Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» τριαντάρισαν και το γιορτάζουν με Κόπολα, Αλμοδόβαρ και ένα σπάνιο αφιέρωμα στον Ακίρα Κουροσάουα!

Από τις 3 έως και τις 12 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, CINOBO ΟΠΕΡΑ Ι & ΙΙ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ και ΑΒΑΝΑ, στο ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, στη ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ και στο κινηματοθέατρο ΠΑΛΛΑΣ

Must Read

Οι Νύχτες Πρεμιέρας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ξεκίνησε πριν από τριάντα ολόκληρα χρόνια, σε μια εποχή όπου η πρωτεύουσα ήταν γεμάτη με κινηματογραφικές αίθουσες, με τις «δίδυμες» ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ στην οδό Σταδίου τα πρώτα -πολλά- χρόνια, και, κατόπιν, το επιβλητικό ΙΝΤΕΑΛ να αποτελούν τις αίθουσες-«ναυαρχίδες» του φεστιβάλ.

Δυστυχώς, έμελλε οι επετειακές 30ές Νύχτες Πρεμιέρας να μην μπορούν, πλέον, να φιλοξενηθούν στον θρυλικό κινηματογράφο της οδού Πανεπιστημίου για λόγους «ανωτέρας βίας», με το δυσαναπλήρωτο αυτό κενό να καλούνται να καλύψουν οι αίθουσες ΟΠΕΡΑ Ι & ΙΙ στην οδό Ακαδημίας, οι οποίες -ευτυχώς- ξανάνοιξαν, χάρη στη Cinobo.

Ας περάσουμε, όμως, στα ευχάριστα νέα, όπως, για παράδειγμα, στο γεγονός ότι το φετινό φεστιβάλ θα διαρκέσει 12 ολόκληρες ημέρες, από την Πέμπτη 3 έως και τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και πέρα από ορισμένες από τις πλέον πολυαναμενόμενες ταινίες της σεζόν, θα προβάλλει και 13 από τις κορυφαίες στιγμές της φιλμογραφίας του ξακουστού Ιάπωνα κινηματογραφιστή Ακίρα Κουροσάουα, σε ένα σπάνιο αφιέρωμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ, που φέτος «φιλοξενούν ένα αληθινά πλούσιο, πολυδιάστατο, επίκαιρα πολιτικό και ξεχωριστό πρόγραμμα, γεμάτο με σπουδαίες καλλιτεχνικές κινηματογραφικές προτάσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην επίσημη παρουσίαση του φετινού φετσιβάλ ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, κάνει πανηγυρική έναρξη την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ταινία «Anora» του Σον Μπέικερ, η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ Καννών και φιλοδοξεί να γίνει το απόλυτο crowdpleaser της σεζόν.

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα πέσει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο κινηματοθέατρο Παλλάς με την Τελετή Λήξης, η οποία περιλαμβάνει την απονομή των Βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του φεστιβάλ, καθώς και την πανελλήνια πρεμιέρα της -βραβευμένης με το Χρυσό Λιοντάρι στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας- νέας ταινίας του -επίσημου αγαπημένου του φεστιβάλ, αλλά και του ελληνικού κοινού- Πέδρο Αλμοδόβαρ, με τίτλο «Το Διπλανό Δωμάτιο».

Ένα από τα πλέον δημοφιλή, όσο και δυναμικά τμήματα του φεστιβάλ αποτελούν σταθερά οι Ελληνικές Μικρές Ιστορίες, δηλαδή το διαγωνιστικό τμήμα των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, στο πλαίσιο του οποίου φέτος θα παρουσιαστούν 46 ταινιάκια, τα οποία και επιλέχθηκαν από τα 373 συνολικά υποψήφια, που αποτελούν και αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία του φεστιβάλ.

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Διεθνή διαγωνιστικά τμήματα

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό, 16 δημιουργίες από ολόκληρο τον κόσμο θα διεκδικήσουν φέτος τα τέσσερα βραβεία (Χρυσή Αθηνά, Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών, Σεναρίου και Κοινού) σε ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο και εκτενές από ποτέ, το οποίο περιλαμβάνει «αριστουργηματικά ντεμπούτα, ταινίες με βαθιά και αφοπλιστική τρυφερότητα, υπαρξιακά θρίλερ, οσκαρικά φαβορί και coming of age διαμάντια από νέες φωνές του σινεμά που οφείλουμε από εδώ και στο εξής να λάβουμε σοβαρά υπόψιν», όπως ανέφερε σχετικά ο υπεύθυνος Προγράμματος του φεστιβάλ, Θοδωρής Καραμανώλης.

Flow

Ανάμεσά τους ήδη ξεχωρίζουν το συνταρακτικό «April» της Γεωργιανής Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι που έρχεται με τη φήμη της καλύτερης ταινίας που προβλήθηκε στη Βενετία, το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Σάντανς «In the Summers» της Αλεσάντρα Λακοράτσα Σαμούντιο, το «My Sunshine» του Χιρόσι Οκουγιάμα που διακρίθηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες και το υπέροχο animation «Flow» από τη Λετονία που δεν αποκλείεται να βρεθεί με διπλή υποψηφιότητα (Animation και Διεθνής Ταινία) στα επερχομενα Βραβεία Όσκαρ.

