Ο Φαίδων Βρυνιώτης (βιολί) και η Μαρία Μαζαράκη-Αινιάνος (βιολοντσέλο) είναι το γνωστό και αγαπητό στους κύκλους της μουσικής ντουέτο One Cello ‘N’ a Half. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλούν για τις καλύτερες και δυσκολότερες στιγμές της σταδιοδρομίας τους, για τα σχέδιά τους για το μέλλον και τις προτιμήσεις τους.
- Του Παναγιώτη Λιάκου
Ποια είναι η ιστορία του ντουέτου;
Tο μουσικό ντουέτο One Cello ‘N’ a Half αποτελείται από το Φαίδωνα Βρυνιώτη (βιολί) και τη Μαρία Μαζαράκη-Αινιάνος (βιολοντσέλο). Ο Φαίδων γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε ηλικία 7 ετών, στο «Ωδείο Έρευνα», στην τάξη της Ελβίρας Στρακόσα. Συνέχισε στο ίδιο ωδείο στην τάξη της Μπλέρτας Αγκόλι. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2013 με βάθμό Άριστα Παμψηφεί στο δίπλωμα του. Συνέχισε τις σπουδές στα ανώτερα θεωρητικά στην τάξη του Ευθύμιου Πάλακα ολοκληρώνοντας με πτυχία και βαθμό Άριστα. Είναι δάσκαλος βιολιού στο «Ωδείο Έρευνα» και στην «Μουσική σχολή Ρυθμός». Από το 2017 είναι τακτικό μέλος της Α.Σ.Ο.Ν. (Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια και σε καλλιτεχνικά δρώμενα υπό την μουσική διεύθυνση σημαντικών μαέστρων.
Η Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο βιολοντσέλο σε ηλικία δεκατριών ετών, στο «Ωδείο Αθηνών», στην τάξη του Νίκου Κοτζιά. Το 2021 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο «Ορφείο Αθηνών» με τον ίδιο δάσκαλο, με βαθμό Άριστα Παμψηφεί στο δίπλωμα της. Είναι δασκάλα βιολοντσέλου στο «Ωδείο του Κολλεγίου Ψυχικού» και στο «Ωδείο Έρευνα» και είναι coach της ομάδα βιολοντσέλων της μαθητικής Ορχήστρας CSO (College Symphony Orchestra). Από το 2009 είναι τακτικό μέλος της Α.Σ.Ο.Ν. (Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων). Έχει συμμετάσχει στο Mουσικό Σύνολο του Δήμου Κηφισιάς και έχει διατελέσει τακτικό μέλος της ορχήστρας δωματίου “OperΑrt lab” από το 2013 έως το 2015. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια και σε καλλιτεχνικά δρώμενα υπό την μουσική διεύθυνση σημαντικών μαέστρων.
Πώς γνωριστήκατε και αποφασίσατε να συνεργαστείτε;
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η γνωριμία μας ήταν καρμική. Αν και είναι έκφραση κλισέ, ότι όταν θέλεις κάτι το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις, στη δική μας περίπτωση ισχύει. Κάναμε τον νόμο της έλξης πράξη!
Η γνωριμία μας έγινε πριν λίγα χρόνια όταν λάβαμε μέρος σε ένα μουσικό σύνολο για μία συναυλία με κλασικό ρεπερτόριο. Έκτοτε συνεργαστήκαμε και σε άλλα μουσικά δρώμενα, μέχρι που κάποια στιγμή προτάθηκε στον Φαίδωνα να καλύψει μουσικά έναν γάμο. Ο ίδιος είχε καιρό στο μυαλό του να ξεκινήσει ένα ντουέτο που θα πλαισιώνει μουσικά εκδηλώσεις. Ο συνδυασμός ενός πρίμου και ενός μπάσου οργάνου, όπως το βιολί και το βιολοντσέλο, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου καθώς δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Σε κάποιο διάλειμμα από πρόβα, συζητήσαμε για αυτό τον γάμο και καθώς η ιδέα ενός μουσικού ντουέτου αποτελούσε επαγγελματικό όνειρο και της Μαρίας, αμέσως συμφώνησε. Έτσι γεννήθηκε το One Cello ‘N’ a Half.
Τι φιλοδοξείτε να καταφέρετε μέσα από τη συνεργασία σας;
Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μας περιστρέφονται γύρω από την τέχνη. Και οι δύο αγαπάμε τη μουσική και πιστεύουμε στην χαρά, την ηρεμία και την δύναμη που προσφέρει σε κάθε έναν από εμάς. Είναι απόλαυση και ψυχική ολοκλήρωση. Μέσα από την συνεργασία μας, φιλοδοξούμε να γινόμαστε ολοένα καλύτεροι μουσικοί, να ανακαλύπτουμε και να γράφουμε συνέχεια καινούρια μουσικά κομμάτια. Επενδύουμε πολύ χρόνο στην προετοιμασία και την προσωπική μας μελέτη με στόχο το κοινό να απολαμβάνει τη μουσική μας, όσο εμείς. Θέλουμε να μυήσουμε τον κόσμο στη μαγεία της μουσικής και να προσθέσουμε μια διαφορετική νότα σε κάθε σημαντική εκδήλωση είτε πρόκειται για την προσωπική, είτε για την επαγγελματική τους ζωή.
Είναι σωστό να υποθέσουμε ότι την περίοδο με τις καραντίνες είχαν μηδενιστεί οι εμφανίσεις σας;
Όπως η πλειοψηφία των επαγγελμάτων, έτσι κι εμείς επηρεαστήκαμε από την περίοδο με τις συνεχείς καραντίνες. Ειδικότερα ο κλάδος του Πολιτισμού, στον οποίο και ανήκουμε, το πρώτο διάστημα υπέστη βαρύ πλήγμα. Δυστυχώς η πανδημία άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητα ολόκληρου του κόσμου. Από τις μικρές και απλές καθημερινές συνήθειες, μέχρι και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις όλων μας. Ωστόσο τόσο σαν άνθρωποι, όσο και σαν επαγγελματίες μουσικοί έχουμε την φιλοσοφία να εκμεταλλευόμαστε τα εμπόδια για εξέλιξη, ανατροφοδότηση και βελτίωση της ποιότητας της δουλειάς μας. Έτσι εστιάσαμε σε πολλές πρόβες, μελέτη και νέες ιδέες για το ρεπερτόριο μας. Αυτό μας ωφέλησε και έφερε σαν αποτέλεσμα κλείσιμο νέων συμφωνιών, αύξηση της ζήτησης από νέους συνεργάτες και συμμετοχή σε νέες εκδηλώσεις.
Σε τι είδους εκδηλώσεις σας καλούν συνήθως;
Συνήθως πλαισιώνουμε μουσικά γάμους, βαφτίσεις, συνέδρια, εγκαίνια, μουσικές βραδιές και άλλες εκδηλώσεις. Το ρεπερτόριο μας πέραν της κλασικής μουσικής, περιλαμβάνει ελαφριά Jazz, Tango, Pop, κινηματογραφική και ρομαντική μουσική, ακόμα και γνωστά έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Έτσι τα είδη της μουσικής που ερμηνεύουμε ταιριάζουν σε κάθε περίσταση. Άξιο αναφοράς είναι οι ηχογραφήσεις και συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες που λαμβάνουμε μέρος σαν ντουέτο αλλά και μεμονωμένα.
