Είκοσι ολόκληρα χρόνια συμπληρώνει φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Οι διοργανωτές ηδη ανακοίνωσαν πρόγραμμα, θεματικές και εκδηλώσεις. Αναφέροντας σημαντικά στοιχεία:
Eίκοσι χρόνια με βιβλία που, αν δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, μπορούν σίγουρα να κάνουν πολύ καλύτερο αυτόν που ήδη έχουμε. Είκοσι χρόνια που μοιραζόμαστε ιδέες σε μια μεγάλη συνάντηση, σε μια κοινότητα ανοικτού διαλόγου που διαρκώς διευρύνεται.
Δείτε ενδεικτικά ορισμένα highlights της φετινής, επετειακής διοργάνωσης από επιμέρους θεματικές, όπως Γυναίκες, Τεχνητή Νοημοσύνη, Βαλκάνια, Πολιτική, ΙστορίΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑα, Κλιματική κρίση, Τέχνες και ανατρέξτε στο συνολικό Πρόγραμμα για να ενημερωθείτε για όλες τις εκδηλώσεις της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 16-19 Μαΐου 2024.
Γυναίκες στα βιβλία
Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή στις 12μμ το διεθνές φόρουμ δικτύωσης PublisHer – Women in Publishing διοργανώνει συζητήσεις για τις γυναίκες στον εκδοτικό χώρο με τη συμμετοχή της H.E. Sheikha Bodour Al Qasimi, Ιδρύτριας του PublisHer, καθώς και δυναμικών εκδοτριών από τα Εμιράτα και από την Ελλάδα, όπως η Εύα Καραϊτίδη, Εκδόσεις και Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Άννα Ραγιά, Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια της εταιρείας Women On Top, συγγραφέας, Νόπη Χατζηγεωργίου, Συντονίστρια Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Έλενα Πατάκη, Εκδόσεις Πατάκη, Πόλα Καπόλα, Εκδόσεις Νήσος, Λίζα Σιόλα, Εκδόσεις Στερέωμα, Έφη Ριζά, Εκδόσεις Έναστρον, Ζιζή Σαλίμπα, εκδότρια, Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφος, συγγραφέας.
Την Πέμπτη στις 8μμ το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος διοργανώνει συζήτηση με τίτλο «Οι γυναίκες στη Λογοτεχνία» σε συντονισμό του Μιχάλη Πιτένη, Δημοσιογράφου-Συγγραφέα και ομιλήτριες/ές τους Δρ. Ηλία Γ. Σπυριδωνίδη, Επίκ. Καθ. Μετάφρασης και Σημειωτικής της Ιταλικής Γραμματείας ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Μεταφράστρια, Καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Λένα Διβάνη, συγγραφέα.
Την Παρασκευή στις 12 μμ οι συγγραφείς Λένα Διβάνη και Γεωργία Τριανταφυλλίδου και η ιστορικός & εκδότρια Ζιζή Σαλίμπα θα συζητήσουν για το πολυφωνικό βραβευμένο μυθιστόρημα της Ντζαϊλί Αμαντού Αμάλ «Οι ανυπάκουες» (εκδ. Θίνες) για την υπακοή των γυναικών στον αναγκαστικό γάμο, την πολυγαμία και τον συζυγικό βιασμό στην Αφρική.
Στις 2μμ ξεφυλλίζουμε ένα ημερολόγιο γραμμένο από μια ολόκληρη γενιά για το πώς είναι να μεγαλώνεις ως κορίτσι στη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από τις «Μικρές Επικίνδυνες» – 100 αληθινές ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια (επιμ. Στ. Κάσδαγλη, εκδ. Key Books). Με τις/τους Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέα, Τάσο Παπαναστασίου, διευθυντή του Δημοτικού της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και συγγραφέα, Λώρα Αργυροπούλου, δημοσιογράφο και σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού.
Στις 4μμ το PEN Greece, επίσημο παράρτημα του PEN International στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζουν το Booklet Know Her Words – Volume Ι, μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων του PEN International για την ανάδειξη της καλύτερης γραφής από γυναίκες συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Ομιλήτριες: Σωτηρία Γεωργαντή, επικεφαλής της Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων του PEN Greece, δικηγόρος, εκπαιδευτικός, Κατερίνα Φράγκου, λογοτεχνική ατζέντισσα και Κατερίνα Μαλακατέ, σσυγγραφέας, συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Booktalks, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του PEN Greece.
