Εντυπωσίασε ολόκληρη την υφήλιο κατά την διάρκεια της στέψης του Καρόλου το περασμένο Σάββατο η στιγμή που ξεκίνησε να ψέλνει βυζαντινούς ύμνους για πρώτη φορά μέσα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ η χορωδία Capella Romana της οποίας ηγείται ο καθηγητής Λειτουργιολογίας και Ορθόδοξης Μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία της Νέας Υόρκης, Αλέξανδρος Λίγκας.
Δείτε την στιγμή που ακούγεται ο βυζαντινός ύμνος:
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λίγκας ανέφερε πως η συμπερίληψη της χορωδίας και των ορθόδοξων ύμνων «ήταν το αίτημα του βασιλιά να τιμήσει τον πατέρα του και μετά το κείμενο της ακολουθίας γράφηκε σε συνεργασία με τον κλήρο του Αββαείου και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι».
Όπως εξήγησε, «εγώ μπήκα σε αυτούς τους κύκλους γιατί είχαν αυτό το πρόβλημα. Πώς να εκπληρώσουν το αίτημα του βασιλιά. Κι αφού είμαι και διευθυντής χορωδίας με εμπιστεύτηκαν».
Σε ερώτηση για τον ψαλμό 71 που επιλέχθηκε για να ακουστεί είπε:
«Επέλεξε αυτόν τον ψαλμό επειδή είναι ένα από τους ψαλμούς που μιλάνε ειδικά για τους βασιλιάδες και χρησιμοποιήθηκε και στο Βυζάντιο για τους αυτοκράτορες. Και μάλιστα η μελοποίηση του ψαλμού αυτού είναι από ένα ρεπερτόριο που γράφτηκε πιο πρόσφατα για την ελληνική βασιλική οικογένεια.
Δημοσιεύθηκε το 1936 σε μια συλλογή στην Αθήνα και έτσι ήταν κάτι που το είχε και ο κλήρος του Αββαείου και συμφωνήσαμε ότι ταιριάζει με την ακολουθία της στέψεως την Αγγλικανική, που προέρχεται μάλιστα από μια καθολική ακολουθία που γράφτηκε πριν από 1000 περίπου χρόνια».
Τέλος, ο κ. Λίγκας είπε πως μπόρεσαν να έχουν μόνο οπτική επαφή με τον βασιλιά, αλλά ο αδερφός του, δούκας του Εδιμβούργου Εδουάρδος τους ευχαρίστησε προσωπικά.
«Βγαίνοντας μας κοίταξε, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω, αλλά μετά από λίγο καιρό ο αδελφός του, ο δούκας του Εδιμβούργου και μας ευχαρίστησε προσωπικά», είπε.
Δείτε τις δηλώσεις του:
Κάρολος Γ’: Η στενή σχέση του νέου βασιλιά με την Ελλάδα
Συγκίνηση στο Αββαείο του Ουέστμινστερ: Η στιγμή που ακούγεται ο βυζαντινός ύμνος