Ένα χωριό. Όπως τόσα άλλα που έβρισκε και βρίσκει κανείς σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Με τις πλατείες του, τα καφενεία, τις εκκλησίες, τις αλάνες, τα χωράφια, τα χαμηλά σπίτια, τους ανθρώπους που ήξεραν να μοχθούν για να βγάλουν το ψωμί τους και να γλεντούν στις τοπικές γιορτές και στα πανηγύρια. Έτσι ήταν το Μενίδι τις δεκαετίες του 1950 και 1960.
- της Γιώτας Φλώρου
Μια διαφορετική, πιο αγνή εικόνα της πολύπαθης περιοχής που συνήθως «πρωταγωνιστεί» στα μέσα ενημέρωσης για αρνητικούς λόγους δίνει η φωτογραφική έκθεση «Φωταχαρνές του περασμένου αιώνα» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου) σε έναν χώρο υψηλής ιστορικής και αισθητικής αξίας, ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό σπίτι της περιοχής.
Ο δημιουργός του ταξιδιού στο παρελθόν είναι ο Κωνσταντίνος Κρητικός, κάτοικος και λάτρης της περιοχής από το 1979 ο οποίος εργάζεται ως κομμωτής ενώ είναι και ερασιτέχνης φωτοερευνητής.
Η έκθεση περιέχει 70 φωτογραφίες από την προσωπική του συλλογή την οποία «έχτισε» με πολύ έρευνα, κόπο και μεράκι. Όπως λέει ο ίδιος, όλα ξεκίνησαν μέσα από το επάγγελμά του και τις επαφές που έκανε όταν το 2016 δημιούργησε στο Facebook την σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες Αχαρνές», στην οποία έχουν δημοσιευθεί 7000 εικόνες που αποτυπώνουν το Μενίδι περασμένων δεκαετιών!
Σκοπός της έκθεσης όπως τονίζει ο κ. Κρητικός είναι «να θυμηθεί η παλιά και να μάθει η νέα γενιά πώς ήταν κάποτε ο δήμος όπου σήμερα κατοικούμε».

Η έκθεση έχει προσελκύσει εκατοντάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών και έχει δεχτεί επισκέψεις από σχολεία.
Κάθε φωτογραφία έχει να «διηγηθεί» την δική της ιστορία. Από πίσω τους κρύβονται ολόκληρες οικογένειες, απόγονοι των οποίων ζουν ακόμα στην περιοχή.
Γέννημα θρέμμα των Αχαρνών ήταν ο πασίγνωστος τραγουδιστής Μιχάλης Μενιδιάτης ο οποίος αποτυπώνεται σε μια από τις φωτογραφίες σε παιδική ηλικία στη αυλή του σπιτιού του.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τις περασμένες δεκαετίας το Μενίδι ήταν και τόπος διακοπών για τους κατοίκους των Αθηνών, μιας και ήταν σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα και προσέφερε την ανάπαυλα από την πολύβουη ζωή της πόλης.
Την έκθεση «συνοδεύουν» χρηστικά αντικείμενα που χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητα τους οι κάτοικοι του Μενιδίου, όπως επίσης και σπίτια «μινιατούρες» που φιλοτέχνησε με υπομονή και προσοχή στην λεπτομέρεια την εποχή του κορονοϊού ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Κρητικός.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό κέντρο Αχαρνών «Πέτρινο» (Καποδιστρίου 6, Κεντρική πλατεία Αχαρνών) μέχρι το μεγάλο Σάββατο, καθημερινά 10 – 1 το πρωί και 6 – 8 το απόγευμα.
Διοργανώνεται από τον δήμο Αχαρνών και την Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου.
(φωτογραφίες: Γιώτα Φλώρου)