη διμερή συμφωνία στρατηγικής εθνικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας, που υπογράφηκε το 2021, για την άμυνα και την ασφάλεια, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «με το άρθρο 2 διασφαλίζεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα και των δύο εθνών όπως και τα κοινά μας συμφέροντα».
«Η Ελλάδα απειλείται»
«Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.
«Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία» συνέχισε, «που αντικατοπτρίζεται με την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την Άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Υπογράμμισε, δε, ότι σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, υπογράφηκε η διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 16 βλημάτων Exocet από την Ελλάδα. «Έχει αρχίσει», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «να δημιουργείται μια στενή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας» ενώ αναφέρθηκε στο πρώτο Ελληνο-γαλλικό συμπόσιο καινοτομίας στην Άμυνα που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 στην Αθήνα.
Επανέλαβε ότι Ελλάδα και Γαλλία μετέχουν από κοινού σε αποστολές και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην επιχείρηση «Ασπίδες» ενώ για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και τη βιομηχανία, εξήγησε ότι «η Ελλάδα εκτιμά τη συνεισφορά της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος» στο πλαίσιο της μείωσης των εξαρτήσεων της ΕΕ από τρίτους.
Για τη χρηματοδότηση προς τρίτους, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς τρίτους» αναφερόμενος «σε αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας».
Διατύπωσε, επίσης, τις απόψεις της Ελλάδας για το σχέδιο κανονισμού SAFE και τόνισε: «Πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά τα ζητήματα ασφάλειας όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας. Εμείς πιστεύουμε και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό κριτήριο». «Ποιοτικά», πρόσθεσε, «η συνεργασία να περιλαμβάνει εταίρους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και ποσοτικά να εκπληρώνουν ένα ελάχιστο όριο συμμόρφωσης με την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας. Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς χώρες με πλήρη απόκλιση από την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας να συμμετέχουν στον SAFE».
Αναγνώρισε, ακόμη, τις προσπάθειες της Γαλλικής Δημοκρατίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής Άμυνας. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Γαλλική Δημοκρατία σε αυτό» είπε. «Συζητήσαμε, επίσης», ανέφερε ο κ. Δένδιας, «μια σειρά από θέματα όπως η Ουκρανία, η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο, η Μέση Ανατολή αλλά και για τη Βόρεια Αφρική, για το Σαχέλ».
«Να προστατευθούν οι Χριστιανοί στη Συρία»
Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για το πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ για τη Συρία ο κ. Δένδιας υπογράμμισε «την ανάγκη προστασίας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων» κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στη χριστιανική κοινότητα.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη θερμή υποδοχή και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα της θαλάσσιας Άμυνας είναι ο θεμέλιος λίθος» των ελληνο-γαλλικών συζητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Λεκορνού: «Αστάθεια και αποσταθεροποίηση»
«Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που βλέπουμε τη θαλάσσια οδό να γνωρίζει μια τέτοια αστάθεια και αποσταθεροποίηση» διευκρίνισε ο κ.Λεκορνί. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία είναι δύο μεγάλα ναυτικά έθνη» συμπλήρωσε.
Ευχαρίστησε, δε, για τον τρόπο που έχει υποδεχθεί η Ελλάδα «το σύνολο του γαλλικού ναυτικού αλλά και το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ». «Η ανάγκη σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο θέτει τον τόνο για το βιομηχανικό κομμάτι και όχι το ανάποδο» ξεκαθάρισε ο κ. Λεκορνί. Μιλήσαμε, συνέχισε, για τις «διαφορετικές ικανότητες που έχουμε» και σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε «για τα Μιράζ και τα Rafale» αλλά και για το σύνολο του Ναυτικού.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και για τα όπλα που δόθηκαν στην Ουκρανία.
Για τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τόνισε ότι «είδαμε τις ανάγκες» ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «κοινή επιθυμία να προχωρήσει το ζήτημα με την τέταρτη φρεγάτα (Belharra)». «Θα γράψουμε ένα νέο κύκλο μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεκορνού.
Ο κ. Λεκορνί τόνισε ακόμη ότι «δυνάμει των αποφάσεων της Ελλάδας» η Γαλλία «θα ζητήσει από τη Naval Group να συμπληρώσει την παρουσία της στη χώρα μας» και σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε, «θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια θυγατρική της Naval Group στην Ελλάδα, πάντοτε φυσικά σε συνδυασμό και επαφή με τους τοπικούς παίκτες και κατά κύριο λόγο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά».
