Τιμήθηκε όπως της αρμόζει η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Ψαρών. Ο Μέγας Εσπερινός τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου & Αγίας Άννης Μαύρης Ράχης Ψαρών με την συμμετοχή του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου, ενώ χοροστάτησε ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος Ιωακείμ.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων πάντων των «υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων», όπως ανέφερε ο Δέσποτας Μάρκος.
Στην πλατεία ηρώων του Ολοκαυτώματος συνεχίστηκε η εκδήλωση με κέρασμα παραδοσιακών γλυκών από τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης», απαγγελίες ποιημάτων, παρουσίαση του χρονικού του Ολοκαυτώματος, λαμπαδηδρομία και αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης.
Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών ανέφερε: «Στις 6 Ιουνίου 1822 ο Ψαριανός πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολούσε στο λιμάνι της Χίου την τουρκική Ναυαρχίδα, παίρνοντας εκδίκηση για τη Σφαγή της Χίου. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος κατέστη αδύνατος ο από θαλάσσης ανεφοδιασμός του στρατού του Δράμαλη στον Μοριά, ώστε ο Τούρκος πασάς να υποχρεωθεί να επιχειρήσει επιστροφή στην Κόρινθο και να συντριβεί από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια τον Ιούλιο του 1822. Το κατόρθωμα του Κανάρη έσωσε την επανάσταση εν τη γενέσει της… Για εμάς που γεννηθήκαμε, ζήσαμε και μάθαμε γράμματα στη Χίο, τα Ψαρά και την Αιγνούσα ο Κωνσταντίνος Κανάρης ήταν το παιγνίδι των παιδικών μας χρόνων, το περιεχόμενο των σχολικών εορτών στις εθνικές επετείους, το σχολικό ή ελεύθερο ανάγνωσμα στις μελέτες μας, οι επισκέψεις μας στην καρδιά του Δημοτικού Κήπου της Χίου. Γι’ αυτό επελέγη να κοσμήσει το λογότυπο της τοπικής μας Εκκλησίας για τα 200 χρόνια απ’ το 1821, με τη φράση του «τίποτα αρχόντοι δεν φελά μονάχα το καράβι». Γιατί για εμάς η ναυτοσύνη διά των τιμίων πατεράδων μας μας εγέννησε, μας ετάισε, μας έντυσε, μας εσπούδασε, μας έκανε ανθρώπους. «Το μέγα της ελληνικής θαλάσσης κράτος» (Θουκ. Ι 143,5), «η θάλασσα, η μεγάλη και ευρύχωρος» (Ψαλμ. 103, 25), επάνω στα κύματα της οποίας περπάτησε ο Χριστός μας, είναι ζωτικό υπαρξιακό μας στοιχείο. Ο μύλος της ζωής μας γυρίζει με αρμυρό νερό. Η θάλασσα οξυγονώνει πολιτιστικά τους πνεύμονές μας, η θάλασσα αιμοδοτεί πνευματικά την καρδιά μας. Για εμάς η ενασχόληση με την θάλασσα, ως προτροπή του Οσίου Νικηφόρου του Χίου, είναι αγιολογική επιταγή. Η θάλασσα έσωσε, σώζει και θα σώζει την Ελλάδα, την Χίο τον καθένα μας».