Πάνω σε μια βαβυλωνιακή πήλινη πλάκα βρίσκεται ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου. Σφηνοειδούς γραφής, που χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ, δείχνει την Μεσοποταμία, το Ιράκ, με τον γνωστό τότε κόσμο στους Βαβυλωνίους και όσα πίστευαν πως υπήρχαν στα όριά του.
Ο χάρτης ανακαλύφθηκε στην Μέση Ανατολή, αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1882 και μέχρι τούδε παρέμενε μυστήριο. Πλέον αποκρυπτογραφήθηκε αποκαλύπτοντας εντυπωσιακές πληροφορίες για μια βιβλική ιστορία: Την Κιβωτό του Νώε.
Η πλάκα φέρει παραγράφους σφηνοειδούς γραφής στην πίσω πλευρά και πάνω από τον χάρτη, περιγράφοντας την δημιουργία της Γης και όσα πίστευε ο δημιουργός της ότι υπήρχαν πέρα από τον τότε γνωστό κόσμο.
Η Μεσοποταμία περιβάλλεται από έναν διπλό δακτύλιο, τον οποίο ο δημιουργός του χάρτη αποκαλεί «πικρό ποταμό». Πρόκειται για τα σύνορα των Βαβυλωνίων. Εντός του κύκλου υπάρχουν μικρότεροι κύκλοι και ορθογώνια σχήματα, τα οποία αναπαριστούν τοποθεσίες και πόλεις της Μεσοποταμίας, συμπεριλαμβανομένης της Βαβυλώνας. Υπάρχει, επίσης, αναφορά στον ποταμό Ευφράτη.
«Έχουν εγκλωβίσει σε αυτό το κυκλικό διάγραμμα ολόκληρο τον γνωστό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι έζησαν, άκμασαν και πέθαναν» δήλωσε ο επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου και ειδικός στην σφηνοειδή γραφή, δρ Ίρβινγκ Φίνκελ.
«Ωστόσο, υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτόν τον χάρτη» επισήμανε και πρόσθεσε: «Όταν πρόκειται να λειτουργήσουμε πέρα από τα όρια του γνωστού κόσμου, στον κόσμο της φαντασίας, η επιγραφή αυτή είναι απαραίτητη».
Πέρα από τον «πικρό ποταμό», ο δημιουργός του χάρτη έχει σχεδιάσει όσα πίστευαν πως υπήρχαν στον άγνωστο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μυθικών πλασμάτων και το κουφάρι της βαβυλωνιακής εκδοχής της Κιβωτού του Νώε.
Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι είχαν μια ιστορία αντίστοιχη, του Ουτναπιστίμ, η οποία περιγράφεται στο Έπος του Γκιλγκαμές. Σύμφωνα με τον χάρτη, υπάρχει ένα βουνό στο οποίο συνετρίβη η κιβωτός του Ουτναπιστίμ, το ίδιο βουνό που συνετρίβη και η Κιβωτός του Νώε σύμφωνα με την Βίβλο.
Ο κατακλυσμός του Έπους του Γκιλγκαμές αντιγράφεται στον κατακλυσμό της Βίβλου και την Κιβωτό του Νώε.
«Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, διότι δείχνει πως η ιστορία ήταν η ίδια και η μια οδήγησε στην άλλη» εξηγεί ο Φίνκελ