Δεν χρειάζονται γνώσεις πολιτικής επικοινωνίας για να αντιληφθεί κάποιος ότι ένας από τους κυριότερους λόγους της συντεταγμένης κυβερνητικής επιχείρησης αντιστροφής του κλίματος οφείλεται στην υπόθεση των Τεμπών.
Το Μέγαρο Μαξίμου, βαδίζοντας σταθερά στο μονοπάτι της συγκάλυψης και της συσκότισης της κοινωνίας, πασχίζει εδώ και αρκετό διάστημα να δραπετεύσει από μια υπόθεση που την έχει στοιχειώσει και της έχει επιφέρει μια επικίνδυνη δημοσκοπική καθίζηση.
Η προσπάθεια να στραφούν τα βλέμματα μακριά από τα Τέμπη έχει επιχειρηθεί με δεκάδες τρόπους όλο αυτό το διάστημα, όμως ασκόπως. Στο Μάξιμου δείχνουν να «κυνηγούν την ουρά τους», εφευρίσκοντας νέα αφηγήματα υπεράσπισης, την ώρα που οι κοινωνικοί δείκτες της αποδοκιμασίας παραμένουν στα ύψη.
Πολύ σύντομα το κυβερνών κόμμα θα βρεθεί εκ νέου στριμωγμένο και απολογούμενο για όσα έπραξε και δεν έπραξε εκείνη την αποφράδα νύχτα, όπου 57 άνθρωποι είδαν το νήμα της ζωής του να κόβεται από μία μετωπική σύγκρουση και μία γιγαντιαία, αδιευκρίνιστης προελεύσεως πυρόσφαιρα.
Όπως συγκλίνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία διαβίβασης στη Βουλή της δικογραφίας για τα Τέμπη και αυτό το γεγονός έχει ήδη ανησυχήσει το πρωθυπουργικό μέγαρο. Ο εφέτης ανακριτής, σύμφωνα και με το άρθρο 86 του Συντάγματος, θα διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία προκειμένου η Βουλή να εξετάσει τυχόν ευθύνες πολιτικών, προκαλώντας σκοτοδίνη στον Κώστα Αχ. Καραμανλή, το όνομα του οποίου δείχνει να φιγουράρει στην κορυφή των υπό διερεύνηση πολιτικών προσώπων.
Εκτός όμως από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η δικογραφία εικάζεται ότι θα περιέχει και τον πρώην υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη, αλλά και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά, τον πρώην υπουργό Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη αλλά και όλους τους άλλους γενικούς γραμματείς του υπουργείου από το 2016 και μετά!
Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα επιλέξει να διαχειριστεί τις υποθέσεις βασιζόμενη στην πεπατημένη που δημιούργησε με τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Συνοπτικές διαδικασίες τυπικού χαρακτήρα στην αρμόδια συγκροτηθείσα επιτροπή και παραπομπή στις δικαστικές Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση.
Στόχος, να ακουστούν όσο το δυνατόν λιγότερα και να προστατευτούν τα «γαλάζια» στελέχη για να αποφευχθούν νέοι εσωκομματικοί κραδασμοί. Ομως, το γεγονός πως αυτή τη φορά η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα αναμένεται να κυμανθεί με επίκεντρο την υποβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών, την εγκατάλειψη του ΟΣΕ, αλλά και τις παρατάσεις της Σύμβασης 717, καθιστά εκ νέου με σαφήνεια την τρομακτική ανεπάρκεια του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους 2.0.
Κοινώς, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει πρωτίστως στους συγγενείς των θυμάτων και στην ελληνική κοινωνία σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται της υποβάθμισης της ασφάλειας στους σιδηροδρόμους. Κανείς δεν θα μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι «είναι ντροπή» να τίθενται αυτά τα θέματα.
