Νέο πρόγραμμα, αλλά και αβέβαιο το μέλλον του Εθνικού

Ο υφυπουργός Ιάσονας Φωτήλας απαξίωσε να μιλήσει για το αύριο του ιδρύματος κατά τη χθεσινή παρουσίαση των εκδηλώσεων της νέας θεατρικής χρονιάς

Must Read

Με τον υφυπουργό Ιάσoνα Φωτήλα να απαξιοί να μιλήσει για το μέλλον του Εθνικού Θεάτρου και των ιθυνόντων του ιδρύματος παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα του ιδρύματος. Ανοιχτοί πολιτιστικοί διάλογοι, συμπερίληψη, εξωστρέφεια είναι οι στόχοι και για το εναπομείναν, προσεχές διάστημα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γιάννη Μόσχου, ο οποίος, εκτός του προγράμματος, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση στο Θέατρο REX, το οποίο θα κλείσει από τα μέσα Ιανουαρίου του 2025 μέχρι τα τέλη του προσεχούς έτους, με αναγκαστική αξιοποίηση των άλλων χώρων. Επίσης ολοκληρώνεται ένα έργο πνοής, η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του ιστορικού αρχείου του Εθνικού Θεάτρου, ενώ αξιοποιούνται πολύτιμο νέο αρχειακό υλικό, ψηφιακές περιηγήσεις στο κτίριο του Τσίλλερ και κοστούμια του ιστορικού βεστιαρίου. Τέλος, αρχίζει νέα συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, καθώς εγκαινιάστηκε στο κτιριακό συγκρότημα «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά» η έκθεση σύγχρονης τέχνης Space of Togetherness.

Η Κεντρική Σκηνή

Οσον αφορά την Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλλερ, θα παρουσιαστεί από τις 16 Οκτωβρίου το «Goodbye Lindita», σε επανάληψη, σε σύλληψη-σκηνοθεσία του Μάριο Μπανούσι. Στις 28 Νοεμβρίου το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Μάνα Κουράγιο» με την Μπέττυ Αρβανίτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σκηνοθεσία, Στάθης Λιβαθινός. Στις 13 Μαρτίου 2025 θα ανεβεί ο «Φάουστ» του Γκέτε σε σκηνοθεσία του Αρη Μπινιάρη. Στην Πλάγια Σκηνή του Τσίλλερ ο Γιάννης Μαυριτσάκης επιστρέφει και ως σκηνοθέτης στο Εθνικό με το νέο του έργο «Πού οφείλεται τόση όρεξη για ζωή», αναφερόμενος στην αθανασία.
Στο Κτίριο Τσίλλερ στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» από 13 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το «Στο Σώμα της» των Ελένης Ευθυμίου, Σοφίας Ευτυχιάδου, Νεφέλης Μαϊστράλη. Στις 7 Φεβρουαρίου 2025 ανεβαίνει το σκηνοθετημένο από τον Γιάννη Μόσχο έργο «Η κληρονομιά μας» του Μάθιου Λόπεζ. Στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» στις 30 Οκτωβρίου παρουσιάζεται το «Σχολείο των Γυναικών» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Μυλωνά.

Επίσης, στη σκηνή του Θεάτρου Χώρος από τις 20 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία της Ελενας Μαυρίδου ο «Τελευταίος Ασπροκόρακας» του μεγάλου θεατρανθρώπου Αλέξη Σολομού. Στις 5 Φεβρουαρίου 2025 η Κατερίνα Μαυρογεώργη σκηνοθετεί την «Καρυάτιδα», έργο του Γιώργου Καπουτζίδη. Η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου προτείνει καινοτόμο προσέγγιση και στο Θέατρο REX Σκηνή «Κατίνα Παξινού». Στις 24 Οκτωβρίου θα ανεβεί η «Λυγερή» του Ανδρέα Καρκαβίτσα σε διασκευή Ειρήνης Μουντράκη και σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος παρουσιάζει το «Μα Γκραν’Μα». Στο «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά» από 26 Φεβρουαρίου 2025 ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος παρουσιάζει εκδοχή του έργου του Ιψεν «Εχθρός του λαού», ενώ ο Ουίτσι από τις 14 Μαΐου 2025 θα προτείνει μια νέα άποψη του αρχαίου μύθου της Πανδώρας, σε μια εικαστικού χαρακτήρα παράσταση.

Θεατρικό συνέδριο

Το Εθνικό Θέατρο θα διοργανώσει τον Απρίλιο του 2025 Διεθνές Θεατρικό Συνέδριο της European Theatre Convention, φιλοξενώντας εκπροσώπους θεατρικών οργανισμών από 30 και πλέον χώρες, στο πλαίσιο της ορατότητας και άλλων δράσεων του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Η οργάνωση ενός ετήσιου Showcase, για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού, βοήθησε σημαντικά να γνωρίσουν οι ξένοι συνάδελφοι τη δραστηριότητά μας, ενώ εγκαινιάστηκε το νέο πρόγραμμα σε 15 αρχαία θέατρα όλης της ηπειρωτικής επικράτειας.

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This