Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1944 το Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδος και τα μέλη του πιστεύοντας ότι μάχονται για τον σοσιαλισμό, τα Σοβιέτ, την κατάληψη της εξουσίας και κατά της αποικιοκρατίας, πρωταγωνίστησαν στα αιματηρά γεγονότα στο Κέντρο των Αθηνών.
Στα επεισόδια που έμειναν στην ιστορία ως τα «Δεκεμβριανά» για πολλά χρόνια, ακόμη και σήμερα, η ιστορική αντιπαράθεση επισκιαζόταν από τα ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες στελεχών του ΚΚΕ ότι στόχος τους ήταν η κατάληψη της εξουσίας και η ένταξη της Ελλάδας στο ανατολικό μπλοκ.
Τα νεώτερα ιστορικά στοιχεία που είδαν όμως το φως της δημοσιότητας από τον περασμένο Αύγουστο που αποχαρακτηρίστηκαν από τον Πρόεδρο Πούτιν τα πρακτικά των συνομιλιών Στάλιν–Τσώρτσιλ στο Κρεμλίνο στις 9 Οκτωβρίου του 1944 έως και τον Σεπτέμβριο που κυκλοφόρησε το βιβλίο του καθηγητή S.M.Plokny «Γιάλτα, το Τίμημα της Ειρήνης» (εκδόσεις Πατάκη), η ιστορική συζήτηση άλλαξε περιεχόμενο.
Το μείζον θέμα που προκύπτει είναι ότι ο Σοβιετικός ηγέτης Στάλιν χρησιμοποίησε αριστοτεχνικά τον ελληνικό εμφύλιο και την συμμετοχή του κομμουνιστικού δημοκρατικού στρατού σε αυτόν προκειμένου να ανταλλάξει την Πολωνία με την Ελλάδα!
Η χώρα μας ποτέ δεν ανήκε στα άμεσα ενδιαφέροντα του ώστε να περιληφθεί στις σφαίρες επιρροής που διαπραγματευόταν με τον Τσώρτσιλ. Το αντίθετο. Τον ενδιέφερε, όπως σήμερα και τον Πούτιν, η περίμετρος του ώστε να είναι ασφαλής η επικράτεια του και ώστε να έχει χρόνο ανασύνταξης μετά το οικονομικό πλήγμα που δέχθηκε η ρωσική οικονομία στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τον ενδιέφεραν πριν και πάνω από όλα η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες του ανατολικού μπλοκ. Όχι η Ελλάδα.
Όπως αποκαλύπτεται πριν τα Δεκεμβριανά του 1944 (τα οποία προηγήθηκαν της διασκέψεως της Γιάλτας, η οποία διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 1945 στο ανάκτορο με το ελληνικό όνομα LEVADIA) ο Στάλιν και ο Τσώτσιλ συναντήθηκαν μυστικά στο Κρεμλίνο και διένειμαν την Ευρώπη. Δύο ολόκληρους μήνες πριν τα Δεκεμβριανά! Τον Οκτώβριο του 1944. Εν αγνοία του ΚΚΕ!
Και σε αυτή την διαπραγμάτευση στην οποία στο τέλος προσήλθε διά αντιπροσώπων και ο Ρούσβελτ (ο Στάλιν τον κρατούσε ενήμερο) ο σοβιετικός ηγέτης χάρισε την Ελλάδα στην Αγγλία. Πεντάρα δεν έδινε για τον ελληνικό αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο. Και βεβαίως έτσι πούλησε «στεγνά» την ηγεσία του ΚΚΕ στην Ελλάδα, η οποία έφερε την βαρύτατη ευθύνη για τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας που παρουσιάζει σήμερα η «Εστία» (αποχαρακτηρίστηκαν τον Αύγουστο του 2020) αποκαλύπτουν πως ο Στάλιν πρόδωσε το ΚΚΕ για χάρη της Πολωνίας.
Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτικά ο Τσώρτσιλ δήλωσε ότι «υπάρχουν δύο χώρες για τις οποίες η Αγγλία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως. Πρωτίστως είναι η Ελλάδα. Αυτός, ο Τσώρτσιλ, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τη Ρουμανία. Σε μεγάλο βαθμό η Ρουμανία είναι ρωσσική υπόθεση […] Ομως, όσον αφορά την Ελλάδα, η βρετανική κυβέρνηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την χώρα. Η βρεταννική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επιτραπεί στην Αγγλία να έχει αποφασιστικό λόγο στις ελληνικές υποθέσεις ακριβώς όπως έχει η Σοβιετική Ενωσις στην Ρουμανία. Φυσικά, και στις ελληνικές και στις ρουμανικές υποθέσεις, η Αγγλία και η Σοβιετική Ενωσις θα διατηρήσουν την μεταξύ τους επαφή […]. Ο σύντροφος Στάλιν απαντά ότι κατανοεί πως η Μεγάλη Βρεταννία έχασε πολλά από το γεγονός ότι οι δρόμοι μέσα από την Μεσόγειο αναχαιτίστηκαν από τους Γερμανούς. Αυτός, ο σύντροφος Στάλιν, κατανοεί ότι εάν δεν εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των διόδων, τότε η Μεγάλη Βρεταννία θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό σημείο για την διασφάλιση αυτών των οδών. Αυτός, ο σύντροφος Στάλιν, συμφωνεί ότι η Αγγλία πρέπει να έχει ένα αποφασιστικό λόγο στην Ελλάδα».
Όπως προκύπτει από τα αγγλικά και τα αμερικανικά πρακτικά που παρουσίασε ο καθηγητής Plokhy στο «Τίμημα της Ειρήνης» o Στάλιν συμφώνησε ότι «πρέπει η Αγγλία να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει στην Ελλάδα». Τα πρακτικά ταυτίζονται δηλαδή!
Αναλυτικά, σύμφωνα με την εκδοχή του καθηγητή που βασίζεται στα αγγλικά, τα αμερικανικά πρακτικά ο Στάλιν είπε: «Η Μεγάλη Βρετανία έχασε πολλά εξ αιτίας της κατάληψης των μεσογειακών θαλασσίων οδών από τους Γερμανούς. Αν δεν διασφαλιστούν αυτές οι οδοί η Μεγάλη Βρετανία θα υποστεί μεγάλες απώλειες. Η Ελλάδα έχει κομβική σημασία για την διασφάλιση τους. Πρέπει η Αγγλία να έχει δικαίωμα να αποφασίζει για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο ο σύμβουλος του Στάλιν Μάισκι έγραφε σε υπόμνημα του ότι «η ΕΣΣΔ ενδιαφερόταν για την Ελλάδα πολύ λιγότερο από ό,τι για άλλες βαλκανικές χώρες ενώ αντίθετα το ενδιαφέρον της Αγγλίας για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά μεγάλο». Και τούτο βεβαίως διότι μέσω της Ελλάδας ήλεγχε όλες τις θαλάσσιες συγκοινωνιακές οδούς που εξασφάλιζαν την συνέχιση της αποικίας της στην Ινδία. Τι προκύπτει από όλα αυτά λοιπόν;
Μα ότι αίμα ελληνικό χύθηκε άδικα για να γίνουν τα καπρίτσια του Στρατάρχη.