Δύο εκθέσεις με μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον προσελκύπυν το βλέμμα στην Θεσσαλονίκη, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Μια έκθεση που διερευνά την έννοια της σύγκρουσης μέσω της τέχνης του ψηφιδωτού και της μεταμορφωτικής δύναμης του νερού παρουσιάζεται από τις 18 Ιουλίου ως τις 31 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την έκθεση «The River/ Voicing Water».
Με αφετηρία τη ρωμαϊκή αρχαιότητα και τη συλλογή ρωμαϊκών ψηφιδωτών του Αρχαιολογικού Μουσείου, η έκθεση επιχειρεί να συνδέσει τις δύο πόλεις, την Θεσσαλονίκη και την Ρώμη, αναδεικνύοντας το σύγχρονο ερώτημα της βιωσιμότητας του νερού. Η ιδέα και ο σχεδιασμός της στηρίχθηκε σε έρευνα που υλοποίησε η Χριστίνα Νάκου στην Αμερικάνικη Ακαδημία της Ρώμης, εστιάζοντας σε τρεις άξονες – την φυσική ροή του πόσιμου νερού, τα συχνά αθέατα δίκτυα των υδραγωγείων και τα σιντριβάνια ως λατρευτικά έργα τέχνης. Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο μέρη: την εικαστική και ηχητική εγκατάσταση της Χριστίνας Νάκου με τίτλο The River και τις επιτελεστικές δράσεις / performances της Άννας Παγκάλου με τίτλο Voicing Water.
Όπως αναφέρεται: «’Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», διατρέχοντας τον 21ο αιώνα, στις απαρχές ενός ψηφιακού και εικονικού κόσμου, η τέχνη του ψηφιδωτού χαρτογραφεί επίμονα μια χειροποίητη υλικότητα που συνδέεται με την ανθρώπινη σωματικότητα. Η θραύση των μαρμάρων για την δημιουργία των χειροποίητων ψηφίδων, συμβαίνει μέσα σε έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος συνδιαλλέγεται ακόμα με το περιβάλλον του προσπαθώντας να το αισθανθεί, να το κατανοήσει και να το εξευμενίσει. Η καλλιτέχνις καλεί τους θεατές να αφεθούν στους ήχους του ποταμού, να περιεργαστούν το ψηφιδωτό, να το αγγίξουν, να το αισθανθούν απτικά, να παρατηρήσουν τις διαδρομές του νερού και να επιχειρήσουν να δουν πέρα από το ορατό.
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τμήμα της συλλογής χαρακτικών του εικαστικού κέντρου ΗΛΙΟΣ θα εκτεθεί άλλωστε στην αίθουσα πολιτισμού (Λαγκαδά 120 και Δ. Κομνηνού) από την Τετάρτη 10 Ιουλίου ως την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024. Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί για τις 7 αύριο το απόγευμα (Τετάρτη 10 Ιουλίου) ενώ οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, έργα φτιαγμένα με πολλές διαφορετικές τεχνικές της χαρακτικής.