Μια μεγάλη μουσική παράσταση για την ξενιτιά και την προσφυγιά διοργανώνει στον εμβληματικό χώρο του Ηρωδείου η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Το 2024 σηματοδοτεί μια σημαντική χρονιά για την τοπική Εκκλησία, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυσή της, το 1974. Αυτή η επέτειος δεν είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά μια ευκαιρία να θυμηθούμε τη διαδρομή της Μητρόπολης, την προσφορά της στην κοινωνία, αλλά και τη σημασία της για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας διοργανώνει, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, επετειακή μουσικοχορευτική παράσταση τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, με τίτλο «Ξενιτιά και Προσφυγιά… ΗΠΕΙΡΟΣ – ΙΩΝΙΑ». «Πρόκειται για μια μεγάλη μουσική παράσταση» αναφέρει στην «Espresso» ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο οποίος έχει τη σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια, και τονίζει ότι «στο κέντρο θα βρίσκεται μία ορχήστρα 20 ατόμων, η “Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble”, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Κώστα, μουσικού με διεθνή καλλιτεχνική δράση.
Παράλληλα, θα λαμβάνουν χώρα κάποια δρώμενα, τα οποία θα αναδεικνύουν τα τραγούδια και τους μουσικούς σκοπούς με θέμα την ξενιτιά και την προσφυγιά, και το ίδιο θέμα θα έχουν και τα κείμενα που θα ακούγονται».
Στο διάβα των αιώνων
Ενα πολυάριθμο σύνολο χορευτών και ηθοποιών, λοιπόν, θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν και θα ζωντανέψει παραδόσεις, οι οποίες γεννήθηκαν στο διάβα των αιώνων και τις έφεραν μαζί τους στα ταξίδια τους οι έμποροι και οι αγωγιάτες της υπαίθρου.
Επίσης, ο κ. Καρούνης κάνει γνωστό ότι οι σπουδαίοι ηθοποιοί Τάσος Νούσιας και Ελένη Καρακάση, ως αφηγητές, και οι εμβληματικοί μουσικοί Πετρολούκας Χαλκιάς, Σωκράτης Σινόπουλος και Ανδρέας Παπάς, που θα συμπράξουν με την ορχήστρα, εγγυώνται την πιστή απόδοση των μουσικών δρόμων και σκοπών που θα πλημμυρίσουν τη σκηνή του Ηρωδείου.
Μιλώντας για τη μουσική σύνδεση που έχει η Ηπειρος με τη Μικρά Ασία, ο κ. Καρούνης σημειώνει ότι η σχέση τους μετράει πολλά χρόνια, από την εποχή του εμπορίου. Εξάλλου, στην Ηπειρο ο Αλή Πασάς έφερνε ορχήστρες από τη Μικρά Ασία -στις οποίες υπήρχαν και Ελληνες μουσικοί-, και έτσι η μουσική της Ηπείρου μπολιάστηκε με πολλά στοιχεία. Οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες και οι πρόσφυγες Μικρασιάτες, σε μια κοινή καλλιτεχνική δράση, αναδεικνύουν τα κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, με τα οποία εξέφρασαν της λύπες και τις χαρές τους, και τους συντρόφευαν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.
Θρύλοι και έθιμα
Θρύλοι και έθιμα, γραμμένα στη μνήμη και την πρακτική, περιγράφονται παραστατικά σε συνδυασμό με τη μουσική και τον λόγο. Ιωνες και Ηπειρώτες ενώνουν τις φωνές τους, με βάση την κοινή εμπειρία του αποχωρισμού, κάνοντάς την ποίημα και τραγούδι προσμονής για επανένωση.
Η παράσταση «Ξενιτιά και Προσφυγιά… ΗΠΕΙΡΟΣ – ΙΩΝΙΑ» δεν είναι μόνο μια γιορτή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και μια ευκαιρία να εξερευνηθούν οι σύγχρονες προκλήσεις που σχετίζονται με την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Μέσω της τέχνης, η Μητρόπολη επιδιώκει να μεταφέρει μηνύματα αλληλεγγύης, ανεκτικότητας και ενότητας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας.
«Στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας δημιουργούμε παραστάσεις με θέματα που απασχολούν όλους» συμπλήρωσε ο κ. Καρούνης και, μιλώντας για προηγούμενες παραστάσεις και την ανταπόκριση του κόσμου, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια επιστροφή στην παράδοση ακόμη και από νέους ανθρώπους, και προσέθεσε ότι «δημιουργούμε σύγχρονες παραστάσεις, οι οποίες όμως είναι βασισμένες στην παράδοση, για αυτό και ο κόσμος εντυπωσιάζεται. Είμαστε ευγνώμονες που το κοινό αγκαλιάζει τις παραστάσεις μας, και προσωπικά νιώθω πολύ υπερήφανος που μια Μητρόπολη κάνει τέτοιες παραστάσεις. Τα εύσημα, βέβαια, ανήκουν στον σεβασμιότατο κ. Γαβριήλ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ήθελε να κάνει πράγματα για τον πολιτισμό».
Μοναδική παράσταση γεμάτη συναισθήματα
Η εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Εκκλησίας, τοπικών Αρχών, καλλιτεχνών και φυσικά του κοινού, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια μοναδική παράσταση, γεμάτη συναισθήματα και πολιτιστικές αναφορές.
Εξάλλου, η παραδοσιακή μουσική και ο χορός λειτουργούν ως φάροι που φωτίζουν τις αξίες και τις παραδόσεις που μας συνδέουν. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, η αναγνώριση και η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι καθοριστικές για την ταυτότητά μας. Αλλωστε, η ξενιτιά και η προσφυγιά αποτελούν πηγές λύπης, αλλά και ελπίδας.
Η παράσταση θα αρχίσει στις 09.00 μ.μ. και η προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο www.ticketservices.gr.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία