Στο φημισμένο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ συνεχίζει το ταξίδι της η έκθεση «Αφρική και Βυζάντιο», στην οποία συμμετέχει με κειμήλιά της η Αυτόνομη Μονή Σινά. Μετά το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου παρέμεινε από τις 12 Νοεμβρίου 2023 έως τις 12 Μαρτίου 2024, η έκθεση εγκαινιάστηκε (10-11/4) στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Η έκθεση αποτελεί περιήγηση στην Αφρική και στο Βυζάντιο, εστιάζοντας στη δόξα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (330-1453), αλλά και στις λιγότερο γνωστές βαθιές καλλιτεχνικές συνεισφορές της Βορείου Αφρικής, της Αιγύπτου, της Νουβίας, της Αιθιοπίας και άλλων ισχυρών αφρικανικών βασιλείων, των οποίων οι κεντρικές αλληλεπιδράσεις με το Βυζάντιο είχαν διαρκή αντίκτυπο στον μεσογειακό κόσμο.
Συγκεντρώνοντας αριστουργήματα από 60 μουσεία και χώρες με δεσπόζουσα θέση αυτή της Μονής Σινά -από μωσαϊκά, γλυπτική, κεραμική και μεταλλοτεχνία μέχρι πολυτελή αντικείμενα, πίνακες και θρησκευτικά χειρόγραφα-, η έκθεση αφηγείται τον κεντρικό ρόλο της Αφρικής στα διεθνή δίκτυα εμπορίου και πολιτιστικών ανταλλαγών. Με έργα τέχνης που σπάνια ή ποτέ δεν εμφανίζονται στο κοινό, η Αφρική και το Βυζάντιο ρίχνουν νέο φως στα εντυπωσιακά καλλιτεχνικά επιτεύγματα της μεσαιωνικής Αφρικής.
«Σωστά ο Ντοστογιέφσκι αναφέρει ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο και αυτός ακριβώς είναι ο κατεξοχήν σωτηριολογικός σύνδεσμος των μουσείων τέχνης με την αλήθεια. Ομορφιά για την Εκκλησία αποτελεί αυτό το πρόσωπο του Κυρίου μας. Συνεπώς ό,τι όμορφο, που αληθεύει, διαθέτουν τα μουσεία, συνιστά τμήμα του “αποθέτου κάλλους’’ και παραπέμπει στην απόλυτη ομορφιά του αληθινού Θεού (…). Ἡ Μονή ἀγίας Αἰκατερίνης ὄρους Σινᾶ, ἡ μικρή στόν χῶρο ἀλλά τεράστια σέ ἱστορία, σέ ἀξία, καί σέ προσφορά ἀποτελεῖ γέφυρα, πού ἑνώνει ἑτερότητες. μιά διαδικασία καί ἕναν ρόλο, πού πιστά καί μέ τόλμη ὑπηρέτησε σέ ὅλη της τήν διαχρονία (…) Μέσα σέ καταιγίδες τῆς ἱστορίας, σέ ἀγωνίες καί σέ κοσμογονικές ἀλλαγές, πού συντελοῦνταν γύρω της, ἐκείνη κατάφερε, σέ πεῖσμα τῶν καιρῶν, μέ τήν κραταιά σκέπη τοῦ Θεοῦ καί τῆς προστάτιδός της Ἁγίας Αἰκατερίνης νά ὑπάρχει, νά διασώζει ἀνόθευτα τό ἦθος καί τίς ἀλήθειες, πού γέννησαν τήν τέχνη τῶν κειμηλίων Της, πού ὅλοι θαυμάζουμε, νά βαδίζει πάνω στά ἴχνη τῶν παλαιοτέρων καί νά ἀποτελεῖ παρακαταθήκη χαράσσοντας δρόμους γιά τούς μεταγενέστερους» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Πορφύριος Φραγκάκος, εκπρόσωπος της Ιεράς Αυτονόμου Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Ορους Σινά, ο οποίος συνοδεύει τα ιερά κειμήλια της Ι. Μονής.
Επίσης, στο αίθριο του μουσείου, η συνθέτις από τη Σερβία Αλεξάνδρα Βερμπάλοφ έδωσε συναυλία με έργο της εμπνευσμένο από τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας του Αγγελου Ακοντάτου 15 αι., στην οποία πήρε μέρος το φωνητικό σύνολο Cappella Romana.