Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα διοργανώνει την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025, στις 19.00, τη διάλεξη «Πάρης Αρνόπουλος», ένα ετήσιο πρόγραμμα που αξιοποιεί τις κλασικές ελληνικές σπουδές για την ανάλυση σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων. Η εκδήλωση τιμά τον Πάρη Αρνόπουλο, ομότιμο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ, του οποίου η γενναιόδωρη δωρεά κατέστησε δυνατή την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.
- Από τη
Σπυριδούλα Τριάντου
Η φετινή διάλεξη, με τίτλο «Αποδημία, μετανάστευση και πρόσφυγες στο πέρασμα των Αιώνων: συγκριτικές απόψεις για τις μετακινήσεις πληθυσμών», συγκεντρώνει διακεκριμένους Καναδούς και Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι θα διερευνήσουν την ιστορική διάσταση των ανθρώπινων μετακινήσεων, την έννοια της φιλοξενίας σε σχέση με τη μετανάστευση, καθώς και τον διαχρονικό ρόλο της θάλασσας και των ακτών στη διαμόρφωση των πληθυσμιακών ροών.
Πρόγραμμα
Την κεντρική διάλεξη θα δώσει η Elizabeth Greene, καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Brock στον Καναδά. Με εξειδίκευση στη θαλάσσια αρχαιολογία και την ανασκαφή ναυαγίων, η έρευνά της επικεντρώνεται στη θαλάσσια κινητικότητα στη Μεσόγειο.
Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους Γεράσιμο Κακολύρη, αναπληρωτή καθηγητή Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στην ηθική της φιλοξενίας. Αγγελική Δημητριάδη, ακαδημαϊκή διευθύντρια και καθηγήτρια στο College Year in Athens, με εξειδίκευση στην παράτυπη μετανάστευση, στο άσυλο και στη σχέση μεταναστευτικών ροών με τις πολιτικές αποτροπής και προστασίας.
Θα ακολουθήσουν οι «Πολλές φωνές της Μεσογείου: αρχαιολογία του εμπορίου, της αλιείας και του εκτοπισμού στη νοτιοανατολική Σικελία». Οι ακτές της Μεσογείου σημαδεύονται από αρχαία ναυάγια, τα οποία σχετίζονται με τους οικονομικούς δεσμούς σε ολόκληρο τον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Στην αρχαιότητα και πολύ αργότερα, οι ίδιες αυτές ακτές παρέχουν πλούσια υλικά στοιχεία για τις συνδεδεμένες κινητικότητες εμπόρων, ψαράδων, εκτοπισμένων λαών και άλλων. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει αναφορές σε τρία ναυάγια σκαφών, δύο εκ των οποίων αφορούν αρχαίες εμπορικές και αλιευτικές δραστηριότητες, ενώ το τρίτο αφορά αλιευτικό σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκτοπισμένων ανθρώπων από τη Βόρεια Αφρική στη Σικελία. Εμφαση θα δοθεί στο πώς οι παραπάνω μελέτες αναδεικνύουν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων λαών της Μεσογείου, τονίζοντας τη μετακίνηση πληθυσμών.
Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα είναι ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα στον Καναδά και αναγνωρίστηκε επίσημα από το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, το 1976, ως ξένο αρχαιολογικό ινστιτούτο. Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα είναι η Καναδική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, κύριος στόχος της οποίας είναι η προώθηση της καναδικής έρευνας και εκπαίδευσης σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, μέσω αρχαιολογικών ανασκαφών και άλλων μελετών. Προωθεί την έρευνα σε όλες τις πτυχές των αρχαίων, βυζαντινών και σύγχρονων ελληνικών σπουδών, συμπεριλαμβανομένων της φιλολογίας, της ιστορίας, της ιστορίας της τέχνης, της ανθρωπολογίας και των καλών τεχνών.
Info
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025, 19.00.
Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (Ορμινίου 3Α, Ιλίσια, 115 28).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Πηγή: Eφημερίδα «δημοκρατία»