Μία δική του πολιτιστική «γεωγραφία» διαμορφώνει επί επτά έτη το γνωστό για την ποιότητα και τις προσεγμένες παραγωγές, μετακλήσεις και καλλιτεχνικές επιλογές Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, το οποίο άρχισε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 13 Αυγούστου, σε χώρους όπως το Μουσείο Μαστίχας Χίου, το προαύλιο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Μεστά, η παραλία Καρφάς, τα Οθωμανικά Λουτρά στο Κάστρο, το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», το Κτήμα Σπύρου Στεφάνου στον Κάμπο, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» και ο αύλειος χώρος του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Συκούση, όπου θα φιλοξενηθούν οι φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις.
Αρχικός στόχος ήταν η προβολή των φυσικών τοπίων και η ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης της Χίου, των Οινουσσών μη εξαιρουμένων, αλλά ακολούθησε ως αναγκαιότητα η επιπρόσθετη ωφέλεια από την απασχόληση κατοίκων και φίλων των νήσων αυτών, ενώ η επιβαλλόμενη διαπολιτισμικότητα προσέθεσε δράσεις οι οποίες συνέθεσαν ένα τοπίο και μία σειρά δράσεων για όσα το νησί προσέφερε σύμφωνα, με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές Ολγα Holdorff Μυριαγκού και Λευτέρη Βενιάδη.
Το απάνθισμα του εκλεκτού προγράμματος περιλαμβάνει την πρωτότυπη παραγωγή μουσικής αφήγησης «Λουκῆς Λάρας», σε ιδέα από το ομώνυμο έργο του Δημήτριου Βικέλα, την πρόταση παραστατικής ανάγνωσης, Ποιήμα(ΤΑ), που αναφέρεται σε ποίημα του Κ. Π. Καβάφη, συναυλίες ενός ρεπερτορίου, το οποίο περιλαμβάνει από κλασική και σύγχρονη μουσική με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες κάθε είδους, έως τζαζ, παραδοσιακά ακούσματα των Βαλκανίων αλλά και αναδίφηση από τη διαχρονία των ρεμπέτικων τραγουδιών.
Στις εκδηλώσεις προστίθενται παρουσίες όπως αυτή του Αλκίνοου Ιωαννίδη, των Ensemble les Alpes. Το μουσικό αυτό σύνολο θα εμφανιστεί μεθαύριο, στις 9 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Οινουσσών, στις Οινούσσες.