Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να βγάλει εκτός χώρας αρχαιολογικούς θησαυρούς που κοσμούν τα μουσεία της χώρας και συγκαταλέγονται στα έργα που θεωρούνται «αμετακίνητα».
Όπως ανακοινώθηκε η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάζεται στις 19 Δεκεμβρίου στο Hunan Museum της Changsha στην Κίνα και θα γυρνάει σε Μουσεία της Κίνας μέχρι το 2025.
Ανάμεσα στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που θα κάνουν τον γύρο της Κίνας, βρίσκεται και το προσωπείο του Αγαμέμνωνα, το οποίο αποτελεί εύρημα της ανασκαφής των Μυκηνών το 1876 από τον Ερρίκο Σλήμαν και μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Πρόκειται για το χρυσό νεκρικό προσωπείο που ανάγεται στο 1550-1500 π.Χ., ίσως, το διασημότερο από τα ευρήματα του Σλήμαν στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών.
Και μπορεί να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο η μετακίνηση αυτών των θησαυρών αποτελεί μεγάλο ρίσκο. Αν συμβεί το οτιδήποτε, καμία χρηματική αποζημίωση δεν είναι αρκετή για να καλύψει την απώλεια του τόσου σημαντικού έργου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αξία του προσωπείου είναι τόσο σημαντική που ο Λόρδος Εντ Βέιζι, μέλος των Τόρις και πρώην υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, σε πρόσφατο άρθρο του πρότεινε το προσωπείο του Αγαμέμνωνα ως ένα από τα ενδεχόμενα «ανταλλάγματα» που θα μπορούσε να προσφέρει η ελληνική πλευρά στο Βρετανικό Μουσείο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.