Η κλασσική, η λόγια μουσική φαντάζει κάτι απόμακρο, σαν μια ακριβή ίσως και… ψηλομύτικη επιλογή για εκδηλώσεις. Ισχύει αυτή η αίσθηση; Υπάρχει εξοικείωση του λαού με το είδος;
Η αλήθεια είναι πως αυτή η αίσθηση υπάρχει, αλλά δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς την πραγματικότητα. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το είδος της εκδήλωσης. Για παράδειγμα στους γάμους, έχοντας παίξει για ζευγάρια από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα, έχουμε διαπιστώσει πως ενώ όλοι ζητάνε κάτι πιο σύγχρονο ή Jazz, οι περισσότεροι θέλουν να υπάρχει και το κλασικό στοιχείο. Σε μια εταιρική εκδήλωση, πιο συχνά μπορεί να μας ζητηθεί αποκλειστικά κλασικό ρεπερτόριο. Πάντα όμως το κοινό εξοικειώνεται και ακολουθεί το είδος της μουσικής που παίζουμε. Η διάκριση σε σοβαρή κλασική ή ελαφρά μουσική, δεν είναι τόσο αυστηρή όσο νομίζει ο κόσμος. Αρκεί αυτή να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων.
Ποια είναι η σημαντικότερη στιγμή στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία σας; Η πιο παράξενη και η πιο δυσάρεστη;
Η πιο όμορφη στιγμή στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία μας ήταν τα Χριστούγεννα όταν παίξαμε στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Ξεχωρίζουμε τη στιγμή αυτή, καθώς μοιράσαμε χαρά, χαμόγελα, ηρεμία και αισιοδοξία στο προσωπικό και τους ασθενείς του νοσοκομείου. Όπως και να έχει για όλους μας είναι μια δύσκολη συνθήκη να βρίσκεσαι σε νοσοκομείο τις γιορτινές οικογενειακές ημέρες. Παράξενη και δυσάρεστη εμπειρία ήταν η αρχή της πανδημίας, όταν ξαφνηκά πάνω στο ξεκίνημα του ντουέτου μας, άρχισαν να πέφτουν βροχή οι ακυρώσεις.
Ποια είδη μουσικής και καλλιτέχνες σας εμπνέουν; Από τα άλλα είδη οι προτιμήσεις σας; Ποιο μουσικό είδος δεν μπορείτε να ακούσετε ούτε για λίγο;
Υπάρχουν πολλά είδη μουσικής που το κάθε ένα είναι ξεχωριστό για διαφορετικό λόγο. Τυχαίνει να έχουμε και οι δύο μας σχετικά κοινά μουσικά γούστα. Πηγή έμπνευσης ήταν ανέκαθεν η κλασική μουσική και οι κλασικοί συνθέτες, καθώς από εκεί ξεκινάει και η μουσική μας παιδεία και εκπαίδευση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αποτελούν έμπνευση και άλλα είδη, όπως η Jazz, η χορευτική όπως το Tango και το Waltz, η ρομαντική καθώς και η ελληνική μουσική. Είναι άλλωστε πολλά τα είδη μουσικής που υπάρχουν και είναι δύσκολο να τα ονοματίσουμε ένα-ένα. Αυτό που μας ελκύει και ταυτόχρονα αποτελεί πρόκληση για εμάς είναι η σύνθεση και η μουσική αποτύπωση μουσικών κομματιών που προέρχονται από διαφορετικά είδη και ακούσματα. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα είδος μουσικής που δεν μας ταιριάζει, αυτό θα ήταν η Heavy Metal, Trap και αντίστοιχα είδη.
Μια ευχή για το μέλλον.
Ευχόμαστε όσα ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία, να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πόσο σημαντικά είναι κάποια πράγματα που θεωρούμε δεδομένα ή θυσιάζουμε στον βωμό της ρουτίνας και της καθημερινότητας. Ευτυχώς η Μουσική θα είναι πάντα σύμμαχος και αρωγός σε αυτό! Εμείς σαν One Cello N a Half θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και θέρμη σε αυτό που κάνουμε.
Μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω μέσα:
Website: https://www.onecellonahalf.gr/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCEpEluf8dwxP_0j5KYwN4Hg
Facebook: https://www.facebook.com/onecellonahalf
Intagram: https://www.instagram.com/onecello_n_a_half/