Θερίζουν και αρχαιολογικούς θησαυρούς πολλοί από τους αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου, καθώς αυτή η εύφορη γη κρύβει στα σπλάχνα της πολύτιμα αντικείμενα της Ιστορίας. Πολλοί αγρότες, βέβαια, εντοπίζοντας αρχαιότητες, σπεύδουν να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς προβλέπεται και αμοιβή, όμως δυστυχώς κάποιοι επιλέγουν να θησαυρίσουν διοχετεύοντας τα αντικείμενα στα δίκτυα των αρχαιοκαπήλων.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ενός αγρότη που μίσθωσε ένα χωράφι έξω από την Τερψιθέα της Λάρισας για να σπείρει βαμβάκι, όμως φρεζάροντας την έκταση το μηχάνημα ξέθαψε μια επιτύμβια στήλη. Ο συγκεκριμένος παρέδωσε τη στήλη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να λάβει την αμοιβή του.
«Ο αγρότης ήρθε και μας παρέδωσε μια αρχαία στήλη, την οποία ξέθαψε από το χωράφι που μίσθωσε. Σώζεται το κεντρικό μέρος μιας επιτύμβιας στήλης, ύψους 1 μέτρου, όπου αποτυπώνεται συνομιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα, ενώ χρονολογείται στην Ύστερη Αρχαιότητα» λέει στη Voria η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία παρέλαβε το εύρημα και σε μία από τις τελευταίες του συνεδριάσεις το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνέστησε τριμελή επιτροπή για να το εκτιμήσει και να ορίσει χρηματικό ποσό στον αγρότη που το παρέδωσε.
Η διαδικασία για να πάρει κάποιος εύρετρα μετά την ανεύρεση αρχαιοτήτων σε ιδιωτικό του χώρο δεν είναι εύκολη ούτε γρήγορη. Ο αρχαιολογικός νόμος ορίζει πως πρέπει να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή ειδικών που θα εκτιμήσει το εύρημα.
Άλλοι αγρότες όμως, βρίσκοντας κάποιον αρχαίο θησαυρό, σκέφτονται ότι, πουλώντας τον σε αρχαιοκάπηλους, θα έχουν απαλλαγεί από τον κόπο και την αγωνία να πιάσει τιμή η καλλιέργειά τους.
«Οι περισσότεροι τις παραδίδουν όχι για να πάρουν χρήματα, αλλά ο νόμος προβλέπει αμοιβή, οπότε οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων τούς ενημερώνουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει να ευχαριστήσει με τον τρόπο αυτόν όσους φέρνουν αρχαιότητες και βοηθούν στην ανασύσταση της Ιστορίας.
Αρχαιοκαπηλία
Γνωρίζουμε βέβαια πως αρκετοί επιλέγουν άλλους τρόπους, λ.χ. να τις κρατήσουν ή να τις διοχετεύσουν μέσα από παράνομες διόδους στο εξωτερικό και να τις πουλήσουν» επισημαίνει η επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Πολυξένη Αδάμ Βελένη.
Οι αρχαιότητες της ιστορικής μας κληρονομιάς που βρίσκονται στα χωράφια του Θεσσαλικού Κάμπου, όταν δεν παραδίδονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταλήξουν στα μουσεία και να βοηθήσουν την επιστημονική έρευνα, βρίσκονται μέσω κυκλωμάτων στα χέρια συλλεκτών και σε μεγάλους οίκους πλειστηριασμών του εξωτερικού. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. εξαρθρώνει σπείρες που διακινούν αρχαιότητες έχοντας ως έδρα τη Θεσσαλία.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Θεσσαλονίκη: Επαναπατρίτηκε από την Γερμανία στο Αρχαιολογικό Μουσείο ιστορική μαρμάρινη κεφαλή
- Νέα Ιωνία: Χειροπέδες σε δύο άτομα – Ξάφριζαν επί μία εβδομάδα εργαστήριο γλυπτικής