Στις 9μμ παρουσιάζεται ο συλλογικός τόμος «Η φωνή της» (εκδ. Καστανιώτη) και συνομιλούν οι συγγραφείς, μέλη του ομώνυμου Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Δήμητρα Κουβάτα, Χίλντα Παπαδημητρίου και Ελένη Πριοβόλου.
Το Σάββατο στις 12μμ με αφορμή τα μυθιστορήματα «Μοναχοκόρη» και «Άδειες Ντουλάπες» των Guadalupe Nettel και Maria Judite de Carvalho αντίστοιχα (εκδ. Ίκαρος) συζητούμε για τις πολλαπλές μορφές της μητρότητας σήμερα, αλλά και τη θεσμοθετημένη πατριαρχική καταπίεση με τις Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέα, Αναστασία Γρηγοριάδου, δημοσιογράφο και Κυριακή Μπεϊόγλου, κριτικό λογοτεχνίας. Στις 3μμ οι Γεωργία Διάκου, Γωγώ Πονηράκου, Σοφία Γουργουλιάνη και Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου με συντονίστρια την Βάγια Κάλφα παρουσιάζουν τις «Γυναίκες στη λογοτεχνία: Aνάμεσα και πέρα από τα είδη / Aνάμεσα και πέρα από το φύλο» (εκδ. Θράκα).
Στις 5μμ μέσα από το βιβλίο «Προίκες – 5 πρόσωπα σε 48 πράξεις», της Ιωάννας Γιαννακοπούλου (εκδ. Ακυβέρνητες Πολιτείες) ακούμε τις αφηγήσεις ζωής πέντε γυναικών του Θεσσαλικού κάμπου, που υπαινίσσονται ιστορίες ανείπωτες της γυναικείας συνθήκης, αλλά κυρίως εσωτερική δύναμη και αγώνα. Με τη συγγραφέα, την Τάνια Βοσνιάδου, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια, την Βασιλική Καλέα, φιλόλογο, τη Δέσποινα Παγιούλα στο τραγούδι και την ηθοποιό Ελένη Γιαννούση στην ανάγνωση κειμένων. Στις 7μμ η Leire Bilbao, συγγραφέας και η Pilar Tena, διευθύντρια του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες στην Ελλάδα, συζητούν για το βιβλίο «Νερά μάνες» για θέματα μητρότητας σε συντονισμό του Μιγκέλ Σαμοθράκη, Υπ. Επικοινωνίας & Τύπου του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες στην Ελλάδα, σε μια διοργάνωση των εκδ. Βακχικόν και του Βασκικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου.
Την Κυριακή στη 1μμ οι εκδόσεις Μεταίχμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την Camille Laurens σε συνομιλία με την Αν. Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Ελένη Χοντολίδου για το βραβευμένο μυθιστόρημά της «Κορίτσι», στο οποίο διατυπώνονται μείζονα ζητήματα σε σχέση με την εκπαίδευση των γυναικών, τη διατήρηση της αντρικής κυριαρχίας και τη μετάδοση των φεμινιστικών αξιών στις νεότερες γενιές.
Στις 2μμ παρουσιάζεται το βιβλίο «Φεμινισμός για το 99%: Μανιφέστο» (εκδ. Εκτός Γραμμής) των Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya και Nancy Fraser για το νέο κύμα μαχητικού φεμινισμού, με ομιλήτριες τις Μαρία Κέκη, δημοτική σύμβουλο Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μιχαήλ, εργαζόμενη στον πολιτισμό και απολυμένη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Βαλμπόνα Χυστούνα, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών Μητέρα Τερέζα.
