Μια μουσική πανδαισία παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο κανάλι του στο YouTube, την Τετάρτη 14 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ, με τίτλο «Ο επαναπατρισμός της διασποράς ΙΙ».
Εκεί, οι φιλόμουσοι θα παρακολουθήσουν μια συναυλία με σύγχρονα έργα μουσικής δωματίου που φέρουν την υπογραφή ελληνικής καταγωγής δημιουργών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Πρόκειται για τη δεύτερη συναυλία του κύκλου κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν από το Ergon Ensemble, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Ζιάβρα, επτά σύγχρονα έργα.
Η βραδιά αρχίζει με τον ελληνικής καταγωγής Τζον Ψαθάς, έναν από τους γνωστότερους διεθνώς συνθέτες της Νέας Ζηλανδίας, του οποίου η μουσική έχει ερμηνευτεί και ηχογραφηθεί από ονομαστούς καλλιτέχνες και σημαντικά σύνολα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Η διαδρομή θα συνεχιστεί με το «Matre’s Dance» για πιάνο και κρουστά (1991), επίσης του Ψαθάς, ένα έργο «υψηλής ενέργειας» που οφείλει τη διεθνή του αναγνώριση στη θρυλική σολίστ των κρουστών Έβελιν Γκλένι, η οποία το υποστήριξε και το παρουσίασε εκατοντάδες φορές σε όλο τον κόσμο τη δεκαετία του 1990. Ερμηνεύουν ο Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο) και ο Μπάμπης Ταλιαδούρος (κρουστά).
Ακολουθούν δύο έργα του ακαδημαϊκού Δημήτρη Ανδρικόπουλου, ο οποίος δημιουργεί και διδάσκει στο Πολυτεχνείο του Πόρτο. Η ατμόσφαιρα στην πρώτη σύνθεση, τις «Τέσσερις νυχτερινές παιδικές μινιατούρες για βιολί, βιολοντσέλο, φλάουτο και πιάνο» (2019), είναι ήρεμη, ενώ στη δεύτερη, το «Solo for Two», για δύο σετ κρουστών, το κλίμα αλλάζει, γεμίζοντας ένταση και ρυθμό. Ερμηνεύουν ο Μπάμπης Ταλιαδούρος και ο Ανδρέας Φαρμάκης.
Πηγή έμπνευσης ο Αίαντας του Σοφοκλή
Ύστερα από ένα σύντομο διάλειμμα, το Ergon θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια τον «Αίαντα» (2020-2021), μέρος του κύκλου «Σκιαγραφίες IV για βιολί, βιολοντσέλο, φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο» του Στρατή Μηνακάκη από τη Βοστώνη των ΗΠΑ. Το έργο είναι ευγενική προσφορά του συνθέτη προς το Ergon Ensemble για τον κύκλο συναυλιών «Ο επαναπατρισμός της διασποράς». Αφορμή για τη σύλληψή του ήταν μια ρήση του Οδυσσέα στον Αίαντα του Σοφοκλή: «Βλέπω ότι οι ζωντανοί δεν είμαστε τίποτα άλλο από φαντάσματα, κούφιες σκιές».
Επιστροφή, στη συνέχεια, σε ένα από τα μεγάλα λιμάνια του κόσμου, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, με έργα δύο Ελλήνων της διασποράς, του Θανάση Δεληγιάννη και της Καλλιόπης Τσουπάκη, που ζουν και δημιουργούν με μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση μακριά από την πατρίδα. Ο «Υριέας για σεπτέτο πνευστών και κοντραμπάσο» (2010, revision 2012) του Θανάση Δεληγιάννη βασίζεται σε μακρόχρονη έρευνα του συνθέτη πάνω στις τεχνικές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Η βραδιά θα κλείσει με το επίκαιρο «Thin Air για 2 ομάδες οργάνων» (2020, πρώτη πανελλήνια) της Καλλιόπης Τσουπάκη, «μια ωδή στη συμπόνια, μια πράξη αλληλεγγύης σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», όπως αναφέρεται σε σημείωμα για το έργο.
Η συναυλία θα μεταδοθεί δωρεάν και θα παραμείνει διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.
- Μπορείτε να παρακολουθήστε τη συναυλία στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://youtu.be/NkH6EEYl5bE