Οι αποκαλύψεις-φωτιά από την Ξένη Δημητρίου δίνουν «στεγνά» Αγγελή και Ράικου για απόκρυψη στοιχείων!

Must Read

Στα συρτάρια του κρατούσε επί μήνες ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, σοβαρές υποθέσεις που ανάδιναν οσμή σκανδάλου, αποσιωπώντας τες εσκεμμένα και αποφεύγοντας να προχωρήσει στην πειθαρχική τους διερεύνηση, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής η Ξένη Δημητρίου.

Στην τρίτη της κατάθεση στην επιτροπή, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «έδωσε στεγνά» τον αντιεισαγγελέα, καθώς, όπως είπε, ενώ είχε «εμμονή» με τη Novartis, έδειξε αδιαφορία για μια σειρά από υποθέσεις, όπως εκείνη του Αριστείδη Φλώρου της Energa, αλλά και του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος, παρόλο που, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κυρία Δημητρίου, «υπήρχε ένα υλικό που “μιλούσε” και στο οποίο υπήρχαν εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί».

Ανάλογη αντιθεσμική συμπεριφορά έδειξε και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου. Ερωτηθείσα για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο, Νίκο Μανιαδάκη, η Ξένη Δημητρίου αποκάλυψε ότι το 2015 είχε φτάσει για εκείνον σοβαρή ανώνυμη καταγγελία, η οποία «λίμναζε» επί οκτώ συνολικά μήνες στο γραφείο της κυρίας Ράικου.

Την ίδια ώρα, η μάρτυρας κατέθεσε στην Προανακριτική ότι ο Ιωάννης Αγγελής είχε υποστηρίξει ότι, πίσω από το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το περιβόητο στικάκι του FBI βρισκόταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Επρόκειτο, προφανώς, περί ακόμη ενός ευφάνταστου και ανυπόστατου ισχυρισμού, κάτι που αποδεικνύεται και από όσα κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου. «Του είπα “παιδί μου, για ό,τι λες αποδείξεις έχεις;” Μου είπε πως όχι και για τον λόγο αυτό δεν το συμπεριέλαβε και στις αναφορές του», όπως κατέθεσε στην Προανακριτική.

Οι γνωστές «γαλάζιες» πηγές, ωστόσο, ισχυρίστηκαν, επικαλούμενες αυτή την αναφορά της πρώην ανώτατης δικαστικού, πως επιβεβαιώνεται ότι εκείνη γνώριζε δήθεν για τον περιβόητο «Ρασπούτιν», αποσιωπώντας, ωστόσο, ότι ο αντιεισαγγελέας παραδέχτηκε ότι δεν είχε κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο, για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του.

Σημειωτέον ότι, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στη Ν.Δ., καταλογίζοντάς της επιχείρηση αλίευσης της κατάθεσης της μάρτυρος, επισημαίνοντας ότι, όταν εκείνη ρώτησε τον Ιωάννη Αγγελή αν διαθέτει αποδείξεις ότι πίσω από το δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν ο κ. Παπαγγελόπουλος, «η απάντηση ήταν αρνητική».

Έγγραφα και υλικό «ξεχασμένα» σε ντουλάπια

Στην πραγματικότητα, η Ξένη Δημητρίου στην κατάθεσή της αποδόμησε πλήρως τα περί σκευωρίας, ενώ αποκάλυψε ότι η έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας γινόταν «μετ’ εμποδίων», αφού, όπως είπε, βρέθηκαν «ξεχασμένα» έγγραφα και υλικό μέσα σε ντουλάπια.

«Πρέπει να προχωρήσει σε βάθος η έρευνα για την υπερτιμολόγηση», ξεκαθάρισε η ίδια. Η πρώην εισαγγελέας σημείωσε ότι δεν προτίθεται να ποινικοποιήσει την έρευνα των δημοσιογράφων, οι οποίοι οφείλουν, όπως είπε, να ερευνούν και να αποκαλύπτουν, διερωτώμενη, μάλιστα, με νόημα εάν πρέπει να βγάλει αυθαίρετα συμπεράσματα, επειδή την Τσικνοπέμπτη, την ημέρα που θα έβγαινε η απόφαση για τους προστατευόμενους μάρτυρες, είδε στον Άρειο Πάγο υπουργό να συζητά με μια δημοσιογράφο.

