Σαράφης στα Τρίκαλα Σαράφης στην Αθήνα… έτσι έλεγε μια παλιά διαφήμιση οπότε μη μας ξενίζει που o Larry Gagosian μετά την πρώτη αίθουσα τέχνης στο Beverly Hills, στο Λος Άντζελες άνοιξε γκαλερί μεταξύ άλλων στην Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στην Γενεύη, αλλά και στην Αθήνα. Εκεί ψηλά στο Κολωνάκι σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο, έτσι θα χαρακτηριζόταν, εκτίθεται ο Anselm Kiefer στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα.
Τον Kiefer τον πρωτογνωρίσαμε από ένα πίνακά του του 1983 με τίτλο «Το Ατελιέ του καλλιτέχνη» το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι.
Τον καλλιτέχνη τον είδαμε επίσης το 2023 σε ελάχιστες αίθουσες και κινηματογραφικά από τον Wim Wenders όταν σε μία ντοκουμενταρίστικη ταινία του με τίτλο Anselm δημιουργεί ένα πορτρέτο του Anselm Kiefer, ενός από τους πιο καινοτόμους και σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες της εποχής μας. Φορώντας τα σχετικά γυαλιά, είδαμε το πώς η ταινία παρουσιάζει μια κινηματογραφική εμπειρία του έργου του καλλιτέχνη που εξερευνά την ανθρώπινη ύπαρξη και την κυκλική φύση της ιστορίας, εμπνευσμένη από τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τη μυθολογία και τη θρησκεία.
Γεννημένος στην Γερμανία το 1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μεγαλώνοντας μέσα στην διαίρεση, την ερήμωση και τα ερείπια, ο καλλιτέχνης ανακαλύπτει πως μέσα από την λάσπη αναγεννιέται κάτι νέο. Εμπνέεται από σταθερές αξίες και μία από αυτές είναι ο μύθος της Δανάης.
Δύο από τα έξη έργα τα οποία εκτίθενται στην έκθεση, η οποία διαρκεί ως τις 24 Αυγούστου, έχουν τον τίτλο «Δανάη» και η έμπνευσή τους ξεκινάει από δύο διαφορετικές στιγμές του Ελληνικού μύθου. Η μία στιγμή είναι η φυλακή της Δανάης και η άλλη στιγμή η χρυσή βροχή στην οποία μεταμορφώνεται ο Δίας και γονιμοποιεί την Δανάη. Τα δύο έργα είναι του 2023 και ο Kiefer εξερευνά την μεταμόρφωση, με μία αλχημιστική προσέγγιση. Αντιπαραθέτει το φωτεινό και στιλπνό του χρυσού με το σκοτεινό και τραχύ μιάς γήινης πραγματικότητας, την οποία ο ίδιος βίωσε στα πρώτα χρόνια της ζωής του στην μεταπολεμική Γερμανία.
Όμως και η Αιγυπτιακή μυθολογία τον εμπνέει στο έργο του Nehebkau.
Ζώντας τώρα στην Γαλλία πειραματίζεται και με την φωτογραφία μέσω του έργου Spes Vana (Μάταιη ελπίδα), αλλά και με την ζωγραφική απεικόνιση της Cosenza (φωτό κάτω) καθώς και με το γλυπτό Ignis sacer (Ιερή φωτιά).
Έργα του Kiefer βρίσκονται σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο και ο ίδιος επιμένει στον αέναο κύκλο της ζωής και στην εξερεύνηση και αποκάλυψή του, αλλά και στην αλληλεπίδραση δημιουργού και δημιουργήματος καθώς και τα δύο στοιχεία μετασχηματίζονται στην πορεία.
* Info: Η έκθεση ζωγραφικής του Anselm Kiefer θα διαρκέσει έως τις 24 Αυγούστου στην Gagosian Gallery of Athens