«Είμαι ένα κορίτσι από την Αριζόνα και αυτός είναι ένας τύπος από την Αθήνα. Δεν ξέρω πώς δούλεψε αυτό» έλεγε τον Νοέμβριο η Εμα Στόουν σε συνέντευξη που έδωσε μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο στους «New York Times». Χθες τα ξημερώματα κέρδισε το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Μπέλα Μπάξτερ στο «Poor Things» του Ελληνα σκηνοθέτη. «Γιώργο, σ’ ευχαριστώ γι’ αυτό τον ρόλο που άλλαξε τη ζωή μου» δήλωσε συγκινημένη η ηθοποιός, κρατώντας το αγαλματίδιο.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Στα φετινά Οσκαρ το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου ήταν από την αρχή μια κούρσα για δύο. Οταν η Λίλι Γκλάντστοουν προτάθηκε για το «Killers of the Flower Moon» του Σκορτσέζε, με συμπρωταγωνιστή τον Ντι Κάπριο, θεωρήθηκε ότι θα γινόταν η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα που θα κερδίσει το βραβείο στην 96η χρονιά του θεσμού. Αλλά παρόλο που έλαβε εκκωφαντικό χειροκρότημα όταν ανακοινώθηκε το όνομά της κατά την παρουσίαση των υποψηφίων, ήταν η Εμα Στόουν που κέρδισε τον τίτλο της πρωταγωνίστριας της βραδιάς.
Δεν καταφέρνουν όλοι οι σκηνοθέτες να παρέχουν στους ηθοποιούς τους τον τρόπο και την έμπνευση να αποδίδουν πραγματικά ξεχωριστές ερμηνείες. Μέχρι χθες και την Εμα Στόουν ο Λάνθιμος είχε ήδη δει μια πρωταγωνίστριά του να κερδίζει το Οσκαρ το 2019. Η Ολίβια Κόλμαν, πρωταγωνίστρια στο «The Favourite», ήταν η νικήτρια Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου εκείνη τη χρονιά.
Για την Εμα Στόουν ήταν το δεύτερο Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, αφού κέρδισε για πρώτη φορά το βραβείο το 2017 για την ταινία «La La Land». Φέτος, πάντως, είναι η χρονιά της. Εχει ήδη κερδίσει βραβεία BAFTA, Screen Actors Guild, Critics Choice και Χρυσή Σφαίρα.
Σαν παιδί υπέφερε από κρίσεις πανικού. Μόνο όταν άρχισε να παίζει σε παιδικά θεατρικά έργα οι κρίσεις υποχώρησαν. Η ίδια ξεχωρίζει τον ρόλο της στο «Poor Things» του Λάνθιμου. «Οταν πλησίαζε το τέλος των γυρισμάτων ήμουν χάλια. Δεν μπορούσα να βγάλω ούτε τις σκηνές που γυρίζαμε την τελευταία μέρα, γιατί έκλαιγα τόσο πολύ. Δεν ήθελα να την αποχωριστώ» έχει πει για την ηρωίδα που ενσάρκωσε στην ταινία.
Η Στόουν πήρε το Οσκαρ για τον ρόλο της ως Μπέλα Μπάξτερ, μιας γυναίκας που επιστρέφει στη ζωή από έναν «τρελό» επιστήμονα, ο οποίος της εμφύτευσε τον εγκέφαλο του αγέννητου παιδιού της. Το αποτέλεσμα είναι μια ενήλικη γυναίκα με τις παρορμήσεις ενός μωρού.
Στους «New York Times» η ηθοποιός μίλησε για το πώς δέθηκε με τον συγκεκριμένο ρόλο: «Καταβροχθίζει τον κόσμο γύρω της με έναν τόσο μοναδικό τρόπο, που ονειρεύομαι να μπορούσα κι εγώ να ζήσω σαν τη Μπέλα. Κάθε ενήλικας κουβαλάει τόσα πολλά που τον έφτιαξαν σε αυτό που είναι, και ήταν ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις ότι, αν τα αφαιρέσεις όλα αυτά, το μόνο που μένει είναι χαρά και περιέργεια».
«Συνεννοηθήκαμε αμέσως»
Πρωτοσυνάντησε τον Λάνθιμο το 2015 σε ένα καφέ, για να μιλήσουν για την προοπτική να παίξει στο «The Favourite». «Νόμιζα ότι θα ήταν πραγματικά τρομακτικός και δεν είναι. Συνεννοηθήκαμε αμέσως κι ήταν η αρχή της φιλίας μας» έχει πει.