Όπως, λόγου χάρη, για την αδιαφορία που επέδειξαν στις συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις των εργαζομένων του σιδηρόδρομου, για τις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και τις… ανειδίκευτες προσλήψεις σε κρίσιμα πόστα, για την αδράνειά τους στην επανακατασκευή του κτιρίου στην Καρόλου, που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2019, και κυρίως για το μέγεθος της ανικανότητάς τους, με αποτέλεσμα δύο τρένα για αρκετά λεπτά να κινούνται στο ίδιο ρεύμα και τελικά να συγκρουστούν μετωπικά.
Εξελίξεις την ίδια στιγμή αναμένονται και στο έτερο μέτωπο, της διαλεύκανσης των αιτιών της πυρόσφαιρας που, σύμφωνα με πραγματογνώμονες, αποτέλεσε την αιτία για τον θάνατο αρκετών επιβατών. Οπως όλα δείχνουν, το πολυαναμενόμενο πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καρώνη είναι έτοιμο και θα σταλεί στον ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη.
Το πόρισμα αναμένεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης μετά τη σύγκρουση των τρένων, κάτι το οποίο από μόνο του ενδέχεται να προκαλέσει νέες ανακριτικές ενέργειες, αλλά και πολιτικό αναβρασμό.
Δύο χρόνια μετά το σιδηροδρομικό έγκλημα και ο φόβος για τα τρένα κυριεύει
Την ίδια στιγμή, βέβαια, θα πρέπει να απαντήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο γιατί περισσότερα από δύο χρόνια μετά το σιδηροδρομικό έγκλημα το αίσθημα της ασφάλειας στα τρένα παραμένει ζητούμενο.
Η πρόσφατη κραυγή απόγνωσης του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης Δημήτρη Κουτσιαύτη είναι ενδεικτική της κυβερνητικής αναλγησίας.
«Το πρώτο 5μηνο μετά Τέμπων σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Μπήκε σε λειτουργία μεγάλο μέρος της φωτοσήμανσης, της τηλεδιοίκησης στον άξονα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη). Υστερα σαν να πάγωσε ο χρόνος και μετά την κακοκαιρία Daniel όλα πήγαν προς τα πίσω» ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Κουτσιαύτης και κατήγγειλε ότι μέχρι και σήμερα δεν λειτουργεί πουθενά το σύστημα ETCS.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη εισήγηση δύο μελών της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων προς τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, με επίκεντρο τη γραμμή «1» του μετρό της Αθήνας (ηλεκτρικός).
Έπειτα από μια λεπτομερή παρουσίαση των μεγάλων προβλημάτων, η εισήγηση καταλήγει ως εξής: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και τις ομοιότητες των παραγόντων κινδύνου που παρουσιάζονται στη λειτουργία της ΣΤΑΣΥ όπως σας αναπτύξαμε σ’ αυτήν την εισήγηση, σας ενημερώνουμε ότι αν δεν λάβετε μέτρα άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα και στη ΣΤΑΣΥ».
Είναι φανερό πως η κυβέρνηση μοιάζει πελαγωμένη και για πρώτη φορά αδύναμη να καθορίσει την ατζέντα της επικαιρότητας. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ακόμα και σήμερα παραμένει ανίκανη να προσφέρει έστω και το στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας και προστασίας στις μετακινήσεις των πολιτών.
Εγκλωβισμένη, λοιπόν, σε ένα «παιχνίδι σκιών» και συγκάλυψης αναζητά διέξοδο από τις αμείλικτες ευθύνες της και την οργή του κόσμου, έχοντας πάντοτε στραμμένο το βλέμμα χαμηλά, στη ζεστασιά της αγαπημένης… καρέκλας εξουσίας.
(πηγή: Εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»)
Δείτε επίσης:
Έγκλημα στα Τέμπη: Έρχονται διώξεις για 7 γενικούς γραμματείς Υπουργείων
Τίποτα δεν τον Στοιχειώνει.
Είναι Ολόκληρη ή ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΦΑΜΙΛΙΑ::ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΗ. .