Ένα άρτια κατασκευασμένο μαρμάρινο κεφάλι της αρχαιοελληνικής θεάς Τύχης ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Φιλιππούπολης, που οι Βούλγαροι εδώ και δεκαετίες την έχουν μετονομάσει σε Πλοβντίβ.
Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στη Βασιλική του Επισκόπου, αυτό το εκπληκτικό τεχνούργημα χαιρετίστηκε ως «φαινομενικό εύρημα» από τον αρχαιολόγο Λιούμπομιρ Μερτζάνοφ, ο οποίος ηγήθηκε της ανασκαφικής ομάδας.
Το κεφάλι χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. και διαθέτει εξαιρετική ελληνιστική δεξιοτεχνία.
Είναι στολισμένο με ένα στέμμα τοιχογραφίας, που απεικονίζει τείχη της πόλης με πυργίσκους, συμβολίζοντας το ρόλο της Τύχης ως προστάτη της Φιλιππούπολης.
Ο Μερτζάνοφ σημείωσε ότι οι ίριδες σε σχήμα καρδιάς του αγάλματος και η χρήση μαρμάρου υψηλής ποιότητας αντικατοπτρίζουν την τέχνη της εποχής. Το τεχνούργημα πιστεύεται ότι ήταν μέρος ενός αγάλματος ύψους περίπου 2,5 μέτρων, με βάση τις αναλογίες του κεφαλιού.
Η ανακάλυψη είναι σημαντική όχι μόνο για την καλλιτεχνική της αξία αλλά και για τη διορατικότητα που παρέχει στη θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία της αρχαίας Φιλιππούπολης.
Οι αρχαιολόγοι υποπτεύονται ότι το άγαλμα μπορεί να συνδέεται με ένα ιερό που προϋπήρχε της χριστιανικής βασιλικής.
Οι παλαιοχριστιανικές κοινότητες έχτιζαν συχνά εκκλησίες πάνω από πρώην ειδωλολατρικούς ναούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τοποθεσία μπορεί να περιέχει επιπλέον κειμήλια ιστορικής σημασίας.
Η μαρμάρινη κεφαλή βρέθηκε κοντά στον άμβωνα της βασιλικής, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να υποθέσουν ότι μπορεί να είχε ανακυκλωθεί ως οικοδομικό υλικό ή να είχε τοποθετηθεί εκεί συμβολικά.
«Η θέση του αντικειμένου θα μπορούσε να έχει βαθύτερο νόημα, υποδηλώνοντας πιθανώς τη συνύπαρξη παγανιστικών και χριστιανικών παραδόσεων», εξήγησε ο Μερτζάνοφ όπως μεταφράζει το @valkaniko.
Η ανακάλυψη έγινε παρουσία εκπροσώπων του Εθνικού Ινστιτούτου Ακίνητης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Βουλγαρίας (NIICH) και των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου.
Βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την ανάλυση, τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του αντικειμένου πριν από την έκθεση στο Μουσείο Αρχαιολογίας της Φιλιππούπολης.
Ωστόσο, ο δρόμος για την αποκάλυψη της πλήρους ιστορίας του αγάλματος είναι γεμάτος προκλήσεις.
Η ομάδα ελπίζει να λάβει άδεια για να σηκώσει τα μωσαϊκά της βασιλικής για να εξερευνήσει το παλαιότερο ιερό από κάτω, όπου πιστεύουν ότι μπορεί να βρίσκεται το υπόλοιπο άγαλμα.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης: