Καταξιωμένοι σεφ από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, ακαδημαϊκοί από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και ο δήμαρχος Σύμης, κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, δίνουν ραντεβού, στο 1ο Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας, που ανοίγει τις πύλες του, από τις 22 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο Fethiye της Τουρκίας.
Σε έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς, θα στηθεί για πρώτη φορά μια γιορτή
φιλίας με συνδετικό κρίκο τη γαστρονομία.
Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στη βραβευμένη σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί το εστιατόριό της στον επίγειο παράδεισο του Fethiye. «Τους τελευταίους μήνες μαζί με το δήμαρχο κ. Alim Karaca και τη σύζυγό του, Çiğdem Karaca, πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Λυκίας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ γαστρονομίας, πολιτισμού και φιλίας, το οποίο θα ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η ιστορική ανά τους αιώνες γη της Λυκίας συνδυάζει πολιτισμό και γαστρονομία και μπλέκει σαν ζωγραφικός πίνακας το βουνό με τη θάλασσα», αναφέρει η διάσημη σεφ για τη διοργάνωση και γι’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.
Αρωγός σε αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία στέκεται ο δήμαρχος της πόλης κ. Alim Karaca, καθώς και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της περιοχής Osman Çıralı, οι οποίοι αγκάλιασαν την πρόταση της σεφ με ενθουσιασμό. Σύμφωνα με το δήμαρχο του Fethiye, αυτό το φεστιβάλ θα είναι μόνο η αρχή: «Φιλοδοξούμε να ανταποδώσουμε και εμείς την επίσκεψη, με πρώτο σταθμό τη Σύμη, καθώς στο φεστιβάλ θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε το δήμαρχο Σύμης, τον κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα».
Πολλοί είναι οι Έλληνες σεφ που ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα για να παρουσιάσουν στο φεστιβάλ γεύσεις με άρωμα Ελλάδας! «Θα έχουμε την τιμή να βρίσκεται κοντά μας η σεφ Ανίτα Ζάχου, από τη Μύκονο, η οποία θα κάνει γευσιγνωσία ελαιόλαδου, η Συμιακή σεφ Δικαία Μαραβέγια, η οποία θα μαγειρέψει ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Σύμης, την αθερόπιτα, καθώς και ο καταξιωμένος σεφ του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, Λυσίμαχος Δράκος, ο οποίος θα δημιουργήσει μία μοναδική συνταγή με θαλασσινά και
ζυμαρικά» αναφέρει η Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή: γεμιστά με γαλάζια καβούρια που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή.