Εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές του μετρό Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα σε έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης, στην Ιταλία.
Από την Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης στάλθηκαν στη Νάπολη 33 αντικείμενα της βυζαντινής εποχής, στο πλαίσιο της έκθεσης «Βυζάντιο: Μέρη, σύμβολα και κοινότητες μια υπερχιλιετούς αυτοκρατορίας».
Τα 26 από αυτά προέρχονται από τις ανασκαφές του μετρό και κυρίως από τον σταθμό Αγίας Σοφίας, αλλά και από αυτούς της Βενιζέλου και της πλατείας Δημοκρατίας. Πρόκειται για αγγεία, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, όπως δαχτυλίδια, βραχιόλια, σταυροί και λίθινες μήτρες κατασκευής κοσμημάτων.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στους επισκέπτες του μουσείου έως τις 13 Φεβρουαρίου και χωρίζεται σε 15 ενότητες, που ξεδιπλώνουν ιστορικές φάσεις της Νάπολης μετά τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Συνολικά θα εκτεθούν περίπου 500 αντικείμενα από 57 φορείς από την Ιταλία και την Ελλάδα.
Η έκθεση αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα που πραγματεύεται και εικονογραφεί μέσω του πλήθους των εκθεμάτων της, από την Ιταλία και την Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου από την ίδρυσή του μέχρι την Αλωση, εστιάζοντας στους ανθρώπους της αυτοκρατορίας, τους Βυζαντινούς.
Με έμφαση στο κράτος και στην αυτοκρατορική ιδεολογία στην επικράτεια της αυτοκρατορίας, όπου κατοικούσαν οι Βυζαντινοί, και στην αστική οργάνωση, στις πόλεις που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και εξέλιξη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, στην κοινωνική οργάνωση και στις δραστηριότητες, στην πνευματική και καλλιτεχνική παραγωγή, στις επαφές και ανταλλαγές με άλλους λαούς και στη θρησκεία ως ισχυρό συνεκτικό στοιχείο, η έκθεση αποδίδει μια πολύπλευρη θεώρηση ενός υπερχιλιετούς πολιτισμού και των πολλαπλών εκφάνσεών του.
Την έκθεση επιμελήθηκε ο καθηγητής Χριστιανικής και Μεσαιωνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Δρ Φεντερίκο Μαράτσι, ενώ ιδιαίτερη συμμετοχή είχαν ο διευθυντής του μουσείου Δρ Πάολο Γκιουλερίνι και, από ελληνικής πλευράς, η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.