Κατά το «ο κόσμος ούλλος είστε εσείς, ο άλλος περισσεύκει» του μεγάλου ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη, αντάμωσαν στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, Κύπριοι, Μακεδόνες, Βορειοηπειρώτες, Πόντιοι, Θρακιώτες κι έστησαν χορό αυτόνομο αποδεικνύοντας την ασύγκριτη ενότητα του Ελληνισμού.
Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» είχε την τιμή να συναντήσει την κυρία Εριφύλη Κατσάνη σύζυγο του ήρωα Γεωργίου Κατσάνη, που έπεσε στην Κύπρο το 1974. Η αγκαλιά με την Τασούλα Ισαάκ, μητέρα του ήρωα Τάσου Ισαάκ, θα συντροφεύει την ψυχή των μοτοσικλετιστών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Θα συμβολίζει τον διαρκή αγώνα της αξιοπρέπειας, της μνήμης της ελευθερίας. Και θα επισημαίνει την πάλη της μνήμης ενάντια στη λήθη. Παρόμοια και η εμπειρία όσων ήταν στη μεγάλη πορεία του 1996, ειδικότερα των Ελλαδιτών που κουβαλούν στην καρδιά τους την τουρκοκρατούμενη Κύπρο.
Το βράδυ της Παρασκευής 2 Ιουλίου, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» έφτασε στον Λευκό Πύργο, σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση που ακολούθησε, έναυσμα για το δεκαήμερο οδοιπορικό, σύνδεση Κύπρου – Μακεδονίας, επισήμανση ιστορικής συνέχειας. Η μνήμη τρέχει ξανά, οι μοτοσικλετιστές ενημερώνουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για τον Τάσο, τον Σολωμό, το αίτημα για εκτέλεση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, τον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση. Μια γερή δόση ιστορικής συνείδησης για τη συνέχεια στη Θράκη.
Οι μοτοσικλετιστές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και περπάτησαν σε νοητές γραμμές εθελοντών, Κυπρίων, Κρητικών, Θρακιωτών. Έγιναν δεκτοί, με μεγάλη ζέση, από τον πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και αντάλλαξαν μηνύματα αλληλεγγύης και αντίστασης. Προσκύνησαν τον μεγαλοπρεπή Άγιο Δημήτριο και γονάτισαν μπροστά στην προτομή του ήρωα Κυριακού Μάτση, με φοβερό συμβολισμό την κατάθεση στεφάνου από τη μάνα του Τάσου Ισαάκ.
Οι μοτοσικλετιστές από την Κύπρο, με τριάντα μοτοσικλέτες, θα ξεκινήσουν στις οκτώ το πρωί, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκονται απόψε, για τις Καστανιές του Έβρου, πρώτο σταθμό της μηχανοκίνητης πορείας μνήμης με αφορμή τα 25 χρόνια από τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από το κατοχικό καθεστώς, στη Δερύνεια.