Παύλος Φιλίππου: Στη «γειτονιά των αγγέλων» ο κορυφαίος σκηνοθέτης και μοντέρ της Φίνος Φιλμ 

Οι συνεργασίες με τα ιερά τέρατα της χρυσής εποχής του κινηματογράφου και οι δεκάδες ταινίες που έγραψαν ιστορία

Must Read

Κοντά στην αγαπημένη του σύζυγο Σάσα Καστούρα βρίσκεται από χθες το μεσημέρι, ένας από τους ιστορικότερους σκηνοθέτες, μοντέρ και διευθυντές φωτογραφίας της Φίνος Φίλμ, ο Παύλος Φιλίππου.

  • Από τον
    Νίκο Νικόλιζα

Ο άνθρωπος που κατάφερε με τη μαεστρία του στον κινηματογραφικό φακό του Φιλοποίμενα Φίνου να αναδείξει δεκάδες πρωταγωνιστές της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δικής τους cine ιστορίας!

Ζωή Λάσκαρη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Μάνος Κατράκης, Νόρα Βαλσάμη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ντίνος Ηλιόπουλος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος είναι μερικά από τα ιερά τέρατα του θεάτρου και του κινηματογράφου που αφέθηκαν στην τέχνη του, με αποτέλεσμα οι ελληνικές ταινίες στις οποίες έπαιξαν να μείνουν στην ιστορία.

«Ραντεβού στον αέρα» (1966)

Τη θλιβερή είδηση θανάτου του Παύλου Φιλίππου έκανε γνωστή ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από το προφίλ του στο facebook:

«Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο δυναμικούς σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου με δεκάδες ταινίες στο ενεργητικό του. Στην περίοδο του πολέμου ήταν ανταποκριτής της Fox και κινηματογραφούσε με κινδύνους τα γεγονότα. Ξεκίνησε από διευθυντής φωτογραφίας και κατάφερε να γίνει και παραγωγός με πολύ καλό όνομα, αφού πάντα πλήρωνε αξιοπρεπώς τους ηθοποιούς. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Παύλε Φιλίππου» ήταν τα αποχαιρετιστήρια λόγια του.

Aφιέρωμα

«Υπάρχει και φιλότιμο» (1966)

Η Φίνος Φιλμ έκανε ειδικό αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της, ανεβάζοντας και τον κατάλογο των ταινιών στις οποίες ο Φιλίππου ήταν διευθυντής μοντάζ και φωτογραφίας! «Η νύφη το ‘σκασε» (1962), «Η βίλα των οργίων» (1964), «Φωνάζει ο κλέφτης» (1965), «Ιστορία μιας ζωής» (1965), «Υπάρχει και φιλότιμο» (1966), «Ραντεβού στον αέρα» (1966), «Πέντε χιλιάδες ψέμματα» (1966), «Δάκρυα για την Ηλέκτρα» (1966), «Ενας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Η Παριζιάνα» (1969), «Η Ρένα είναι οφσάιντ» (1972), «Ναι Μεν, Αλλά…» (1972), «Δικτάτωρ καλεί Θανάση» (1973), «Ο τσαρλατάνος» (1973), «Τα τραγούδια της φωτιάς» (1975), «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977) είναι οι πιο σημαντικές ταινίες με τις οποίες ο εκλιπών συνέδεσε το όνομά του!

«Η Παριζιάνα» (1969)

Ωστόσο, το μεγάλο έργο που αφήνει πίσω του ο Παύλος Φιλίππου δεν είναι μόνο στη Φίνος Φιλμ αλλά και σε άλλες κινηματογραφικές εταιρίες, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και στη δημόσια τηλεόραση από τότε που ιδρύθηκε!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This