Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση και δημοσίευση της ιστοσελίδας του ηλεκτρονικού λεξικού της ποντιακής «Lingua Pontica – Digital Terra» προχώρησαν η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο Σύλλογος Πόντιων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.
Ένα εγχείρημα που άρχισε να υλοποιείται από την άνοιξη του 2020, το πρώτο διάστημα της πανδημίας, με τη συνεργασία των τριών παραπάνω σωματείων. Ευτυχείς συγκυρίες υπήρξαν, πέρα από την πανδημία του Covid-19, η έκδοση του λεξικού του Στάθη Αθανασιάδη – Γεροστάθη και τα διαδικτυακά μαθήματα ποντιακής που πραγματοποίησε η ΕΛΒ.
Αφορμή για την έναρξη αυτού του εγχειρήματος αποτέλεσε η επιτακτική αναγκαιότητα μιας συγκεντρωτικής βάσης δεδομένων αναφορικά με το λεξιλόγιο της ποντιακής, ενός «εργαλείου» που θα προήγαγε και θα προωθούσε τη διάσωση, τη διάδοση, αλλά και τη μετάδοση της ποντιακής γλώσσας.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Μαρία Ξαντινίδη, αντιπρόεδρος Ενωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νίκος Τομπουλίδης στην ποντιακή διάλεκτο, η πρόεδρος του Συλλόγου Πόντιων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης Νεφέλη Παρθενοπούλου και η πρόεδρος της Ενωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής Ελίνα Μυστακίδου.
Το ηλεκτρονικό λεξικό είναι ήδη διαθέσιμο στους χρήστες, μέσω της σελίδας linguapontica.gr, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά, με διαρκείς διορθώσεις και βελτιώσεις, με τους υπευθύνους να απευθύνουν κάλεσμα σε όποιον διαθέτει πηγές που θα βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του.
Επόμενο βήμα είναι η διάθεση του λεξικού, μέσω app, για κινητά.
Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»