Χαρακτήρισε το διακύβευμα «πολύ σημαντικό για την τοπική εργασία» αλλά και «πολύ σημαντικό ζήτημα για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο διασφάλισης προς τη στρατιωτική ηγεσία, που θα έχει ένα σημείο αναφοράς τοπικά, έναν τοπικό συνομιλητή». «Θα συνεχίσουμε», ξεκαθάρισε, «να δουλεύουμε μαζί σε ένα σύνολο πυρομαχικών» ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την MBDA για τους πυραύλους Exocet προσθέτοντας ότι πρέπει «τα πλοία και τα αεροπλάνα να φέρουν τον αντίστοιχο εξοπλισμό». «Η Γαλλία πρέπει και αυτή να ανανεώσει τον δικό της εξοπλισμό» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι τελεσίδικο» διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η αύξηση των πλοίων του γαλλικού ναυτικού, ενώ σημείωσε ότι αυτό θέτει ζητήματα παραγωγής «καθώς όσο πιο μεγάλη είναι η ζήτηση τόσο πιο μεγάλη πρέπει να είναι και η παραγωγή εξοπλισμού και πυρομαχικών». «Πρέπει να δούμε από κοινού πώς θα γίνει αυτή η μελλοντική παραγωγή και ποιος είναι ο βαθμός αυτονομίας που θέλουμε να επιτύχουμε και συνεπώς σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία μας αποτελεί το θεμέλιο λίθο» υπογράμμισε ο κ. Λεκορνί.
Today I received my French counterpart Mr. Sébastien Lecornu @SebLecornu, at the Ministry of National Defence.
During our cordial private meeting, as well as the expanded talks between the two delegations, we reaffirdmed the excellent defence relations in the context of the… pic.twitter.com/MJGM7uaLVT
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 14, 2025
Δείτε επίσης:
- «Κατήργησαν» τον Βεσυρόπουλο: Γραμματέας χωρίς αρμοδιότητες!
- Στα νύχια της Ευρωπαίας Eισαγγελέως άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου
- Εξοπλιστικά εννέα… ταχυτήτων!
Έχεις “χοντρά” γιατί δεν έχω *ψιλά”????
Θα νικήσουμε τον παγκόσμιο πόλεμο με τους 16 εξοσετ παιδιά !!!
Και ας μείναμε 5 εκατομμύρια,εχωμεν “ισχύν” αφού ανηκουμε στους δυτικούς ,είμαστε περιουσιακό στοιχείο τους,άρα ….
Δένδια λαμόγιο,
– Για το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ και την συστηματική συγκάλυψη που κάνατε
– Για την υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο του ΠΘ και του ανιψιού
– Για το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών
– Για το σκάνδαλο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού
– Για την διάλυση του ΕΣΥ και τις δεκάδες χιλιάδες θανάτους από κόβιντ που προκαλέσατε
– Για το έγκλημα των Τεμπών, τα παράνομα εκρηκτικά που μεταφέρατε, την συγκάλυψη που κάνατε
– Για την συστηματική χειραγώγηση της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και την μαζική προπαγάνδα
– Για τις υποκλίσεις στην Άγκυρα, τον αφοπλισμό των νησιών, την παράδοση του Αιγαίου στο Τουρκικό ναυτικό
– Για τους παρακρατικούς που πληρώνει η ΝΔ με δημόσιο χρήμα ώστε να επιτίθενται σε κάθε αντίπαλο, απο τους αριστερούς στους χαροκαμένους γονείς
Τι ακριβώς έχεις να πεις;
Τι ακριβώς έχεις κάνει;
Τίποτε.
Θα μείνεις κι εσύ στην ιστορία σαν άλλο ένα σκουλήκι, ένας γαλάζιος προδότης, φίλος, συνάδελφος και συνέταιρος φονιάδων και καθαρμάτων.
Για τους meteor κουβέντα…κοροϊδία λέγεται
Ο υπάλληλος μου το έχει παρακάνει.
Του είπα να το παίζει πατριώτης κι αυτός κάνει τον Νικηταρά τον τουρκοφαγο.
Πιο χαλαρά ρε Νικολάκη…
Εσει Δενδια ευτυχος αργα το καταλαβες , οι αλλοι το καταλαβανε ?
Από ποιους?Τους μετανάστες,πρόσφυγες? Αν περικυκλωθούμε από Τούρκους (που το Μητσοτακέικο )πάντα τα είχε καλά στις μοιρασιές 80 αυτοί 10 εμείς κερδίζουμε ότι και να κάνετε
Μου κάνει εντύπωση η μονομέρεια του newsbreak. Υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες επώνυμες δηλώσεις απαρεσκειας αρμοδίων με αφορμή αυτά που εξήγγειλε το σκεπάρνι ο Δένδιας για το Πολεμικό Ναυτικό.
Όμοια ποτέ δε βλέπουμε κάτι για το γελοίο υποκείμενο τον Κικίλια. Να μην πω για Ο.Κεφαλογιαννες και Μηταράκηδες.
Μια φορά μόνο, πάνε κάτι χρόνια, είχε ένα εξώφυλλο η ‘Δημοκρατια’ που ήταν συγχρόνως αποδοκιμαστικο για Δένδια και Κικίλια. Να ήταν σύμπτωση αυτό το συγχρόνως;
Πράγμα που με κάνει να υποψιάζομαι ότι υπάρχει κάποιο δούναι και λαβείν (που κάπου είχε στραβώσει τότε και αποκαταστάθηκε).
Πουλάνε στη τούρκια τους μέτεο, πουλάνε στην Ελλάδα τους εξοσετ, πέφτουν οι ανάλογες μίζες και όλοι είναι χαρουμεννοι
Δεν πειράζει μαστρο Δένδια. Εσύ την δουλειά σου την έκανες. Και τούς αξιωματικούς αποστρατευσες, και στρατόπεδα έκλεισες. Άντε και σ’ανώτερα.