Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Εγκαινιάστηκε το παραθαλάσσιο βιβλιοπωλείο

Την έναρξη κήρυξε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης

Must Read

Αγιασμός πραγματοποιήθηκε, χοροστατούντος του Παναγιώτατου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, στην παραλία Θεσσαλονίκης στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανοίγοντας έτσι επίσημα την αυλαία του 43ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που για ακόμη μία χρονιά καθιστά την πόλη επίκεντρο του εκδοτικού κόσμου και του αναγνωστικού κοινού.

Την έναρξη της διοργάνωσης κήρυξε ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο ίδιος μαζί με τον Παναγιώτατο, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρο Βούγια, τον πρόεδρο του φορέα υλοποίησης του θεσμού Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Μπάμπη Μπαρμπουνάκη και άλλους γνωστούς παράγοντες της πόλης.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στο «ταξίδι» στον κόσμο του βιβλίου τόνισε πως αυτό «καθιστά το κορυφαίο τοπόσημο της πόλης, τη νέα Παραλία, ως το πιο όμορφο και ξεχωριστό βιβλιοπωλείο της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο δήμος είναι και φέτος συνδιοργανωτής του θεσμού που για ακόμη μια χρονιά φέρνει σε επαφή το ευρύ κοινό με το σύνολο της σύγχρονης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής», τόνισε ο κ. Αγγελούδης. «Μπορεί τα ψηφιακά βιβλία να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, να διευκολύνουν ίσως την καθημερινότητα πολλών, αδυνατούν όμως να αντικαταστήσουν τη μαγεία , τη γοητεία ενός βιβλίου που κρατάς στα χέρια σου, που απολαμβάνεις με την αίσθηση της αφής. Γιατί κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι ζωής. Ένα ταξίδι που σου επιτρέπεινα καθορίσεις εσύ το μέλλον σου αλλά και το μέλλον της κοινωνίας που ζούμε», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια μίλησε για τη δημιουργία εκ μέρους του δήμου μιας δανειστικής βιβλιοθήκης με την αξιοποίηση ενός εκ των περιπτέρων της στη Νέα Παραλία στον Κήπο των Γλυπτών. «Η ενίσχυση των οικοσυστημάτων του βιβλίου είναι μια υποχρέωση που έχουμε απέναντι στην ίδια την πόλη», υπογράμμισε.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τόνισε πως εκδηλώσεις σαν αυτή αποτελούν ευκαιρίες για όλους μας και προβάλλουν την πόλη μας παντού. «Συγχαίρουμε τους διοργανωτές, τους ευλογούμε μέσα από την καρδιά μας και ευχόμαστε πολλοί Θεσσαλονικείς και επισκέπτες μέσα από αυτή την έκθεση να ωφεληθούν και να εντρυφήσουν στον χώρο του βιβλίου. Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βιβλίο ανοίγεται ο νους μας», επεσήμανε.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας τόνισε: «43 χρόνια, κοντά μισός αιώνας. Ο ΣΕΚΒΕ όχι μόνο έχει καθιερώσει έναν μοναδικό θεσμό, αλλά πάρα πολλοί νιώθουμε ότι μεγαλώσαμε μαζί με το Φεστιβάλ Βιβλίου. Τα άλλοτε παιδιά που έρχονταν εδώ με τους γονείς τους, φέρνουν τώρα τα δικά τους παιδιά από το χέρι. Είναι πολύ σημαντικό και χρωστάμε ευχαριστίες στον ΣΕΚΒΕ και τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη γιατί κρατάει ζωντανό το φεστιβάλ και μας εξασφαλίζει ένα ταξίδι στην μυθιστορία, στο όνειρο, στην τέχνη, στον πολιτισμό κ.α. Στέλνουμε το μήνυμα ότι στην ηλεκτρονική εποχή θέλουμε να διαβάζουμε το βιβλίο και να το ξεφυλλίζουμε. Θέλουμε να μυρίζουμε ένα φρεσκοτυπωμένο βιβλίο που για τους πολλούς θα θυμίζει πολλά. Εδώ δεν γιορτάζουμε όμως μόνο έναν θεσμό, αλλά και έναν προσωποποιημένο θεσμό, που είναι ο ίδιος ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος κρατάει ζωντανό το φεστιβάλ. Το βιβλίο δεν γερνάει ποτέ αλλά ταξιδεύει στους χρόνους».

Τέλος, ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του θεσμού, αλλά και στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης που όπως είπε θεωρεί ότι «το βιβλίο θα τις αντιπαρέλθει, ενώ κάλεσε κοντά στον θεσμό όλους για «το καλό του βιβλίου». Η έκθεση περιλαμβάνει 110 εκθετήρια, 400 εκδοτικούς οίκους, 500 συγγραφείας, 40000 τίτλους βιβλίων και 10000 πρωτοεμφανιζόμενους τίτλους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This