«Εσπασα την πόρτα και βρήκα τη θεία μου πεσμένη!»
- Από τον
Νίκο Νικόλιζα
«Το ραντεβού μας, όπως κάθε Κυριακή, ήταν στο σπίτι της. Θα μέναμε μαζί όλη την ημέρα, όπως κάναμε εδώ και πολλά χρόνια σαν μια οικογένεια. Ωστόσο την περασμένη Κυριακή πέρασα από το σπίτι όπως έκανα εδώ και χρόνια. Χτύπησα πολλές φορές το κουδούνι, αλλά η Τιτίκα δεν άνοιγε την πόρτα. Ανησυχήσαμε πολύ. Με τον αδερφό μου αναγκαστήκαμε να σπάσουμε την πόρτα για να δούμε τι είχε συμβεί. Και εκεί είδαμε τη θεία μας πεσμένη μεταξύ του δωματίου της και του γραφείου. Είχε υποστεί βαρύτατο εγκεφαλικό. Τελικά η Τιτίκα μας «έφυγε» την Παρασκευή έτσι όπως ήθελε: όρθια».
Με αυτή τη συγκλονιστική περιγραφή ο πολυαγαπημένος ανιψιός και βαφτισιμιός της Θανάσης Σαριγκούλης ανοίγει την καρδιά του στην «Espresso» και μιλάει για την αξιολάτρευτη αθυρόστομη γιαγιά του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, που «έφυγε» σε ηλικία 87 ετών.
Η πραγματική της εικόνα
Ο χαμός της Τιτίκας Σαριγκούλη (που είχε αντέξει ακόμη και όταν το σπίτι της στον Νέο Βουτζά είχε γίνει στάχτες στη φονική πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι και τον Νέα Βουτζά) βύθισε στο πένθος όχι μόνο τον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας, η οποία την είχε αγαπήσει από τις τηλεοπτικές στιγμές της ως μια αθυρόστομη γιαγιά που μέσα από τα… μπινελίκια της είχε έρθει πολύ κοντά στη νέα γενιά. Μιλούσε, με λίγα λόγια, στη γλώσσα τους.
«Οποιος γνώριζε τη θεία μου θα καταλάβαινε πως η εικόνα της γιαγιάς που εκστόμιζε ύβρεις δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μέρος των σεναρίων και των ρόλων που έπρεπε να παίξει. Και, φυσικά, όταν οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι έδιναν έναν ρόλο στη θεία μου, εκείνη ήταν στρατιώτης. Χωρίς περιστροφές, ακολουθούσε κατά γράμμα όσα της έλεγαν. Ηταν εξαιρετικά ευγενική με όλους. Οταν κάποτε τη ρώτησαν αν και στην πραγματική της ζωή λέει αθυροστομίες όπως και στην τηλεόραση, εκείνη μου είχε πει: “Δηλαδή αν μου έδιναν τον ρόλο του δολοφόνου, εγώ θα έπρεπε να είχα σκοτώσει στην πραγματική μου ζωή επειδή ήταν έτσι ο ρόλος;”» εξομολογείται συγκινημένος στην «Espresso» ο 60χρονος Θανάσης Σαριγκούλης, τον οποίο η αξέχαστη ηθοποιός είχε βαφτίσει και τον είχε σαν παιδί της.
Αγαπητή στη νεολαία
Αν ανατρέξει κανείς στο YouTube και στο όνομα Τιτίκα Σαριγκούλη, θα διαπιστώσει πως η «γιαγιά Τζούλια» έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ προβολών με τις αθυροστομίες που εκστόμιζε τη δεκαετία του 2000 μέσα από τη σειρά του Mega «Μπαμπά, μην τρέχεις» σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή για μια δεύτερη μεγαλειώδη καριέρα που έκανε η σπουδαία ηθοποιός μέσα από δεκάδες ρόλους που της έδωσαν τα τελευταία χρόνια οι σκηνοθέτες. «Λάκης ο γλυκούλης», «Με λένε Βαγγέλη», «Πίσω στο σπίτι», «Με τα παντελόνια κάτω» και πολλοί άλλοι ρόλοι την έκαναν ιδιαίτερα αγαπητή στη νεολαία. «Η θεία μου ήταν υπερκινητική μέχρι την τελευταία της στιγμή. Ενα μόνο θα σου πω: Με όσους γνωστούς και φίλους της επικοινώνησα, όλοι έπαθαν σοκ, γιατί με όλους επικοινωνούσε καθημερινά και με όλους μιλούσε. Επαιρνε το λεωφορείο από την Ακαδημία Πλάτωνος όπου έμενε και πήγαινε και έκανε όλες τις δουλειές μόνη της. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, στα 87 χρόνια της» λέει συγκινημένος ο ανιψιός της, ο οποίος, όπως μας δήλωσε, μέσα από αυτή την εξομολόγησή του στην «Espresso» θέλει να της πει το δικό του «αντίο» για την τόση αγάπη και φροντίδα που του έδειξε.
«Η Τιτίκα είχε αποφασίσει να έχει μια ελεύθερη ζωή. Ηταν το πιο ελεύθερο πνεύμα που μπορείς να βρεις στον χώρο της υποκριτικής. Για εκείνην εγώ και ο αδερφός μου ο Στέλιος ήμασταν σαν παιδιά της. Και τα δικά μας παιδιά τα θεωρούσε εγγόνια της. Η Τιτίκα απέναντι σε εμάς είχε διπλό ρόλο: Από τη μια μπορεί να ήταν θεία μας, να ήταν παράλληλα και νονά μου, αλλά αυτό δεν την εμπόδιζε να είναι και δασκάλα μας. Κι εμείς τα ανίψια της και τα παιδιά μας έχουμε περάσει από τον “πάγκο” της για να μάθουμε αρχαία ελληνικά και λατινικά. Η έγνοια της, και μας το έλεγε πάντα, ήταν πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι μέσα από τη μόρφωση».
