Μια ξεχωριστή παράσταση ετοιμάζουν το Θέατρο Τέχνης και η Μαριάννα Κάλμπαρη με τίτλο «Το γεφύρι της Αρτας και οι λυγερές του Κάτω Κόσμου», η οποία θα κάνει πρεμιέρα στον φυσικό της χώρο στις 20 και τις 21 Ιουλίου (ώρα έναρξης: 20.15), στο πλαίσιο του θεσμού «Ολη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός».
Η πιο άγρια «αδικοθανατισμένη» από όλες εκείνες τις «λυγερές του Αδη» που συναντάμε στα δημοτικά τραγούδια είναι χωρίς αμφιβολία η λυγερή της παραλογής του «Γεφυριού της Αρτας» ή αλλιώς «του Πρωτομάστορα η όμορφη γυναίκα». Εκείνη που ποτέ δεν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν να χτιστεί ζωντανή για να στεριώσει το περίφημο γεφύρι που θα έφερνε την πολυπόθητη πρόοδο στην κοινωνία. Εκείνη που με δόλο παρασύρθηκε και θυσιάστηκε, όπως συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά σε εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη.
Η διάσημη παραλογή του «Γιεφυριού της Αρτας» μάς δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για τα ήθη που υποχρεώνουν τη γυναίκα να καταπνίγει και να θυσιάζει τις επιθυμίες της αλλά και την ίδια τη ζωή της στον βωμό του πατριαρχικού συστήματος. Ενός κοινωνικού συστήματος με στερεοτυπικούς ρόλους, από τους οποίους κανένα φύλο δεν μπορεί να ξεφύγει. Ενός κόσμου όπου η κοινωνία θέτει αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς με συγκεκριμένο κώδικα τιμής. Ενός κόσμου σκοτεινού και βίαιου, όπου η αρετή ισοδυναμεί με αδικία και θυσίες, η ντροπή ξεπλένεται με αίμα, ο άντρας πρέπει να διαφεντεύει και η γυναίκα να υπηρετεί. Ενός κόσμου μακρινού ή μήπως ακόμα κοντινού;
Η παράσταση -που είναι αφιερωμένη σε όλες τις «λυγερές του Κάτω Κόσμου», τις νέες γυναίκες του χθες αλλά και του σήμερα που έχασαν μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά τη ζωή τους εξαιτίας του φύλου τους- συνδυάζει την αφήγηση με τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι, τον χορό και την ακροβασία. Εμπνευση για τη φόρμα που ακολουθείται στην παράσταση είναι ο «παντόμιμος», η μεικτή δραματική φόρμα που γεννήθηκε μετά την παρακμή του αρχαίου ελληνικού δράματος, μακρινοί απόγονοι του οποίου θεωρούνται και οι παραλογές.