Αναφερόμενη, πάντως, στα πολιτικά πρόσωπα, κατέθεσε ότι οι φάκελοί τους αρχειοθετήθηκαν καθώς δεν υπήρξαν επαρκείς ενδείξεις, ωστόσο, στην προηγούμενη κατάθεσή της, είχε ξεκαθαρίσει ότι οι φάκελοι μπορούν να βγουν ανά πάσα στιγμή από το αρχείο.

Άδειασε τον Μιωνή για τους εισαγγελικούς και φορολογικούς ελέγχους

Υποστήριξε στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis πως δεν του έγινε ποτέ πραγματικός έλεγχος. Σύμφωνα με το αφήγημα του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος πρωταγωνίστησε στη «λίστα Λαγκάρντ», καθώς έλεγχε ή διαχειριζόταν μέσω εταιριών και συνεργατών του το 55% των συνολικών καταθέσεων της λίστας, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απλά του έκαναν μερικές ερωτήσεις σε σχέση με τη λίστα, επειδή υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα της «δημοκρατίας». Τίποτα παραπάνω. Σύμφωνα με το ίδιο αφήγημα, στόχος δεν ήταν να ελεγχθεί, αλλά να κυνηγηθεί.

Όμως η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στην κατάθεσή της «άδειασε» καθολικά τον κ. Μιωνή και αποδόμησε ολοκληρωτικά το αφήγημά του. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κυρία Δημητρίου, ύστερα από σχετικές ερωτήσεις, ασφαλώς και υπήρχε έλεγχος για τη «λίστα Λαγκάρντ» και ασφαλώς ο έλεγχος αυτός ήταν και φορολογικός και εισαγγελικός.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά! Από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια των φορολογικών και εισαγγελικών Αρχών της χώρας μας ο περίφημος αυτός ψηφιακός δίσκος, όπου το όνομα του κ. Μιωνή δέσποζε, θα ήταν ανορθόδοξο αλλά και επικίνδυνο να ισχυριστεί κάποιος πως κανείς δεν ασχολήθηκε συνολικά με την υπόθεση και ειδικώς με εκείνον.

Το γεγονός, βεβαίως, πως η Γαλλία κατάφερε να ανακτήσει 3 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα από τη λίστα και η Γερμανία 2,7 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα μας μόλις περίπου 45.000.000 ευρώ δεν κάνει την υπόθεση «ανύπαρκτη», όπως επιχειρείται να γραφτεί στην εγχώρια Ιστορία. Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί πως υπεύθυνος εκείνη την περίοδο για τους ελέγχους ήταν ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος έχει καταθέσει επίσης στην Προανακριτική.

Ο κ. Αθανασίου, μάλιστα, είχε στείλει τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Τζούρα και Γιώργο Καλούδη, οι οποίοι εκείνη την περίοδο ύστερα από αίτημά του υπηρετούσαν στην Οικονομική Εισαγγελία ως βοηθοί του, να συναντήσουν τον πρώην υπάλληλο της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί, τον «πατέρα» της «λίστας Λαγκάρντ».

Εύλογη, λοιπόν, ήταν η απορία που εκφράστηκε στην αίθουσα της Προανακριτικής στη διάρκεια της εξέτασης της κυρίας Δημητρίου: Γιατί ο κ. Μιωνής, ενώ έχει μηνύσει την κυρία Τουλουπάκη και τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δεν έχει καταθέσει μήνυση και για τον κ. Αθανασίου;

Η ΝΔ υπολόγιζε χωρίς τον… κορωνοϊό στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Προβληματισμός επικράτησε στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων για τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια του «γαλάζιου» αιτήματος για διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Μπορεί η Ν.Δ. να έσπευσε να υποβάλει το αίτημα, αλλά μάλλον υπολόγισε χωρίς τον… κορωνοϊό.

Κι αυτό διότι η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί είναι μυστική, επομένως το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου απορρίπτεται και η αυτοπρόσωπη παρουσία όλων των βουλευτών είναι επιβεβλημένη. Υπάρχουν δεκάδες βουλευτές, ωστόσο, που δεν περνούν πλέον το κοινοβουλευτικό κατώφλι, καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αποτέλεσμα; Η συζήτηση στην Ολομέλεια, που αναμενόταν να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, να παίρνει ολιγοήμερη αναβολή έως ότου βρεθεί λύση.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This