Το όνειρό της
Οταν μάλιστα του επισημαίνουμε ότι η ίδια ήταν ένας θησαυρός γνώσεων, ο Θανάσης Σαριγκούλης μάς διακόπτει: «Ηθοποιός έγινε επειδή ήταν η μόνη διέξοδος που είχε την εποχή εκείνη. Το όνειρό της ήταν να γίνει αρχαιολόγος. Ομως, όπως έλεγε η ίδια, το καθεστώς τότε φρόντισε, όταν έδωσε εξετάσεις, να εξαφανιστούν οι κόλλες με τα γραπτά της. Διότι δεν ήταν αρεστή λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων στο καθεστώς. Ετσι, οδηγήθηκε στον μονόδρομο που είχε να είναι κοντά στον πολιτισμό, που ήταν το επάγγελμα του ηθοποιού. Μέχρι την τελευταία στιγμή η ίδια έλεγε πως η ζωή της όλη ακροβατούσε μεταξύ των κειμένων που έγραφε και στο διάβασμα» λέει στην «Espresso» ο ανιψιός της ηθοποιού η οποία δεν είναι πια κοντά μας…
Ο Θανάσης Σαριγκούλης, στην πολύωρη συζήτηση που είχαμε μαζί του, ένιωθε την ανάγκη να μιλήσει με πάθος για την πολυαγαπημένη του θεία. Τη γυναίκα που έριξε κυρίως όλο της το βάρος στη μόρφωσή της. Τον ρωτάμε αν του είχε εκμυστηρευτεί κάποια τελευταία επιθυμία. Χαμογελάει: «Στην οικογένειά μας είχαμε μια φράση που λέγαμε πάντα μεταξύ μας: “Ευχόμαστε οι άνθρωποί μας να φύγουν με τα παπούτσια στα πόδια τους”. Ηταν πολύ σημαντικό και για εκείνη πώς θα έφευγε από τη ζωή. Μας έλεγε: “Θέλω να φύγω όρθια”. Και τελικά, από τη θέση που τη βρήκαμε μέσα στο σπίτι της, έφυγε όρθια. Οταν μάλιστα της μιλούσες για τον θάνατο, έλεγε: “Μα όλοι θα ξαναγυρίσουμε στο χώμα”».
Η ατζέντα της
Οπως αναφέρει στην «Espresso» σήμερα ο ανιψιός της, η Τιτίκα είχε καλές επαφές με όλους τους συναδέλφους της. Ωστόσο ξεχώριζε την οικογένεια και το σπίτι της με το επάγγελμά της. «Στο σπίτι της, πάνω στο γραφείο της, βρήκαμε την ατζέντα της. Προσπαθώντας να καταλάβω κάποια πράγματα και θέλοντας να ενημερώσω κάποιους φίλους της για την κηδεία, μέσα βρήκα δεκάδες ονόματα συναδέλφων της που αγαπούσε και που είχε σε εκτίμηση. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος που ήθελε να ζήσει από τα νιάτα της μέχρι και τον θάνατό της ήταν απολύτως σεβαστός και εκείνη ήταν πιστή σε όσα πρέσβευε. Και για να καταλάβετε τον άνθρωπο Τιτίκα Σαριγκούλη, θα σας πω ένα: Ποτέ δεν ήθελε να τη φωνάζουμε θεία ή νονά, αλλά απλώς… Τιτίκα».
Ο «ιερός «αρραβώνας» της με μοναχό
Τον Ιανουάριο του 2016 η Τιτίκα Σαριγκούλη είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην «Espresso» και στον δημοσιογράφο Αλκίνοο Μπουνιά. Μέσα σε αυτή τη συνέντευξη η ηθοποιός μιλούσε και για ένα απίστευτο περιστατικό και μοναδικό δώρο που της έδωσε ένας γέροντας μοναχός από το Ορος Σινά. «Οταν έγραψα το θεατρικό “Η Αικατερίνη του Σινά”, το έστειλα στον γέροντα Χαλκηδόνος Αθανάσιο και από τότε άρχισα μαζί του αλληλογραφία, διατηρώντας παράλληλα μια πολύ καλή πνευματική σχέση.
Πρόκειται για μια σπουδαία προσωπικότητα. Εκτός από τον σημαντικό ιερατικό ρόλο του, είναι καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και υπήρξε μαθητής του Φώτη Κόντογλου στην αγιογραφία. Ο εκλεκτός Θάνος, λοιπόν, όπως τον αποκαλώ χαϊδευτικά, στο σπίτι μιας κοινής μας φίλης στην Αθήνα και με την παρουσία άλλων προσώπων από τον χώρο της τέχνης και της λογοτεχνίας, μου χάρισε το ασημένιο δαχτυλίδι της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο δίνεται σε προσκυνητές στη Μονή του Σινά μετά τη λειτουργία. Κι αυτό κάποιοι το αποκάλεσαν χαριτολογώντας “ο ιερός αρραβώνας”» είχε εκμυστηρευτεί πριν από πέντε χρόνια στην «Espresso» η αξέχαστη ηθοποιός!