Στις 7μμ συζητάμε για τις «Πρωτοπόρες γυναίκες της Θεσσαλονίκης στις σελίδες νέων εκδόσεων» και «Η γυναίκα στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» (εκδ. Μάλλιαρης-Παιδεία) με τους Βαγγέλη Πλάκα, δημοσιογράφο-συγγραφέα και Αγγελική Ταλιγκάρου, Δρ. Φιλοσοφίας σε συντονισμό Φώτη Κουτσαμπάρη, δημοσιογράφου.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Την Παρασκευή στις 10πμ το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος διοργανώνει συζήτηση με τίτλο «Η τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες βιβλιοθήκες». Ομιλητές: Αριστείδης Μελετίου, ΓΔ Πληροφορικής και Επικοινωνιών της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιάννης Φαρσάρης, Καθηγητής Πληροφορικής & Συγγραφέας, Γεώργιος Σιόλας, Από την άλλη πλευρά της μηχανής: ένα ταξίδι στη χώρα των αλγορίθμων/ Jean Aurelie, Εκδόσεις Στερέωμα, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Συστημάτων Μάθησης, ΕΜΠ. Συντονίζει η Ελευθερία Κοσέογλου, Βιβλιοθηκονόμος, ΑΠΘ.
Στις 2μμ το κεντρικό ερώτημα του 4ου τεύχους του λογοτεχνικού περιοδικού «Βλάβη» (εκδ. Αντίποδες) «Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να παράξει λογοτεχνία;» συμπίπτει με την κεντρική θεματική της φετινής ΔΕΒΘ και αναλύεται σε μια συζήτηση που συντονίζει ο Χρήστος Κρυστάλλης, βιβλιοπωλείο ΣΚΡΙΠ και περιοδικό Βλάβη, με τις Ντίνα Σωτηριάδη, εκδ. Εκτός Γραμμής και Ελένη Τσατσαρώνη, υποψήφια Δρ. Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, ενώ στις 4μμ ο συγγραφέας του βιβλίου «Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Ένα ταξίδι στο μέλλον», Δρ. Γιώργος Χατζηβασιλείου (εκδ. Διόπτρα) συνομιλεί με τον καθηγητή Θεολογίας Χρήστο Τσιρώνη (ΑΠΘ) και τη Διευθύντρια ενημέρωσης της ΕΡΤ3 Σύνθια Σάπικα πάνω στην επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον του βιβλίου και του γραπτού λόγου.
Στις 7μμ στην εκδήλωση με τίτλο «Το έγχαρτο βιβλίο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης – Προοπτικές Ευκαιρίες και Απειλές», ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας συζητά με τον εκδότη Γιώργο Μουρούτη (Athens Bookstore Publications) για τις προοπτικές της αγοράς βιβλίου, το νέο νόμο για το βιβλίο, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές του κλάδου.
Το Σάββατο στις 10πμ το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει συζήτηση με τίτλο «Ανάγνωση, Αναγνωστικός γραμματισμός και ψηφιακή γενιά», με ομιλήτριες τις: Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, Δρ Παιδείας στα ΜΜΕ και Ψηφιακών Γραμματισμών, ΑΠΘ, Ανθή Μπάλιου, Υποψ. Δρ Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, Βιβλιοθηκονόμο, Senja Požar, Senior Rights manager, Mladinska knjiga και συντονιστή τον Παναγιώτη Κάπο, Δρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο – εκδότη.
Στις 3μμ το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών παρουσιάζει το βιβλίο του Νίκου Παρασκευόπουλου, Ο επιεικής αλγόριθμος με τους Βασίλη Κάλφα, Άγγελο Κορνηλάκη, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, ενώ στις 9μμ συζητάμε για τη «Φαινομενολογία & αισθητική των μέσων & σωματικότητα στην ψηφιακή εποχή» του Ιωάννη Μήτρου (εκδ. Μπαρμπουνάκης) με τους Γιάννη Κτενά, Δρ. Φιλοσοφίας, συγγραφέα και Μπελημπασάκη Ιωάννη, Επ. Καθηγητή Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.
Την Κυριακή στις 10πμ το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος διοργανώνει συζήτηση για τις «Βιβλιοθήκες στην καρδιά μιας δημοκρατικής κοινωνίας» με τους Ιωάννη Τροχόπουλο, Επικεφαλής του Οργανισμού Future Library, Ελένη Σίγγου, Senior Collection Management & Development Librarian, University of Nicosia, Library & Information Centre, Κύπρος, Κατερίνα Ρουμελιώτη, Επικεφαλής Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας, Δάφνη Μιχαηλίδου, Head Librarian, GBS | Library Team, UK, Δαμιάνα Κουτσομίχα, Προϊσταμένη βιβλιοθήκης ‘Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή’, Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Συντονισμός: Γιάννης Κεσσόπουλος, δημοσιογράφος.
