Μια ιστορική ελληνική ταινία του 1930, οι «Απάχηδες των Αθηνών», η οποία εθεωρείτο επί δεκαετίες χαμένη, βρέθηκε προσφάτως στα αρχεία της Γαλλικής Ταινιοθήκης από τον Κώστα Γαβρά.
Πρόκειται για την πρώτη «άδουσα και ηχητική» ελληνική ταινία, η οποία χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αποκαταστάθηκε και στις 15 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.) θα προβληθεί σε παγκόσμια πρώτη στη «μεγάλη οθόνη» της Αίθουσας «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (λ. Συγγρού 36, 2130885700), συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Το σημαντικό έργο της αποκατάστασης και ψηφιοποίησης σε 4Κ και σε κόπια 35mm και της ανασύνθεσης της μουσικής που συνόδευε το έργο ανέλαβε η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ωστόσο, το έργο της αποκατάστασης της εικόνας απεδείχθη δύσκολο και με προκλήσεις. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Ηλέκτρα Βενάκη κατά τη διάρκεια της ψηφιοποίησης αφορούσε τα καρέ της ταινίας.
Στο πέρασμα από τον βωβό κινηματογράφο στον ομιλούντα οι ταινίες γυρίζονταν και παίζονταν σε διαφορετικά καρέ. Έγιναν πολλές δοκιμές με το εργαστήριο της Μπολόνια και του Παρισιού, παρουσία εκπροσώπων της Γαλλικής και της Ελληνικής Ταινιοθήκης, μέχρι να βρεθούν τα σωστά καρέ με τα οποία γυρίστηκε η ταινία και με τα οποία πρέπει να προβληθεί ώστε να μην «τρέχουν» οι ηθοποιοί. Επίσης, αποφασίστηκε να διατηρηθούν η κίτρινη απόχρωση στην αρχή και η μπλε στο τέλος της ταινίας, που αποτελούσαν μια κινηματογραφική επιλογή η οποία συνάδει με την πλοκή του έργου.
«Οι Απάχηδες των Αθηνών» (πρεμιέρα Αθήνα, 1930) των αδελφών Γαζιάδη βασίζονται στη θρυλική ομότιτλη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα (1921), σε ελεύθερη απόδοση.
Η ταινία καταγράφει έξοχα ορισμένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας και των περιχώρων, και συλλαμβάνει την καθημερινότητα του 1930 στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην Αγορά, στο Θησείο, στο Γκάζι, στα Χαυτεία, στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ομόνοια, στην οδό Σταδίου, στην Πανεπιστημίου, αλλά και στα Ανάκτορα του Τατοΐου απεικονίζοντας με μοναδικό τρόπο την ταξική κοινωνία της εποχής στην Ελλάδα.
Πρωταγωνιστούν ορισμένες θρυλικές μορφές της ελληνικής σκηνής, όπως οι Πέτρος Κυριακός, Μαίρη Σαγιάνου, Πέτρος Επιτροπάκης, Γιάννης Πρινέας κ.ά.
Η ταινία θα παρουσιαστεί με ζωντανή μουσική από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μια προσπάθεια να ανασυσταθεί η αρχική -οριστικά χαμένη- ηχητική μπάντα του έργου, ενώ η ηχογραφημένη εκδοχή της συγκεκριμένης ζωντανής εκτέλεσης θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό αρχείο για τις επόμενες προβολές. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.
Η μουσική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον μουσικολόγο Γιάννη Σαμπροβαλάκη του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, ενώ ο Γιάννης Τσελίκας υπογράφει το τελικό μουσικό αποτέλεσμα βασισμένο στις αυθεντικές παρτιτούρες της θεατρικής οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου. Η αποκαταστημένη κόπια μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Εθνική Λυρική Σκηνή θα ταξιδέψει σε σημαντικά φεστιβάλ πρώιμου κινηματογράφου ανά τον κόσμο.
Δείτε επίσης: Το τρυφερό «αντίο» στον Γιάννη Τσεκλένη από τον μοναχογιό του