Σαν σήμερα πριν από 74 χρόνια, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946, γεννήθηκε ο άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της μουσικής και να αφήσει μια για πάντα το στίγμα του στην παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος!
H «Εspresso» και ο Χάρης Λεμπιδάκης, με αφορμή την επέτειο της γέννησης του Φρέντι Μέρκιουρι βρέθηκε στην Τανζανία και πάτησε το πόδι της στο σπίτι και στη γειτονιά όπου μεγάλωσε ο σταρ των Queen, με το πρώτο κλάμα του Φαρόκ Μπουλσάρα (αυτό ήταν το πραγματικό όνομα του Φρέντι Μέρκιουρι) να ακούγεται στο κρατικό νοσοκομείο της Ζανζιβάρης, μιας περιοχής που παλεύει με τη φτώχεια.
Οι γονείς του η Μπόμι και ο Τζερ Μπουλσάρα, ήταν οπαδοί του ζωροαστρισμού, οι πρόγονοι των οποίων είχαν καταγωγή από την Περσία, αλλά ζούσαν στην Ινδία. Ο Μέρκιουρι σπανίως μιλούσε δημοσίως για τα χρόνια του στη Ζανζιβάρη, κρατώντας για τον εαυτό του τις αναμνήσεις από τη «γειτονιά» της αφρικανικής ηπείρου, που για τους τουρίστες είναι ένας επίγειος παράδεισος. Παρά τη φτώχεια που συναντά κανείς παντού, η Ζανζιβάρη αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αυτός ήταν και ο λόγος που το σπίτι του Μέρκιουρι μετατράπηκε σε μουσείο-ξενοδοχείο, με το Freddie Mercury House να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή.
Διαθέτει μέχρι και ναό, ενώ το μαγαζί με τα αναμνηστικά που σχετίζονται με τον Μέρκιουρι κάνει χρυσές δουλειές. Παντού υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ έξω από τον χώρο υπάρχουν πινακίδες που υπενθυμίζουν ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες στο εσωτερικό. Η τιμή εισόδου στο σπίτι όπου έζησε ο σταρ είναι περίπου 15 ευρώ, ενώ, παρά την απαγόρευση για φωτογραφίες, έπειτα από τις σχετικές συνεννοήσεις καταφέραμε να τραβήξουμε μερικά καρέ και να αποτυπώσουμε τη μαγεία του χώρου που έχει παντού «άρωμα» Φρέντι Μέρκιουρι.
Συνομιλώντας με ντόπιους αντιληφθήκαμε πόσο υπερήφανοι νιώθουν για το γεγονός ότι στον τόπο τους έζησε η ηγετική μορφή των Queen. Όλοι τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό τον χώρο και δεν είναι εκείνοι που σιγοτραγουδούν διαρκώς επιτυχίες του συγκροτήματος!
Αφού αποχωρήσαμε από το Στόουν Τάουν, κατευθυνθήκαμε λίγα μέτρα πιο κάτω προς τη θάλασσα, όπου μας περίμενε ένα βαρκάκι, και με 60 δολάρια που δώσαμε στον βαρκάρη μας πήγε σε έναν επίγειο παράδεισο.
Η Παραλία της Αγάπης (Nakupenda Beach, nakupenda στη σουαχίλι γλώσσα σημαίνει σ’ αγαπώ) προσελκύει την πλειονότητα των τουριστών, που μετά την επίσκεψή τους στο Freddie Mercury House αναζητούν να χαθούν στο άπειρο της θάλασσας και του ουρανού….
Πηγή: Espresso