Νίκος Αντύπας: Από ντράμερ στους Socrates, στις συνεργασίες με μεγάλες φωνές του λαϊκού τραγουδιού

Θρήνος για το «ηφαίστειο» της μουσικής που έσβησε

Must Read

«Σαν ηφαίστειο που ξυπνά» ξεχύθηκε η θλίψη του καλλιτεχνικού κόσμου για τον ξαφνικό θάνατο του Νίκου Αντύπα ανήμερα στα γενέθλιά του.

Ο σπουδαίος συνθέτης και ενορχηστρωτής, που είχε συμπορευτεί και με τις δύο ιδιότητές του στα δημιουργικά μονοπάτια της μουσικής με δημοφιλείς προσωπικότητες του τραγουδιού, όπως η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρινέλλα, οι αδελφοί Κατσιμίχα αλλά και η Καίτη Γαρμπή, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας, σε ηλικία 68 ετών, έπειτα από σύντομη νοσηλεία στην εντατική λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη.

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, στενή φίλη και συνεργάτιδά του επί χρόνια, μέσα από μία άκρως συγκινητική ανάρτηση της στα social media, στην οποία κάνει γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι τον επισκέφθηκε στη ΜΕΘ. «Μου είπες “Αλκηστούλα μου, θέλω να αφήσω το αποτύπωμά μου”. Αυτή η φράση έμελλε να είναι και ο αποχωρισμός μας. Πού να το φανταζόμουν 15 μέρες πριν ότι, αντί να γράψω τον πρόλογο στα καινούργια σου τραγούδια, θα έγραφα τον επίλογο. Τρυφερέ μου φίλε, Καλλιτεχνάρα μου! Σαν το νερό ήρθες και φεύγεις σαν αέρας… και τώρα ποιος θα φέρνει κουλουράκια και κέικ με κανέλλα; Ποιος θα λέει “Αλκηστούλα μου” και θα γελάει με την καρδιά του στο Studio;» γράφει στην ανάρτησή της η Αλκηστις.

«Νίκο μου, τι αποτύπωμα άφησες!!! 400 και… παραστάσεις με το Ηφαίστειο, 3 δίσκους και 35 χρόνια φιλίας και αγάπης… Νίκο μου, βρε άτιμο πλάσμα, ήσουν τόσο ήρεμος και όμορφος στην εντατική, που για μια στιγμή νόμισα ότι θα άνοιγες τα μάτια και θα μου έλεγες: “Χα! Σ’ την έφερα! Το πίστεψες εεε;” Νίκο μου, αδιανόητο. Ελα, σήκω πάμε να τραγουδήσουμε, να κάνουμε όνειρα, να ξεχαστούμε. Ελα, πάμε στο στέκι μας να φάμε ομελέτες και να πιούμε ζεστή σοκολάτα. Ελα να πάμε στην Πράγα και στο Παρισάκι με το διθέσιο και τη Λίνα μας και να τραγουδάμε δυνατά με ανοιχτά παράθυρα “εγώ το φως μετάλαβα και κει σε πάει η καρδιά συνήθως”. Ενα ένα τα κομμάτια μας αποκολλιούνται και γίνονται δορυφόροι στο σύμπαν. Νίκο μου, μεγαλώσαμε ξαφνικά… Ο,τι αφήσαμε στη μέση θα το ολοκληρώσω, σ’ το υπόσχομαι…» συμπλήρωσε η τραγουδίστρια.

Γεννημένος στην Καλλιθέα το 1954, ο Νίκος Αντύπας μπήκε στην ελληνική δισκογραφία αρχικά ως ντράμερ με τους Ιωνάθαν, αργότερα με το σχήμα των Sunset και ύστερα των διάσημων Socrates. Το 1985 έκανε αίσθηση με την κυκλοφορία «Ζεστά ποτά» των αδερφών Κατσιμίχα, σε ενορχήστρωση δική του.

Το 1991 ανέλαβε την ενορχήστρωση του δίσκου «Μένω εκτός» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. «Ο Νίκος δεν ενορχήστρωσε απλώς. Ανα-σύνθεσε. Αυτός είναι ο σωστός όρος για την παρουσία του σ’ αυτόν τον δίσκο» είχε γράψει τότε η ερμηνεύτρια στο ένθετο του δίσκου. Η δουλειά, όμως, που σημάδεψε την καριέρα του ήταν ο δίσκος «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, με ερμηνεύτρια την Πρωτοψάλτη.

Τεράστια επιτυχία

Το άλμπουμ γνώρισε τεράστια επιτυχία, ενώ το 1998 παρουσιάζεται και με τη μορφή μουσικής παράστασης σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου. Είχε προηγηθεί, το 1992, το επίσης επιτυχημένο «Δι’ ευχών», και πάλι σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, αυτή τη φορά με ερμηνεύτρια τη Χαρούλα Αλεξίου.

Ο Νίκος Αντύπας είχε συνεργαστεί επίσης με την Καίτη Γαρμπή, υπογράφοντας τις συνθέσεις στον δίσκο της «Καινούργια Εγώ», το 2008. «Μαέστρο μου… Προσπαθήσαμε όλες αυτές τις μέρες, κάνοντας προσευχή τόσοι πολλοί άνθρωποι να σε κρατήσουμε ανάμεσα μας με δυνατή την πίστη πως τελικά θα τα καταφέρεις… Καλλιτέχνης με όραμα, γοητευτικός άνθρωπος, φιλόσοφος της ζωής, πρωτότυπος, ιδιοφυής, ασυμβίβαστος, τελικά εσύ αποφάσισες να αφήσεις την ψυχή σου να φύγει τη μέρα των γενεθλίων σου, “πρωτότυπος” ακόμα και σ’ αυτό…» έγραψε στο Instagram η τραγουδίστρια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This