Η ιστορική οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, επί της οδού Σταδίου 47 στην Αθήνα, αποκαθίσταται, προκειμένου να στεγάσει μέρος των πολύτιμων συλλογών του Θεατρικού Μουσείου.
Όπως αναφέρεται επιπροσθέτως, πρόκειται για κτίριο-τεκμήριο της εξέλιξης του εμπορικού-ιστορικού κέντρου των Αθηνών, το δεύτερο μισό του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Το ΥΠΠΟ, χρηματοδότησε την διαδικασία με 1.300.000 ευρώ και γνωμοδότησε ομοφώνως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε: «Το κτίριο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύνολο αξιόλογων κτιρίων, τα οποία αποτυπώνουν την παλαιά εικόνα της οδού Σταδίου, η οποία από τα μέσα του 19ου αιώνα αποτελεί έναν από τους κεντρικούς εμπορικούς άξονες των Αθηνών. Διαθέτει αξιόλογα χαρακτηριστικά από αρχιτεκτονική και μορφολογική άποψη και χωροθετείται σε ιδιαίτερα σημαντική πολεοδομική θέση διατηρώντας την αρχική του τυπολογία, χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις. Αποτελεί τυπικό δείγμα κτηρίου αστικού κλασικισμού, με πλούσιο μορφολογικό διάκοσμο, στην κύρια όψη επί της οδού Σταδίου. Υπήρξε η οικία του Αλέξανδρου Σούτσου, ευεργέτη των εικαστικών τεχνών».
Και συνέχισε: «Το 1896, με τη διαθήκη του, δώρισε την οικία του στο ελληνικό κράτος μαζί με τις συλλογές και την επίπλωσή της για να δημιουργηθεί η Εθνική Πινακοθήκη. Το 1900 με την έναρξη της λειτουργίας της Εθνικής Πινακοθήκης, η συλλογή πέρασε στο Ίδρυμα. Το νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47, εξ αιτίας της μετατροπής του σε εμπορικό κατάστημα, παρουσίασε σοβαρά στατικά προβλήματα, ήδη εδώ και δεκαετίες, γι αυτό και σταδιακά εγκαταλείφθηκε κάθε χρήση του, το 2012. Ο σεισμός του 2018 και η πυρκαγιά του Μαϊου του 2020 επιβάρυναν περαιτέρω το κτίριο. Δρομολογούμε, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ετσι, είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας να αποκαταστήσουμε το κτήριο και να του δώσουμε νέα χρήση, η οποία να σέβεται και να αναδεικνύει και την αρχική μορφή του κτηρίου. Η οικία Σούτσου, μετά την αποκατάστασή της θα στεγάσει μέρος της πλούσιας κληρονομιάς του Θεατρικού Μουσείου, το πολύτιμο αρχείο του και την προστατευόμενη Θεατρική Βιβλιοθήκη του, ώστε να γίνουν και πάλι προσβάσιμα σε όλους».
Και μέσω του ΥΠΠΟ, σημειώνεται: Οι γενικές αρχές και οι στόχοι της αποκατάστασης συνοψίζονται στην ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών. Με νέες κατασκευές που υπαγορεύονται από την νέα χρήση και τις σύγχρονες απαιτήσεις, στην απομάκρυνση μεταγενεστέρων στοιχείων που αλλοιώνουν λειτουργικά/μορφολογικά το κτίριο, στην αποκατάσταση της αρχικής μορφής του κτιρίου, με επισκευή και επαναφορά των αυθεντικών μορφολογικών/δομικών στοιχείων. Στην εξασφάλιση της στερεότητας-στεγανότητάς του, στην ενεργειακή αναβάθμιση του, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (στον βαθμό που αυτή δεν θίγει την αυθεντικότητά του) και του δομικού του συστήματος, στην αποτελεσματική πυροπροστασία. Κι ακόμη, στη διαφύλαξη της ασφάλειάς του όπως και της προστασίας εργαζομένων και επισκεπτών.