Όσον αφορά στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα Ντοκιμαντέρ, εξάλλου, ο ίδιος τόνισε πως φέτος φιλοξενεί «ταινίες βαθιά πολιτικές, με δυνατό κοινωνικό και επίκαιρο πρόσημο που δίχασαν τα διεθνή Φεστιβάλ ενώ θα παρακολουθήσουμε και περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ αλλά και φαντασμαγορικές κινηματογραφικές εμπειρίες για τη σύλληψη της τέχνης και τη δημιουργία».

Ταινίες όπως το «Russians at War», στο οποίο η σκηνοθέτρια ακολουθεί ένα τάγμα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, το βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Σάντανς «Porcelain War» με «φόντο» επίσης τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το «Architecton», μια εκθαμβωτική οπτικοακουστική συμφωνία, άξιος απόγονος του θρυλικού «Koyaanisqatsi».

Akira Kurosawa και This is England

Οι Επτά Σαμουράι

Φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μεγάλο αφιέρωμα στον αιώνιο σαμουράι του σινεμά, τον ανυπέρβλητο σενσέι της παγκόσμιας κινηματογραφίας, τον κορυφαίο και πιο επιδραστικό Ιάπωνα σκηνοθέτη, Ακίρα Κουροσάουα, το οποίο συμπίπτει με το «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας» και περιλαμβάνει 13 συνολικά ταινίες, τις ακόλουθες: «Ρασομόν», «Ο Ηλίθιος», «Ο Καταδικασμένος», «Οι Επτά Σαμουράι», «Ο Θρόνος του Αίματος», «Το Μυστικό Φρούριο», «Οι Κακοί Κοιμούνται Ησυχα», «Γιοζίμπο», «Ο Δολοφόνος του Τόκιο», «Ο Κοκκινογένης», «Η Γειτονιά των Καταφρονεμένων», «Ραν» και «Ονειρα».

Στο πλαίσιο, εξάλλου, του εορτασμού των 85 χρόνων παρουσίας του Βritish Council στην Ελλάδα, το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιεί ένα μοναδικό αφιέρωμα στη δεκαετία του ’80, την τελευταία πραγματικά σπουδαία και επαναστατική εποχή του βρετανικού σινεμά, με γενικό τίτλο This is England, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν 13 συνολικά ταινίες, ανάμεσά τους το «Bad Timing» (Η Δύναμη της Σάρκας) του Νίκολας Ρεγκ, το «My Beautiful Laundrette» (Αγαπημένο μου Πλυντήριο) του Στίβεν Φρίαρς, το «Mona Lisa» του Νιλ Τζόρνταν και το «Withnail and I» (Ο Φίλος μου κι Εγώ) του Μπρους Ρόμπινσον.

Η Δύναμη της Σάρκας

Πολυναμενόμενες πρεμιέρες

To φετινό πρόγραμμα των 30ών Νυχτών Πρεμιέρας περιλαμβάνει ορισμένες από τις πλέον προσδοκόμενες ταινίες της χρονιάς, με κάποιες εξ αυτών να αναμένεται να «σπάσουν ταμεία», άλλες να σαρώσουν τα βραβεία και να φτάσουν μέχρι και τα Όσκαρ, όλες τους πάντως, να συζητηθούν, ακόμη και να διχάσουν κοινό και κριτικούς.

Από το μεγαλεπήβολο passion project «Megalopolis» (κεντρική φωτό) του αειθαλή οραματιστή Φράνσις Φορντ Κόπολα, το οποίο θα προβληθεί στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με τη συμμετοχή ενός κομβικού για τη θέαση παράγοντα που θα χρησιμοποιηθεί μόνο για αυτή την προβολή, μέχρι το φαντασμαγορικό «Emilia Perez» του Ζακ Οντιάρ, οι τέσσερις πρωταγωνίστριες του οποίου μοιράστηκαν (!) το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες, και από το σπουδαίο και εξαιρετικά επίκαιρο «Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς» του -κυνηγημένου από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν- Μοχάμαντ Ρασούλοφ, έως το σοκαριστικό και βραβευμένο για το σενάριό του στις Κάννες body horror «The Substance» της Κοραλί Φαρζά.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα», και σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το φεστιβάλ παρουσιάζει τα «Cycladic Screenings», στο πλαίσιο των οποίων προβάλλονται δύο ταινίες που επέλεξε η ίδια η θρυλική φωτογράφος Σίντι Σέρμαν και πιο συγκεκριμένα το φιλμ νουάρ «The Naked Kiss» του Σάμιουελ Φούλερ και το αταξινόμητο «Beyond the Valley of the Dolls» του Ρας Μέγιερ, τα οποία και θα προβληθούν back-to-back στο μουσείο την Πέμπτη 3/10.

Beyond the Valley of the Dolls

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα φιλοξενήσουν οι κινηματογραφικές αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, CINOBO ΟΠΕΡΑ Ι & ΙΙ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ και ΑΒΑΝΑ, το ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, η ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ και το κινηματοθέατρο ΠΑΛΛΑΣ.

  • Κατεβάστε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ.
  • Διαβάστε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για τα εισιτήρια.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για τις 30ες Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα επίσημα sites aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες του φεστιβάλ στα social media: Facebook AIFF, AIFF Instagram, Cinemagazine Instagram, TikTok και Twitter.

  • Παρακολουθήστε τα αποκαλυπτήρια των επετειακών 30ών Νυχτών Πρεμιέρας:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This