Βαλκάνια
Στον θεματικό άξονα των Βαλκανίων συζητάμε την Παρασκευή στις 2μμ για «Τα Βαλκάνια από μέσα και από έξω» (εκδ. Θράκα) με τους Θάνο Γώγο, Νικόλα Κουτσοδόντη, Marija Dejanović, Denis Škofič και στις 6μμ για το βιβλίο «Η Διαρκής Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Αναπαραστάσεις Πολιτικής και Επικοινωνίας 1999-2004» (εκδ. Επίκεντρο) του Παναγιώτη Πασχαλίδη, Δρ Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, σε συντονισμό του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα και ομιλητές τον συγγραφέα του βιβλίου και τους Κώστα Κατσάνο, ιστορικό-διπλωμάτη και Γιάννη Στεφανίδη, Καθηγητή Διπλωματικής Ιστορίας, Νομική Σχολή ΑΠΘ.
Το Σάββατο στις 9μμ παρουσιάζεται το βιβλίο του Σταύρου Τζίμα «Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού» (εκδ. Επίκεντρο) για το παρασκήνιο γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών με ομιλητές τους Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρη Κούρκουλα, τ. Υφυπουργό Εξωτερικών και Πρέσβη της Ε.Ε., Πέτρο Παπασαραντόπουλο, Δρ. Βαλκανικών σπουδών, εκδότη, συγγραφέα και τον συγγραφέα του βιβλίου. Συντονισμός: Σοφία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος.
Την Κυριακή στις 6μμ οι εκδ. Επίκεντρο παρουσιάζουν το βιβλίο «Βαλκάνιοι Κόσμοι. Η Πρώτη και η Τελευταία Ευρώπη» του Traian Stoianovich σε συντονισμό Πέτρου Παπασαραντόπουλου και ομιλητές τους Kutay Onayli, Πανεπιστήμιο του Princeton και Δημήτρη Σταματόπουλο, Καθηγητή Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ιστορία και Πολιτική
Η Ιστορία και η Πολιτική έχουν έντονη παρουσία στην φετινή ΔΕΒΘ. Ενδεικτικά, την Πέμπτη στις 6μμ παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Θανάση Τριαρίδη «Εμείς θα ανεβάσουμε τους ανθρώπους στα τρένα για επερχόμενο Άουσβιτς. Κείμενα, ομιλίες και συνεντεύξεις για το Ολοκαύτωμα (2004-2019)» (εκδ. Εστία) με ομιλητές τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, συγγραφέα, Χρυσόστομο Σταμούλη, Καθηγητή Θεολογίας ΑΠΘ και Ισίδωρο Ζουργό, συγγραφέα.
Στις 7μμ οι εκδ. Αλεξάνδρεια παρουσιάζουν το βιβλίο «Η κυριαρχία στο θολό τοπίο της παγκόσμιας διακυβέρνησης», του Αντώνη Μανιτάκη με ομιλητές τους Παναγιώτη Γκλαβίνη, Κοσμήτορα Νομικής Σχολής, ΑΠΘ, Πέτρο Στάγκο, Ομότ. Καθηγητή Νομικής Σχολής, ΑΠΘ, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ, Γιάννη Παπαγεωργίου, Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ.
Παράλληλα, ένας Αρχαιολόγος, ο Θεόδωρος Παπακώστας aka Archaoestoryteller και ένας Futurist, ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης συζητούν για το σήμερα ( εκδ. Key Books).
Την Παρασκευή στις 7μμ με αφορμή και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση, ο Αλέξης Παπαχελάς συνομιλεί για το νέο του βιβλίο «Ένα σκοτεινό δωμάτιο: 1967-1974» (εκδ. Μεταίχμιο) με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ηλία Μαγκλίνη σε συντονισμό του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα.
Στις 8μμ ο ιταλός συγγραφέας Carlo Lucarelli συζητά με τη μεταφράστρια Δήμητρα Δότση και τη συγγραφέα και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου, με αφορμή το εμβληματικό του έργο Η Τριλογία του Φασισμού (εκδ. Διόπτρα με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου), ενώ παράλληλα ο Σπύρος Μαρκέτος, συγγραφέας-Επίκ. Καθηγητής ΑΠΘ, συνομιλεί με την Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Άρη Στυλιανού, Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και τ. πρόεδρο ΚΘΒΕ, για το βιβλίο του «Στις πηγές του Φεμινισμού και του σοσιαλισμού» (εκδ. Μπαρμπουνάκης).
