Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει για την ελληνική υποψηφιότητα στην 97η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ και την αποχώρηση διαμαρτυρόμενων σκηνοθετών αναφέρθηκε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας.
Όπως υποστήριξε, δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία στην επιλογή της επιτροπής και έπρεπε να την αλλάξει. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα είχε πρόβλημα να δεχτεί την πρόταση με τα αρχικά μέλη, αρκεί να τηρούνταν οι σωστές διαδικασίες.
«Η διαδικασία ήταν τόσο παράτυπη και μη επιτρεπτή, που δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το προϊόν της. Δεν θα ήταν σωστό. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να αμφισβητήσουμε την επιτροπή, που αποτελούνταν από καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους, όπως εγνωσμένου κύρους είναι και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε εκείνη που έχει δημοσιευτεί στην Διαύγεια και είναι μόνη που ισχύει. Δεν υπάρχει αντικατάσταση μελών της επιτροπής γιατί επιτροπή δεν είχε οριστεί. Μία φορά συστάθηκε επιτροπή, αυτή η οποία υπάρχει στην Διαύγεια» ανέφερε.
Ουφυπουργός έκανε αναδρομή στα γεγονότα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως είπε, έμαθε τυχαία την Κυριακή 11 Αυγούστου πως ένα email εστάλη την ίδια μέρα από την Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ, από υπάλληλο του υπουργείου, που ενημέρωνε τους επτά καλλιτέχνες, τους οποίους η Διεύθυνση είχε επιλέξει να εισηγηθεί στον υφυπουργό να αποτελούν την επιτροπή, ότι είναι αυτοί που οριστικά την αποτελούν.
«Όριζε επίσης πρόεδρο και αντιπρόεδρο, έστελνε όλο το υλικό, δηλαδή τις ταινίες που θα έπρεπε να δουν προκειμένου να αποφασίσουν ποιες θα ψηφίσουν και στο τέλος τους έλεγε ότι απομένει μόνο η τυπική υπογραφή του αρμόδιου υπουργού. Όλα αυτά πριν καν φτάσει η εισήγηση στο γραφείο τόσο της γενικής γραμματέως για υπογραφή, όσο και στο δικό μου για την τελική υπογραφή. Δηλαδή για κάποιον λόγο που δεν τον γνωρίζω, ο συγκεκριμένος υπάλληλος αποφάσισε να αγνοήσει και να παρακάμψει όλη την ιεραρχική διαδικασία, όπως την ορίζει ο νόμος» εξήγησε ο κ. Φωτήλας.
«Η εισήγηση θα υπογραφόταν, γιατί δεν υπήρχε κανένας λόγος να αμφισβητήσουμε την επιτροπή. Η υπογραφή ήταν τυπική διαδικασία κατά κάποιον τρόπο» και υποστήριξε πως έπρεπε να ενημερωθεί η αμερικανική ακαδημία των Όσκαρ για τα μέλη της επιτροπής, «αλλιώς χάναμε τη διαδικασία των Όσκαρ».
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο νόμος 3905/2010 (αφορά στην ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης) πρέπει να επικαιροποιηθεί, ενώ τόνισε ότι ευελπιστεί πως έπειτα από αυτήν την συνέντευξη, οι καλλιτέχνες που απέσυραν τις ταινίες τους από την διαδικασία επιλογής των Όσκαρ, αλλά και τα μέλη που παραιτήθηκαν από την επιτροπή θα επιστρέψουν.
Όσον αφορά στην πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) να έχει αυτή την ευθύνη επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για το βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, ο κ. Φωτήλας είπε: «Κρατώ κάποιες επιφυλάξεις γι’ αυτό, πρέπει να δούμε τις διεθνείς πρακτικές» και είναι εδώ για να μιλήσει και με την ΕΑΚ.
Δείτε επίσης:
- Με βολές κατά της Μενδώνη αποσύρουν τις ταινίες τους από τη διαδικασία επιλογής για τα Όσκαρ 20 Έλληνες σκηνοθέτες
- Κι άλλος σκηνοθέτης αποσύρει ταινία από τη διαδικασία επιλογής για τα Όσκαρ