Θεσσαλονίκη: Ο μυστικός Τύπος -στην εποχή των Γερμανών ναζί- αποκαλύπτεται μέσω έκθεσης στο κοινό

Την εκδήλωση διοργανώνει η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974, τιμώντας την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

Must Read

Έκθεση του μυστικού Τύπου της Εθνικής Αντίστασης που κυκλοφόρησε την περίοδο 1941-1944 στην Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα, διοργανώνει η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974, τιμώντας την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον ναζιστικό ζυγό.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από σήμερα έως τις 8 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγγελάκη 13.

Όπως επισημαίνει ο ΕΔΙΑ «φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 30 Οκτωβρίου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, με την καταλυτική επέμβαση των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ, που έσωσαν και τις υποδομές της πόλης από την καταστροφή. Στα μαύρα χρόνια της χιτλερικής σκλαβιάς την περίοδο 1941-1944, κυκλοφόρησαν από τις αντιστασιακές οργανώσεις περισσότερες από 220 μυστικές εφημερίδες στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Ένας πραγματικός άθλος, αν σκεφτεί κανείς τις απερίγραπτες δυσκολίες και τους θανάσιμους κινδύνους της Κατοχής, όταν και μόνο η ανάγνωση κάποιας αντιστασιακής εφημερίδας μπορούσε να οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα».

Το αρχειακό υλικό που θα εκτεθεί, προέρεται από τη συλλογή του δημοσιογράφου και ιστορικού ερευνητή Σπύρου Κουζινόπουλου. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι η 30η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής, καθιερώθηκε ως «δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης» με το Προεδρικό Διάταγμα 50/14-4-2016.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This