Νωρίτερα, στις 3μμ, ο Σταύρος Παναγιωτίδης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Μύθοι, Παρεξηγήσεις και Άβολες Αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδ. Κέδρος) με ομιλητή τον Άκη Σακισλόγλου, δημοσιογράφος (Theoponion.gr, paok24).
Επίσης την Παρασκευή στις 7μμ οι εκδόσεις Signes et balises και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το βιβλίο «Sonderkommando. Birkenau 1944 – Thessalonique 1947» του Marcel Nadjary, Έλληνα Εβραίου από τη Θεσσαλονίκη που μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, τοποθετήθηκε στο Sonderkommando και έγραψε μια εκτενή επιστολή που έθαψε στο Μπίρκεναου, η οποία βρέθηκε το 1980. Μιλούν οι Nelly Nadjary, κόρη του Marcel Nadjary, Loïc Marcou, Δρ Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Paris IV Sorbonne και πτυχιούχος του ESIT και Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ιστορικός, ομότ. καθηγήτρια ΑΠΘ. Συντονίζει η Anne-Laure Brisac, μεταφράστρια.
Το Σάββατο στις 6μμ ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Γιώργος Μουρούτης, εκδότης Athens Bookstore Publications μιλούν για τα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την έμφυλη βία και τη ρύθμιση των νομοθεσιών, ενώ στις 8μμ οι Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, πληροφορικός-μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΚΕΤΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Καθηγητής Οικονομικών & Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος «Νέας Αριστεράς»-συγγραφέας του βιβλίου με συντονιστή τον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά συνομιλούν με αφορμή το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου «Οι αξίες και η αξία της Αριστεράς» (εκδ. Κριτική).
Νωρίτερα, στις 2μμ παρουσιάζονται «Τα τραγούδια του ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων», της Μαριάντζελας Χατζησταματίου (εκδ. Αλεξάνδρεια). Συζητούν οι: Γιώργος Αντωνίου, Επίκ. Καθηγητής, Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ, Aλίκη Αρούχ, Υπεύθυνη του ιστορικού αρχείου της Ι.Κ.Θ., Δημήτρης Γουλής, Επίκ. Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Λέων Ναρ, συγγραφέας – αρθρογράφος, Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης. Συντονισμός: Ξένια Ελευθερίου, επιστημονική υπεύθυνη Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ.
Την Κυριακή στη 1μμ δύο από τις επιδραστικότερες προσωπικότητες των social media, Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ και ο The Trivialist, θα συζητήσουν για το πώς η επιστήμη έγινε μόδα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς αυτό οδήγησε στη συγγραφή επιτυχημένων βιβλίων (εκδ. Διόπτρα).
Στις 2μμ ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης συνομιλεί με τον συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου με αφορμή το βιβλίο του Δημητρίου «Απαγορευμένες λέξεις» (εκδ. Πατάκη), ενώ στις 3μμ παρουσιάζεται ο συλλογικός τόμος που έχουν επιμεληθεί οι Στράτος Ν. Δορδανάς, Βάιος Καλογρηάς και Νίκος Μαραντζίδης με τίτλο «Μεταξύ Αφοσίωσης και Καχυποψίας. Οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες και οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας στις λαϊκές δημοκρατίες (1945-1989)» (εκδ. Αλεξάνδρεια).
Μεταξύ Ιστορίας και ελληνικής πεζογραφίας κινούνται και αρκετές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο της έκθεσης: Την Παρασκευή στις 6μμ ο Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος, συντονίζει την παρουσίαση του βιβλίου «Από την καθ’ ημάς Ανατολή στην ελληνική πατρίδα – 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή» (επιμ. Χάρης Μελετιάδης, εκδόσεις Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού-ΕΙΠ). Ομιλητές: Χάρης Μελετιάδης, μέλος Δ.Σ. ΕΙΠ, καθηγητής Ιστορίας του τμήματος Κοινωνιολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λουίζα Καραπιδάκη, μέλος Δ.Σ. ΕΙΠ, αρχαιολόγος – ιστορικός τέχνης, Κέντροv Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Διονύσιος Τσελέντης, μέλος του ΕΙΠ, φιλόλογος-εκπαιδευτικός και Βασίλης Βασιλειάδης, επίκ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ.