Εκτοτε αποτελεί τη μούσα του σκηνοθέτη. Εκτός από το «Poor Things» και το «The Favourite», όπου ήταν μία από τις τρεις γυναίκες πρωταγωνίστριες, η Στόουν έχει πρωταγωνιστήσει και σε μια λιγότερο γνωστή ταινία του Λάνθιμου, το ιδιαίτερο «Bleat», που γυρίστηκε στην Τήνο. Στη βωβή, ασπρόμαυρη ταινία διάρκειας 30 λεπτών, η Στόουν περιφέρεται ως νεαρή χήρα στο ανεμοδαρμένο τοπίο του νησιού σε έναν πολύ διαφορετικό ρόλο.
Το «Bleat» είχε κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο 2022 στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην παρουσίαση της ταινίας, η Στόουν, από την Αθήνα, είχε μιλήσει για το ιδιαίτερο δέσιμο που έχει με τον Ελληνα σκηνοθέτη: «Είναι μεγάλο δώρο να δουλεύω μαζί του. Είναι σπάνιο να συναντήσεις έναν σκηνοθέτη με τον οποίο τα πας τόσο καλά, αλλά, πάνω από αυτό, καλλιτεχνικά να σου παρέχει την ικανότητα ως ηθοποιός να θέλεις να παραδοθείς σε κάτι και να μη χρειάζεται να ανησυχείς για την κάθε λεπτομέρεια. Και το γεγονός ότι η ταινία θα σκηνοθετηθεί στην Ελλάδα ήταν ένα επιπλέον κίνητρο».
Πέρσι, η Εμα Στόουν ταξίδεψε ξανά στην Ελλάδα. Εμπνευσμένοι από την ταινία μικρού μήκους που γύρισαν με τον Λάνθιμο στην Τήνο, θέλανε να κάνουν μια ασπρόμαυρη φωτογράφιση στην Αθήνα για λογαριασμό του περιοδικού «W». Η Στόουν φωτογραφήθηκε με φόντο αθηναϊκές γειτονιές και παραλίες, το λιμάνι του Πειραιά και παλιά κτίρια στο Κερατσίνι. Επιλέγει τη χώρα μας όλο και πιο συχνά πια.
Μετά το «Poor Things», το οποίο βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Alasdair Gray, που σκηνοθέτησε σε ταινία ο Λάνθιμος κι απέσπασε τέσσερα Οσκαρ, πρόκειται να κυκλοφορήσει άλλη μια δουλειά του Ελληνα σκηνοθέτη μαζί με την Εμα Στόουν, η κωμική ανθολογία «And». «Προφανώς έχω πλήρη, πολύ έντονη εμπιστοσύνη στον Γιώργο» δήλωνε η Στόουν και συνέχισε: «Και ως ηθοποιός, είναι το καλύτερο συναίσθημα, γιατί είναι τόσο σπάνιο να νιώθεις πως ό,τι κι αν κάνεις προστατεύεσαι από τον σκηνοθέτη σου».
Μαζί αποτελούν σήμερα ένα από τα πιο λαμπερά, δημιουργικά κι επιτυχημένα δίδυμα του Χόλιγουντ. Κι όπως φαίνεται έχουν πολλά ακόμα να δώσουν στον παγκόσμιο κινηματογράφο.
Έμα Στόουν – βιογραφικό
Ηθοποιός
Γεννήθηκε ως Έμιλι Τζιν Στόουν το 1988 στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα. Φοίτησε στο Xavier College Preparatory, ένα καθολικό γυμνάσιο θηλέων, αλλά τα παράτησε έπειτα από ένα εξάμηνο για να γίνει ηθοποιός. Το 2014 μετακόμισε στο Λος Αντζελες. Το 2007 έκανε το ντεμπούτο της στην κωμωδία «Superbad». Η ανοδική της πορεία άρχισε το 2010, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφηβική κωμωδία «Easy A». Το 2016 πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ «La La Land», που σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, και η Στόουν για την ερμηνεία της κέρδισε Οσκαρ, τη Χρυσή Σφαίρα, το SAG και το βραβείο BAFTA Α’ Γυναικείου Ρόλου. Το 2018 πρωτοσυνεργάστηκε με τον Γιώργο Λάνθιμο στην ταινία του «The Favourite». Συνεχίζοντας τη συνεργασία της με τον Ελληνα σκηνοθέτη πρωταγωνίστησε, επίσης, στο μικρού μήκους «Bleat» (2022), όπως και στο «Poor Things» (2023). Για την ερμηνεία της στο «Poor Things» κέρδισε το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στη φετινή 96η απονομή της Ακαδημίας. Το 2017 η Στόουν ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στον κόσμο.
Δείτε επίσης:
- Συγχαρητήρια στον Λάνθιμο από Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη
- Όσκαρ 2024: Σάρωσε το «Oppenhaimer» – Πόσα βραβεία απέσπασε ο Γιώργος Λάνθιμος για το «Poor Things»;