Συνεργασία «Συλλόγου των Αθηναίων» με ΠΑΔΑ Αισθητική και Ενεργειακή Αναβάθμιση των Λαϊκών Αγορών

Must Read

Η αισθητική και η λειτουργία στο δημόσιο χώρο των Λαϊκών Αγορών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεργασίας και των μελετών που εκπονήθηκαν και παρουσιάστηκαν με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και του «Συλλόγου των Αθηναίων» που συνεργάσθηκαν με θέμα «Αισθητική και Ενεργειακή Αναβάθμιση των Λαϊκών Αγορών». Τα αποτελέσματα των μελετών που πραγματοποίησαν τελειόφοιτοι της Σχολής Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΠΑΔΑ παρουσιάστηκαν και βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες ομαδικές μελέτες.

Οι μελέτες κρίθηκαν από επιστημονική επιτροπή προκαλώντας θετικές εντυπώσεις τόσο για την ευρηματικότητά τους όσο και για τις πρακτικές λύσεις που προσφέρουν. Με σεβασμό στο περιβάλλον, διακριτικότητα στη λειτουργία και ιδιαίτερα στοιχεία αισθητικής ώστε να λειτουργούν ως πυρήνες έλξης του κοινού στην κάθε γειτονιά. Είναι στοιχεία τα οποία πλέον αποτελούν βασική επιδίωξη με δεδομένα τα στοιχεία απαξίωσης του Δημόσιου χώρου και ανάπτυξης αλόγιστων χρήσεων και λειτουργιών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, αποδίδοντας εύσημα για το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε και επισημαίνοντας την ανθρώπινη παρουσία στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς που είναι και καθοριστικός παράγοντας για τη θετική εξέλιξη της και για την επιβίωση της στο χρόνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και συμμετείχαν στις βραβεύσεις των μελετητών ο βουλευτής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Καπερνάρος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής κ. Χάρης Πασβαντίδης, ο Πρόεδρος του Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής κ. Σταύρος Μελάς, ο Πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών κ. Σπύρος Χαμακιώτης και άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτης Καλδής εξέφρασε την ικανοποίηση του και επεσήμανε την ανάγκη για καλές πρακτικές και συμμαχίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των πόλεων ενώ εξήρε ιδιαιτέρως τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με τον Σύλλογο των Αθηναίων.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής κ. Παναγιώτης Πάγκαλος, ο οποίος είχε αναλάβει και την επίβλεψη των μελετών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να μυηθούν οι νέοι φοιτητές στα περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και το γεγονός ότι πολλά έχει να εισφέρει η Αρχιτεκτονική, όχι μόνο στην εικόνα και τη λειτουργία της πόλης, αλλά και τους μηχανισμούς που μπορούν να καταστήσουν ακόμα πιο ελκυστικές τις γειτονιές. Παρουσιάστηκαν δε τα μοντέλα που δημιούργησαν οι νέοι επιστήμονες αποσπώντας εκ μέρους των αρμοδίων την υπόσχεση ότι θα επιδιωχθεί η πιλοτική χρηματοδότηση εφαρμογής στο χώρο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων, κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, αναφέρθηκε εν ολίγοις τόσο στην ιστορία του θεσμού των λαϊκών Αγορών επισημαίνοντας ότι πρόκειται περί φιλελεύθερου θεσμού ο οποίος γεννήθηκε σε περίοδο οικονομικής κρίσης επί Ελ. Βενιζέλου και προκειμένου να χτυπηθούν τα κυκλώματα των μεσαζόντων. Αφού επεσήμανε την ελληνικότητα της λέξεως Αγορά παρουσίασε και τη διαδρομή στον χρόνο των πάγκων των λαϊκών αγορών, εστιάζοντας στην άγνωστη πληροφορία ότι οι πρώτοι πάγκοι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τη Διοίκηση Πρωτευούσης το 1937. Εν τέλει ο θεσμός παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά καιρούς αγκαλιάστηκε από το κοινό δημιούργησε ιδιαίτερη κουλτούρα που συνδυάζεται με τον ανοιχτό καιρό, τη μεσογειακή διάθεση και την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων γι’ αυτό εξ’ άλλου είναι άφθονοι οι καλλιτέχνες που φρόντισαν να απαθανατίσουν κατά καιρούς με το χρωστήρα τους σκηνές από τις λαϊκές αγορές. Οπότε, εμφανίζεται ως αυτονόητη η ανάγκη να μεριμνήσουμε για την καλή εικόνα τους, όπως πρέπει να πράξουμε για μακρά σειρά λειτουργιών του Δημόσιου χώρου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ακόμη ο κ. Ιωσήφ Αραμπατζής CEO της εταιρείας Επίκυκλος και Μέλος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού δηλώνοντας ενθουσιασμένος με τις προσπάθειες των φοιτητών στις οποίες διέκρινε πραγματικές προοπτικές υλοποίησης.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης οι φοιτητές παρουσίασαν σε βίντεο στιγμιότυπα από τις τελικές μελέτες τους και ακολούθως βραβεύτηκαν για την προσπάθεια τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική βράβευση του κ. Δημήτρη Μουλιάτου, Προέδρου της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών ( Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α) με το Αργυρούν Μετάλλιο του «Συλλόγου των Αθηναίων» για «την πολύχρονη επαγγελματική ενασχόλησή του στις Αθηναϊκές Λαϊκές Αγορές, την ευσυνείδητη και εποικοδομητική συνδικαλιστική δράση του, την διαρκή αρωγή του στο «Κοινωνικό Παράρτημα» του «Συλλόγου των Αθηναίων» και την εν γένει σεμνή παρουσία του στα δρώμενα της πρωτευούσης.» σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του «Συλλόγου των Αθηναίων» την οποία ανέγνωσε ο Γενικός Γραμματέας κ. Εμμανουήλ Καρανίκας. Το βραβείο παρέδωσε στον κ. Δ. Μουλιάτο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρατέθηκε στην ταράτσα του Συλλόγου υπό τη σκιά της Ακροπόλεως με εκλεκτά εδέσματα από Έλληνες παραγωγούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This