Η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 29/4, στη Βουλή με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να δράττεται της ευκαιρίας να προχωρήσει σε μία τοποθέτηση εφ’ όλης της ύλης.
Ειδικότερα, απαντώντας στην κριτική που τού ασκήθηκε από την αντιπολίτευση και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός υποστήριξε ότι «μία συνολική απορριπτική λογική ως εισαγωγή σε κάθε συζήτηση δεν οδηγεί και σε πολλά πράγματα. “Μην κάνουμε συγχωνεύσεις στρατοπέδων, μην κάνουμε εξορθολογισμό της Δομής, να δώσουμε μεγαλύτερους μισθούς, να θεραπεύσουμε τα πάντα”…» και, απαντώντας, επί της ουσίας, στην κριτική που δέχτηκε για το ενδεχόμενο απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας Belh@rra, ανέφερε ότι «σε κάθε τομέα, στο απόρρητο κομμάτι, υπήρξε εισήγηση για τις πλατφόρμες την απόκτηση των οποίων θα επιδιώξουμε. Σε ανάλογη κλειστή συνεδρίαση μπορώ να σας επιδείξω ξανά τις σχετικές διαφάνειες που προφανώς σε ορισμένους έχουν διαφύγει. Διότι παρατήρησα την πολύ ευφυή και προσεκτική τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επί του μεγάλου αριθμού των διαφανειών και άρα της αδυναμίας για ενσωμάτωση – απορρόφηση του συνόλου τους. Αυτό είναι μια ωραία κοινοβουλευτική κάλυψη. Σας λέω όμως -για να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό- δεν υπάρχει εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί χωρίς να περάσει από εσάς, για οποιαδήποτε πλατφόρμα».
Επισήμανε δε πως «για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για την οποία δημιουργήθηκε το θέμα, για την οποία υπάρχει ειδική διαφάνεια και στη Δομή Δυνάμεων και στα Εξοπλιστικά, βρισκόμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης και βεβαίως, εάν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση, η οποία έχει όρους, δεν υπάρχει θέμα να σας εισηγηθώ επί της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Είναι σαφές αυτό; Για να ξέρουμε τι συζητάμε. Εάν θέλετε δε, εάν θέλετε κατ’ ιδίαν ενημέρωση για τη φάση των διαπραγματεύσεων και σε αυτό είμαι απολύτως διατεθειμένος είτε ατομικά, είτε συλλογικά, να ενημερωθείτε».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι αυτές «είναι ενσωματωμένες στη Δομή Δυνάμεων! Η Δομή Δυνάμεων εμπεριέχει τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων. Όταν μου λένε “δεν ξέρουμε ποια στρατόπεδα”, άλλη Επιτροπή ενημερώσαμε; Ήταν εδώ όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν ενημέρωσα εγώ. Πώς δικαιούται να πει κανείς “δεν ξέρω”;», ενώ, απαντώντας στην κριτική για το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε ότι «θυμάται ποιος άφησε το μισθολόγιο στο επίπεδο που παρελήφθη από αυτή την Κυβέρνηση το 2019. Αυτό το θυμάμαι. Τότε δεν ήταν μισθολόγιο πείνας;»
#LIVE | Η τοποθέτησή μου στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις».https://t.co/LbUZws6L6t
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 29, 2025
Το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση υπήρξε και για το θέμα του «424» και τις έκτακτες κρίσεις που προκλήθηκαν, με αφορμή περιπτώσεις όπως του αστυνομικού που είχε διαγνωστεί με μεταστατικό καρκίνο και τον ενημέρωσαν ένα χρόνο αργότερα.
«Όταν το πληροφορήθηκα το περιστατικό διά των ΜΜΕ και όχι ως όφειλε η Υπηρεσία, δι’ αυτής, τηλεφώνησα στον επικεφαλής του υγειονομικού κλάδου να του ζητήσω διευκρινίσεις, τις οποίες δεν μπορούσε να μου παράσχει. Ζήτησα στοιχεία για το περιστατικό. Δεν μπορούσε να μου τα παράσχει. Ζήτησα σειρά ενεργειών, οι οποίες δεν είχαν γίνει. Και δεν είχαν γίνει ούτε από αυτόν, ούτε από τους υφισταμένους του, όσους εκρίθησαν εκτάκτως. Και για να φτάσουμε στην ουσία του περιστατικού, τα περιστατικά εκείνο τον χρόνο στο “424” ΓΣΝ για το οποίο είχαμε ήδη στείλει και δεύτερο παθολογοανατόμο, ήταν 900. Σήκωσα λοιπόν, το τηλέφωνο και ρώτησα πόσα περιστατικά μπορεί να χειριστεί αυτή η ειδικότητα; Μου ελέχθη μετριοπαθώς 2.500 με 3.000. Πώς το ακούτε; Από πού σας προκύπτει ότι δεν είχε χρόνο; Και χρειάστηκε ένα έτος για να “καταδικάσει” έναν άνθρωπο σε θάνατο. Διότι είχα την τραγική εμπειρία να πρέπει να σηκώσω το τηλέφωνο, να μιλήσω με τον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος σε δεδομένο χρονικό διάστημα -μην το αναφέρω δημοσίως- θα χάσει τη ζωή του και να του πω ότι είμαι εκεί για την οικογένειά του και ότι λυπάμαι βαθύτατα για αυτό που συνέβη. Νομίζετε ότι υπήρξα αυστηρός επειδή έκρινα όλα τα προϊστάμενα κλιμάκια με τον τρόπο που τα έκρινα κι έπρεπε να είχα κάνει κάτι άλλο;», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
Αναφερόμενος σε αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο, ο υπουργός μίλησε για «ιδιόρρυθμο σχήμα στα στρατιωτικά νοσοκομεία», σύμφωνα με το οποίο «τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δεν κρατούνται στο σύνολό τους από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ένα σημαντικό κομμάτι μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων. Κι αυτό το ξέρετε, αλλά ουδείς το ανέφερε. Στον ΕΚΟΕΜΣ στο Στρατό Ξηράς, στον ΕΚΟΕΜΝ και τα λοιπά. Από πού κι ως πού;».
Διερωτήθηκε δε «με ποια λογική θα σταθούν οικονομικά τα νοσοκομεία, όταν ένα τμήμα της προσόδου τους πηγαίνει ως συνταξιοδοτική συνεισφορά; Και πώς θα σταθεί ένα νοσοκομείο, το οποίο δεν έχει ούτε καν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου; Κανένα από τα νοσοκομεία δεν έχουν ΑΦΜ, φαντάζομαι το ξέρετε».
«Να εκλογικεύσει ένα χάος»
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος λόγος που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο, «είναι να εκλογικεύσει ένα χάος, στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες, δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν γι’ αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων και αυτό γίνεται επί μακριά σειρά ετών».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις πληρότητες των στρατιωτικών νοσοκομείων, ανέφερε ότι το «401» είχε ποσοστό πληρότητας 55% το 2024, ενώ το Ναυτικό Νοσοκομείο ποσοστό πληρότητας 62%. Και έθεσε το ερώτημα αν «είναι λάθος για τα νοσοκομεία και λάθος για τους γιατρούς να αυξήσουμε τις πληρότητες. Καταρχήν δεν μπορεί να επιβιώσει καμία νοσοκομειακή μονάδα οικονομικά με αυτές τις πληρότητες. Ή θα πρέπει να μειώσεις τις κλίνες και το προσωπικό ή θα πρέπει να αυξήσεις τις πληρότητες».
Καταλήγοντας, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στις σαφείς κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει στόχο να θεραπεύσει τα μεγάλα διοικητικά προβλήματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και να διευκολύνει το προσωπικό τους. Και σε αυτό υπάρχουν σημαντικές καινοτομίες, των οποίων τα άρθρα θα συζητηθούν.
Το δεύτερο μεγάλο κομμάτι αυτού του νομοθετήματος είναι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. «Πώς θα διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες από αυτό το Σύστημα Υγείας, για το οποίο συμμερίζομαι απολύτως τη φιλοδοξία να είναι το καλύτερο που υπάρχει στη χώρα. Και επίσης, το δικαίωμα των Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκτός του συστήματος, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες», εξήγησε.
Δείτε επίσης:
- Η Τουρκία αύξησε κατακόρυφα τις προκλήσεις στο Αιγαίο!
- Δένδιας: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι έως το 2030
- Δένδιας για «Ατζέντα 2030»: Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις
Το νέο νομοσχέδιο θα θεραπεύσει όντως… πολλές τσέπες!!! Δεν κατάλαβα τι είναι οι στρατιωτικοί και πρέπει να έχουν πριβέ νοσοκομεία? Σάμπως τα πλήρωσαν? Α ναι ε??? ς, δεν πειράζει θα πηγαίνουν και λαθροπρακτορακια ελεύθερα τώρα…
Στελέχη των Ε.Δ στις Υπηρεσίες Υγείας “εκτός Συστηματος” και οι πολίτες στα Στρκα Ν/Σ…
Το Σκέφτηκες πολύ ρε Δενδια……