Ραντεβού στη Βουλή για τη «μάχη» του Προέδρου

Must Read

Στη μια το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ορκιστεί Πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Στις 17 Ιουλίου ανοίγει και επίσημα η Βουλή με την ορκωμοσία του νέου σώματος. Την επομένη της ορκωμοσίας, η νέα Βουλή θα κληθεί να εκλέξει τον νέο πρόεδρο και τους αντιπροέδρους, με προεδρεύοντα έναν εκ των αντιπροέδρων της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου.

  • Του Αντώνη Ι. Αντωνιάδη

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής προτείνεται από την κυβερνώσα παράταξη. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δύο είναι τα φαβορί για το τρίτο τη τάξη πολιτικό αξίωμα. Κώστας Τασούλας και Κωστής Χατζιδάκης είναι πρώτοι στη λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο οι καραμπόλες στο πλαίσιο συμπλήρωσης του κυβερνητικού σχήματος δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ανατροπές. Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τα ονόματα του Νικήτα Κακλαμάνη και Κώστα Τσιάρα.

Σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική διαδικασία  για την εκλογή ΠτΒ δεν προβλέπει συζήτηση στην Ολομέλεια ενώ η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει θα είναι μυστική.  Για την εκλογή του νέου ΠτΒ απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Στο ενδεχόμενο να μην  επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία  και να έχουν προταθεί και άλλα πρόσωπα από  άλλες  πολιτικές δυνάμεις τότε η ψηφοφορία  θα επαναληφθεί  μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους. Στην περίπτωση αυτή – που θεωρείται απίθανη- θα εκλεγεί το πρόσωπο που θα έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Το επόμενο βήμα αφορά στην έναρξη της  τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με το άρθρο 141 του κανονισμού της Βουλής προβλέπεται πως: «H κυβέρνηση oφείλει μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την oρκωμoσία τoυ πρωθυπoυργoύ να εμφανιστεί στη Boυλή και να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης μετά τη συζήτηση των πρoγραμματικών της δηλώσεων».

Με τα έως τώρα δεδομένα η εναρκτήρια συνεδρίαση αναμένεται την Παρασκευή 19 Ιουλίου. Βάση του Κανονισμού της Βουλής «H συζήτηση δεν μπoρεί να παραταθεί περισσότερo από τρεις ημέρες από την έναρξή της. H ψηφoφoρία για την πρόταση εμπιστoσύνης διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των πρoγραμματικών δηλώσεων και τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αναβληθεί η ψηφoφoρία για σαράντα oκτώ ώρες».

Μετά το πέρας των προγραμματικών δηλώσεων αρχίζουν και τα  πρώτα προβλήματα για τον νέο ΠτΒ, και δη τα χωροταξικά. Πρόκειται για το πάγιο θέμα που αντιμετωπίζει κάθε νέος Πρόεδρος της Βουλής  καθώς καλείται να αναδιανείμει στα κόμματα τα γραφεία που τους αναλογούν βάση του νέου κοινοβουλευτικού χάρτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This