Έφυγε από την ζωή ο Χρόνης Αηδονίδης, εμβληματική μορφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής

Τι είχε αποκαλύψει το 2019 στο newsbreak

Must Read

Μεγάλη θλίψη στους απανταχού Έλληνες σκόρπισε η είδηση ότι ο Χρόνης Αηδονίδης, ο γλυκός «παππούς» που αφιέρωσε την ζωή του για να τραγουδήσει και να προωθήσει την ελληνική παραδοσιακή μουσική και δη την θρακιώτικη, έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 95 ετών.

Την δυσάρεστη είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή σε ανάρτηση του στο facebook ο πρόεδρος του «Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης», Απόστολος Ευφραιμίδης.

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση ανέφερε:

«Με μεγάλη οδύνη ανακοινώνουμε πως ο αγαπημένος μας Δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης δεν είναι πια μαζί μας.

Σε ηλικία 95 ετών και μετά από 75 χρόνια συνεχούς διακονίας και προσφοράς στη διδασκαλία, διάσωση, διάδοση και καταγραφή της μουσικής παράδοσης της Θράκης, οδεύει για τον Παράδεισο, αφήνοντας πίσω του πολύτιμες μουσικές καταγραφές και τέσσερις γενιές μαθητών και συνεργατών που θα διαιωνίσουν το όνομα, το όραμα και τη διδασκαλία του εσαεί.

 Αιωνία η μνήμη του και η ευγνωμοσύνη όλων μας για την προσφορά του».

Τι είχε αποκαλύψει στο newsbreak

To 2019, o Χρόνης Αηδονίδης είχε μιλήσει στο newsbreak και τον δημοσιογράφο Νίκο Νικόλιζα για το πως νιώθει για την προσφορά στην παραδοσιακή μουσική.

«Πολλοί άνθρωποι πέρασαν από αυτήν τη ζωή και προσέφεραν στον τομέα της παράδοσης και έφυγαν σιωπηροί. Μερικοί τους αναγνώρισαν και μετά θάνατον. Εγώ είχα την τύχη ζων να μου δώσουν τις ευχαριστίες».

«Είμαι ευχαριστημένος και από τον κόσμο και από όλους τους φορείς, από το κράτος, από την Εκκλησία. […] «Το 2012 κάναμε μια συναυλία στο Ηρώδειο για την Θράκη και είχα πει ότι το Ηρώδειο για μένα θα είναι το κύκνειο άσμα» […] «Τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες τις έχω εγκαταλείψει πια».

Ποιος ήταν ο Χρόνης Αηδονίδης 

Γεννήθηκε στην Καρωτή Διδυμοτείχου. Εκεί έμαθε τα πρώτα τραγούδια και μυήθηκε στην παραδοσιακή μουσική. Διδάχθηκε βυζαντινή μουσική από την πατέρα του και μετά από τον πρωτοψάλτη Μιχάλη Κεφαλοκόπτη.

Όταν μετακόμισε με τους γονείς του στην Αθήνα, το 1950, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην βυζαντινή μουσική. Το 1953 συμμετέχει στην εκπομπή «Θρακικοί Αντίλαλοι», κάνοντας ευρύτερα γνωστά τα τραγούδια της Θράκης. Τα επόμενα χρόνια ξεκινά να συμμετέχει σε συναυλίες και να κάνει δίσκους.

Συμμετείχε στο διακρατικό παγκόσμιο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα υποδοχής της νέας χιλιετίας, το 2000, όπου η Ελλάδα καλωσόρισε τη νέα χιλιετία με τη φωνή του, στο Σούνιο και το 2004, όταν πραγματοποίησε την έναρξη της Τελετής Λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, με το συγκινητικό καθιστικό τραγούδι: «Φίλοι μ’ καλωσορίσατε».

Κορυφαία τιμητική διάκριση είναι η απονομή στο Χρόνη Αηδονίδη του Οφφικίου του «Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας Του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στις 29-11-2010, μετά από κοινή πρόταση των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.

Ξεχωρίζει επίσης η απόδοση του Μεγαλόσταυρου από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, η απόδοση του Μεγαλόσταυρου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και οι βραβεύσεις του δια χειρός δύο Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This