Το Σάββατο στις 12 μμ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζεται το βιβλίο «Αθανάσιος ο Ψαλίδας. ‘Αρχείου Λόγος’» της Ελένης Κουρμαντζή. Συντονισμός: Δρ Ιωάννης Κασσίδης, φιλόλογος, Βουλή των Ελλήνων. Χαιρετισμός: Νίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Ομιλητές: Ελένη Κουρμαντζή, επισκέπτρια καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος» στο Βελίκο Τύρνοβο της Βουλγαρίας, Βασίλειος Σαμπατακάκης, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Lund, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Ιωάννης Δημητρακόπουλος, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Χαράλαμπος Μελετιάδης, καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Στις 2μμ η δημοσιογράφος Λαμπρινή Κουζέλη συντονίζει συζήτηση με τίτλο «Οι νεοελληνικές σπουδές σήμερα», στην οποία συμμετέχουν οι: Δημήτρης Τζιόβας, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Κέντρο Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham, Βασίλης Λαμπρόπουλος, ομότιμος καθηγητής Νέας Ελληνικής, Έδρα «Κ.Π. Καβάφη», Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας Πανεπιστήμιο Michigan, Ελένη Κουρμαντζή και Βασίλειος Σαμπατακάκης.
Στις 3μμ οι Δημήτρης Τζιόβας, Σοφία Ιακωβίδου, αν. καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Χάρης Καλαϊτζίδης, συγγραφέας και Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» συζητούν για το Παρελθόν και Παρόν στην πεζογραφία του 21ου αιώνα σε συνδιοργάνωση με το περιοδικό Ο Αναγνώστης.
Κλιματική κρίση
Η κλιματική κρίση και οι αναπόφευκτοι προβληματισμοί έχουν φυσικά τη θέση τους στην 20ή ΔΕΒΘ. Ενδεικτικά, το Σάββατο στις 6μμ οι εκδόσεις Τόπος και το Γραφείο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ παρουσιάζουν το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται: Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα!», των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη με τους συγγραφείς να συνομιλούν με τον Στέλιο Αγγελούδη, δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Μιχάλη Γουδή, υπεύθυνο Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ.
Νωρίτερα, στις 3μμ παρουσιάζεται το graphic novel για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή «Ένας κόσμος χωρίς τέλος» των Jean-Marc Jancovici, Christophe Blain και Ed. Dargaud (εκδ. Κριτική) με τη συμμετοχή των Γιάννη Ζηρίνη, επιμελητή της έκδοσης, Μαρίας Λογοθέτη, Πρόεδρο του Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής (Cchub), ΕΜΠ Πρεσβευτή Σύμβουλο Ε.Τ. και το συντονισμό της δημοσιογράφου Εύης Καρκίτη.
Βιβλίο και Τέχνες
Στο πεδίο που το βιβλίο συναντάται με τις Τέχνες, ανάμεσα σε πολλές εκδηλώσεις, το Σάββατο στη 1μμ γίνεται μια εκτενής παρουσίαση της ετήσιας εκδοτικής δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν οι: Γιάννης Καρλόπουλος, σχεδιαστής, σύμβουλος σχεδιασμού του ΦΚΘ, Δημήτρης Φακίνος, δημιουργός των ΕΒΓΕ και διευθυντής των European Design Awards και του European Design Festival, Βιργινία Χριστάκου, σχεδιάστρια, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τυπογράφος – Furure Format. Συντονισμός: Γκέλυ Μαδεμλή, συντονίστρια των εκδόσεων του ΦΚΘ.
Στις 5μμ παρουσιάζονται εκδόσεις και ιστορίες από τις συλλογές του MOMus με ομιλήτριες τις: Θούλη Μισιρλόγλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αγγελική Χαριστού, επιμελήτρια συλλογής Κωστάκη, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Ξανθίππη Χόιπελ, πρόεδρος Ιδρύματος «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» και συντονίστρια την Κυριακή Τσολάκη, δημοσιογράφο. Τη δε Παρασκευή στις 4μμ θα διεξαχθεί συζήτηση για το βιβλίο «Βλέμματα γυναικών στην τέχνη» (εκδ. Νησίδες) με τη συγγραφέα Γλαύκη Γκότση, την Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα, Ιστορικό Τέχνης και τη Λία Γυιόκα, Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμ. Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ.