Ημαθία: Τόμος με τεύχη της εφημερίδας «Εποχή» εκτίθεται στην ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά

Από το αρχείο του δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη

Must Read

Στιγμές από την ζωή των Ελλήνων του Πόντου θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν όσοι βρεθούν ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Μέσα από λέξεις, κείμενα και ρεπορτάζ μίας εφημερίδας της εποχής, θα πιιάσουν τον σφυγμό και την καθημερινότητα των κατοίκων του Πόντου.

Πρόκειται για όλα τα τεύχη της εφημερίδας «Εποχή», που εξέδιδε ο Νίκος Καπετανίδης (1889-1921), τα οποία, χάρη στο σωματείο Παναγία Σουμελά, συντηρήθηκαν και αποδίδονται πλέον στο κοινό, σε έναν ευανάγνωστο τόμο, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Νίκος Καπετανίδης υπήρξε δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Εποχή» στην Τραπεζούντα και πλήρωσε με την ζωή του την αταλάντευτη στάση του για την δημοσιοποίηση των τραγικών γεγονότων στην Τουρκία σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στον Πόντο. Η εφημερίδα «Εποχή» κυκλοφόρησε την περίοδο 1918-1921. Όλα τα τεύχη της εφημερίδας φυλάχτηκαν από την οικογένεια του Νίκου Καπετανίδη και οι απόγονοί του τα δώρισαν πριν από πολλά χρόνια στο Σωματείο Παναγία Σουμελά, το οποίο, με δικά του έξοδα, ανέθεσε πριν ενάμιση χρόνο σε ειδικά, υπερσύγχρονα εργαστήρια στην Ελλάδα, να τα συντηρήσει και να φτιάξει τον συγκεκριμένο τόμο.

Μετά την παρουσίασή του, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, ο τόμος θα εκτίθεται στο μουσείο της Παναγίας Σουμελά, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Γιώργο Τανιμανίδη, έχει γίνει και ψηφιοποίηση των τευχών, με σκοπό να αναρτηθούν και στο διαδίκτυο.

*πηγή φωτογραφίας: www.pontosnews.gr (επεξεργασία φωτογραφίας: Γεωργία Βορύλλα) 

Δείτε επίσης:

Τραπεζούντα: Στις 23 Αυγούστου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Εμπαιγμός το «όχι» των Τούρκων για τη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This