Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) σχετικά με την φυματίωση, επισημαίνοντας πως οι θάνατοι που προκαλεί είναι διπλάσιοι από εκείνους από HIV/ AIDS παγκοσμίως!
Όπως εξηγεί, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από φυματίωση και χωρίς θεραπεία η θνητότητά τους φτάνει το 50%. Το 2022, καταγράφηκαν 1,3 εκατομμύρια θάνατοι από φυματίωση, με την νόσο να παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο από μεταδιδόμενο νόσημα, μετά τον κορωνοϊό και 13η αιτία θανάτου συνολικά.
Βέβαια, στο πλαίσιο του στόχου του ΠΟΥ για την εξάλειψη της φυματίωσης μέχρι το 2030, το διάστημα 2015- 2022 υπήρξε μείωση κατά 8,7% στην επίπτωση και 19% στον αριθμό των θανάτων από φυματίωση παγκοσμίως. Εντούτοις, η φυματίωση παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους παρακάτω λόγους:
- Το 10% κάθε χρόνο από τους νεοδιαγνωσμένους ασθενείς είναι παιδιά.
- Δεν υπάρχει πρόσβαση στη θεραπεία για όλο τον πλανήτη.
- Η ανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή.
Υπολογίζεται ότι το 2022 επιπλέον 410.000 άνθρωποι ανέπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση και μόνο τα 2/5 έλαβαν κατάλληλη θεραπεία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο αυτού προ της πανδημίας, την ώρα που τα φάρμακα παραμένουν τοξικά και ακριβά, ενώ ο χειρισμός τους πολύπλοκος.
Τα παραπάνω επισημαίνονται από τις υπεύθυνες της επιστημονικής Ομάδας Εργασίας «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) πνευμονολόγους- φυματιολόγους Αγγελική Λουκέρη και Μαρία Σιωνίδου, με αφορμή εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο 27 Μαρτίου (17.30-21.30) στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της 24ης Μαρτίου-Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης. Την εκδήλωση διοργανώνει η ΕΠΕ σε συνεργασία με το νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.
«Η φυματίωση παραμένει μια σοβαρή νόσος και ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας»
«Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αποτελεσματική και διαθέσιμη θεραπεία», σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Φυματιολογίας ΑΠΘ Κατερίνα Μανίκα και προσθέτει: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας προτρέπει για το 2024: “Ναι! Μπορούμε να τερματίσουμε τη φυματίωση”. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, η εκδήλωση που διοργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη νόσο αλλά και να ενισχύσει τη φωνή των ασθενών και των ομάδων υψηλού κινδύνου για έγκαιρη αναγνώριση της νόσου».
Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος-φυματιολόγος, συντονιστής της επιστημονικής ομάδας εργασίας της ΕΠΕ « Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια», Χαράλαμπος Μόσχος, επισημαίνει πως παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών και σύγχρονων διαγνωστικών τεστ, η φυματίωση παραμένει μια σοβαρή νόσος και ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. «Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης ήταν και παραμένει πάντα ο ίδιος: η εξάλειψη της νόσου παγκοσμίως, πέρα από προκαταλήψεις, στίγμα και τοπικισμούς. Όπως άλλωστε απέδειξε και η πρόσφατη πανδημία, κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς», προσθέτει.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης επισημαίνει ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τον διαχρονικό, κοινωνικό και ιστορικό ρόλο της φυματίωσης μέσα από την σανατοριακή εποχή αλλά και να επισημάνει τον καθοριστικό ρόλο της ειδικότητας του Πνευμονολόγου στη διαχείρισή της από τότε έως και σήμερα.