Η «Ανθρωπόκαινος Εποχή» θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή προόδου ή σε μια «Ανθρωπόκενο», όπου η ανθρώπινη υπόσταση θα χαθεί. Αυτό τονίζει ο καθηγητής Γενετικής Ζαχαρίας Σκούρας, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου. Η ζωή στην Ανθρωπόκαινο».
Οπως επισημαίνει, «θλιβερή θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη στην κοινωνία που δεν σκέφτεται. Θλιβερή θα είναι η Βιοτεχνολογία στην κοινωνία που δεν σκέφτεται. Με ένα μαχαίρι μπορείς να κόψεις ψωμί, μπορείς όμως να πάρεις μια ζωή».
Ο πρωτοπόρος και σε αντικείμενο μελετών καθηγητής σε συνέντευξη του τονίζει: «Εκεί που τα χρόνια της ανθρωπότητας κυλούσαν αργά, τώρα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Η πληροφορία αυξάνεται εκθετικά, δεν ακολουθείται όμως από τη σοφία».
«Η εξέλιξή μας», επισημαίνει στο έργο του που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γερμανός, σε δεύτερη έκδοση, βελτιωμένη και επαυξημένη, «θα ακολουθήσει τη φυσική της πορεία ή θα ενταχθεί σε μετα-ανθρώπινη διαδικασία, σε μία εποχή χωρίς τις γνώριμες γήινες μορφές ζωής στον γνώριμο και συμβιωτικό μας πλανήτη; Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, το περιβάλλον, κοινωνικό και φυσικό, αλλάζει, και σύμφωνα με τους αέναους νόμους της ζωής απαιτούνται προσαρμογές και επιλογές σε τέτοιον βαθμό, ώστε να μην τρωθεί η ποικιλία της ζωής, η βιοποικιλότητα των ειδών και ο πολυμορφισμός των ατόμων».
Κατά τον κ. Σκούρα, είναι ορατός ο κίνδυνος ελέγχου της λογικής, της συνείδησης και των αισθήσεων, μετατρέποντας το ανθρώπινο είδος σε μετα-άνθρωπο: Ενα σύμπλεγμα ανθρώπου και μηχανής, μία μείξη ανθρώπου και υπολογιστή.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι καιροί ου μενετοί και ο παραλογισμός μεγάλος… ο λόγος για τη ζωή αφήνει ως παρακαταθήκη την αλλαγή, την εξέλιξη, τη συμβίωση, τη νέα πρόταση για τη ζωή. Ας αφήσουμε το μυαλό μας να ξεφύγει από τους φόβους και τις αγκυλώσεις. Η ζωή και ο πλανήτης μάς καλούν, αρκεί να μπορούμε ακόμη να συνειδητοποιήσουμε το κάλεσμά τους».
Κατά τον επιστήμονα, μετά την ολοκλήρωση των αναλύσεων του γενετικού υλικού το φαινόμενο της ζωής θα έχει διαλευκανθεί και «δεν θα χρειάζονται λέξεις “αρχαίες” να ορίζουν τις έννοιες. Θα εφευρεθούν νέες που θα αποτυπώνουν καλύτερα τις νέες συνθήκες που θα προκύπτουν από τη “νέα σύνθεση Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης”, ένα πλέγμα τεχνολογίας και αλγοριθμικών ρυθμίσεων, που θα κατευθύνουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη του ανθρώπου και των άλλων μορφών ζωής».
Ο Ζαχαρίας Σκούρας υπογραμμίζει την ανάγκη οι άνθρωποι να αφυπνισθούν, ώστε να διαμορφώσουν το μέλλον τους με επίγνωση και υπευθυνότητα. Οπως επισημαίνει: «Σε εμάς επαφίεται η Ανθρωπόκαινος Εποχή να μην καταντήσει Ανθρωπόκενος, μία εποχή χωρίς ανθρώπους και χωρίς τις γνώριμες γήινες μορφές ζωής στον γνώριμο και συμβιωτικό μας πλανήτη. Να προλάβουμε… να συμβιώσουμε, ευδαιμονικά κήρυττε ο Αριστοτέλης και ο Επίκουρος, και κηρύττει κάθε ηθική που σέβεται τη συνύπαρξη».
Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»