Νάξος: Βρέθηκε σπάνια τοιχογραφία της Παναγίας

Xρονολογείται πριν από την Εικονομαχία (726-842 μ.Χ.)

Must Read

Τοιχογραφία της Παναγίας, που χρονολογείται μάλιστα πριν την περίοδο της Εικονομαχίας (726-842 μ.Χ.) και η οποία θεωρείται σπάνια, εντοπίστηκε σε βυζαντινό ναό της Νάξου.

Την αποκάλυψη έκανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ενώ σε ανάρτησή του ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, τόνισε:

«Η Νάξος έχει το προνόμιο να διατηρεί μοναδικής σημασίας τοιχογραφίες, που φιλοτεχνήθηκαν πριν την μεγάλη τομή της Εικονομαχίας. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της σπάνιας και συγκλονιστικής τέχνης είναι η Παναγία της φωτογραφίας που μόλις ήρθε στο φως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Ephorate of Antiquities of Cyclades, πίσω από τα στρώματα ασβέστη που την κάλυπταν».

Η αρχαιολόγος και επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη σημείωσε: «Μόλις εμφανίστηκε η προεικονομαχική Παναγία της Νάξου και ο Demetris Athanasoulis είχε την εξαιρετική γενναιοδωρία να μας την δείξει! Και εγώ δεν αντέχω να μην την συγκρίνω με την αγαπημένη Σιναϊτισσα!…. πόσο κοντά είναι οι δυο τους! Μολονότι δεν βλέπω σωστά τα χρώματα και το σύνολο της μορφής, μου μοιάζει σαν να επαναλαμβάνουν το ίδιο αρχέτυπο πρόσωπο!…. Και βέβαια αντλούν και οι δυο από τις ίδιες πηγές.. Παρά την επικράτηση του Χριστιανισμού ως μονοδοξίας, η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μέχρι την εικονομαχία τουλάχιστον, φαίνεται να πορεύεται στους οικείους δρόμους της ελληνιστικής Οικουμένης που καθόλου δεν πέθανε μαζί με την Κλεοπάτρα την Μεγάλη!Φαίνεται ότι έρχεται σιγά-σιγά η στιγμή να βγάλουμε τα ιδεοληπτικά γυαλιά και να ξαναδιαβάσουμε στο φως των ευρημάτων που πληθαίνουν την συναρπαστική εποχή που λέμε “ύστερη αρχαιότητα”…Ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη!».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This